Θεμιστοκλέους: Αρχίζει η χορήγηση της 3ης δόσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση, σίγουρα για ανοσοκατασταλμένους και ηλικίες από 60-65 ετών και άνω, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ σημείωσε πως το ποσοστό εμβολιασμών σε ηλικίες άνω των 30 ετών έφτασε το 70% αλλά δεν αρκεί.

Μιλώντας στο Mega ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά για την τρίτη δόση ότι ««η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δε φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση» Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

Όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό, το οποίο φτάνει στο 70% στις ηλικίες άνω των 30. «Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παρατήρησε ότι υπάρχει μια κάμψη στον ρυθμό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Για την υποχρεωτικότητα στα νοσοκομεία, ενώ υπήρχε φόβος ότι θα καταρρεύσουν, το μέτρο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων. Τα κενά αντιμετωπίστηκαν. Από εκεί και πέρα όλα είναι στο τραπέζι και έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα. Σίγουρα στη συζήτηση μπαίνουν τα επαγγέλματα που είτε έχουν μεγάλο συνωστισμό, είτε είναι κρίσιμες δομές του κράτους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Για τους περιορισμούς που αφορά τους ανεμβολίαστους, ενόψει χειμώνα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «το αν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους είναι αρκετοί, θα το δούμε προς το τέλος του μήνα. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 13 Σεπτεμβρίου. Κάθε μέτρο αξιολογείται και ανάλογα με το αποτέλεσμα που φέρνει προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο ίδιος σχετικά με τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

«Δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά»

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. «Το γενικότερο πνεύμα είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει τέτοιος αριθμός κρουσμάτων που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε την απόφασή μας».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά. «Κατηγορηματικά όχι, στα παιδιά δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολιάζοντας την υπόθεση με τα μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Καρδίτσα, επισήμανε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό. «Δεν είναι εύκολο να κλέψεις το σύστημα, είναι μια δύσκολη διαδικασία, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Για να γίνει αυτό, είτε έχουν συνεργαστεί πολλοί, είτε έχουν αμελήσει τα καθήκοντά τους. Θα διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα οι διοικητικές κυρώσεις, αλλά υπάρχουν ήδη ποινικές κυρώσεις», τόνισε.

πηγη:https://www.liberal.gr/