Κυρώσεις έρχονται για κατηγορίες εργαζομένων που δεν προχωρούν σε εμβολιασμό όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός έρχεται για εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και υγειονομικούς όπως ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνδέεται και με κυρώσεις.

«Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ εξήγησε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου θα συνδέεται και με κυρώσεις καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι «όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά». Επίσης, αιτιολόγησε την παραπάνω κυβερνητική απόφαση αναφέροντας, δε γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένωνων και υγειονομικούς.

Όπως σημείωσε: «Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δε γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών με ψηφιακή εφαρμογή πιστοποίησης ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», τόνισε ο πρωθυπουργός

Ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδική πρόνοια η οποία θα ληφθεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/