Τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης που διοργανώνονται με την ευκαιρία της 98ης επετείου της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. 98 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τις ορδές του Κεμαλικού καθεστώτος και των Νεότουρκων. 353.000 νεκροί, θύματα της Τουρκικής θηριωδίας. Τιμούμε τους νεκρούς μας με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 19 Μαΐου 2017.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13 ΜΑΙΟΥ 2017

Ώρα 08:00μ.μ. Κεντρική Ομιλία στην αίθουσα του Μπαϊρακτάρειου Ωδείου
Καστοριάς , στην περιοχή της Χλόης. Ομιλητής ο καθηγητής Θεοδόσης Κυριακίδης.  Χορωδία της Μητρόπολης Καστοριάς. Χορός Σέρρα.

19 ΜΑΙΟΥ 2017
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ώρα 8:30π.μ. στον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως Καστοριάς
Αρχιερατική Θεια Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.

Ώρα 11:15π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από φορείς, συλλόγους και πολίτες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Μακεδονομάχων

Ιστορικό πλαίσιο

Η παρουσία των Ποντίων στα παράλια του Ευξείνου Πόντου χρονολογείται από την πρώτη π.Χ. Χιλιετία με τις αποικίες της Αρχαίας Ελλάδας. Έκτοτε το Ελληνικό στοιχείο εδραιώθηκε στην περιοχή οργανωμένο διαδοχικά στις πόλεις κράτη της αρχαιότητας , τα βασίλεια των Μιθριδατών , τις αυτοκρατορίες των Ελληνιστικών χρόνων και του Βυζαντίου , μέχρι το 1461 που υπέκυψε στηνΟθωμανική κατοχή. Ακόμα και κάτω από τον Τουρκικό ζυγό όμως το Ελληνικό δαιμόνιο ανέδειξε σε περίοπτες θέσεις στην οικονομία, την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της περιοχής και συνοδεύτηκε από σημαντική δημογραφική αύξηση. Έτσι στις αρχές του εικοστού αιώνα στην παρά-Ευξείνια περιοχή κατοικούσαν 700.000 Έλληνες ενώ στον Καύκασο έμεναν άλλες 150.000. Τα χρόνια της ευημερίας τελείωσαν το 1915. Τότε μέσα στον Α Παγκόσμιο πόλεμο οι Τούρκοι ανάπτυξαν ένα σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού και εκκαθάρισης της περιοχής από το Χριστιανικό στοιχείο.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται με την σφαγή των Αρμενίων και με βιαιοπραγίες εναντίον των Ποντίων. Οι τελευταίοι αρνήθηκαν να επιστρατευτούν και άρχισαν να λιποτακτούν και να καταφεύγουν σταβουνά. Αρκετοί συνελήφθησαν και δια της βίας ενταθήκαν στα τάγματα εργασίας (Αμελέτ Ταμπουρού) με άθλιες συνθήκες διαβίωσης που οδήγησαν στην εξολόθρευση τους. Πόλεις και χωριά πυρπολήθηκαν, άμαχοι σφαγιάστηκαν από Τσέτες και Οσμανλήδες. Περιουσίες δημεύτηκαν, βιασμοί , εξορίες και εκτοπισμοί γίνανε συνήθη φαινόμενα.

Τον Δεκέμβριο του 1916εκπονληθηκε επίσημο Τουρκικό σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού που προέβλεπε φυσική εξόντωση όλων των ανδρών 16-60ετών και μετοικεσία του υπόλοιπου πληθυσμού στα ενδότερα της Ανατολής. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται άμεσα και ενώθηκε μετά την αποχώρηση του Ρωσικού Στρατού που κατείχε τα παράλια το 1918.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου η Τουρκία με μία θεαματική κίνηση παραχώρησε γενική αμνηστία & επέτρεψε την επιστροφή των εκπονημένων. Την προσωρινή αυτή ηρεμία ανέτρεψε η αποβίβαση το Μάιο του 1919 του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Ο Κεμάλ Ατατούρκ φοβούμενος κατά τα φαινόμενα τη δράση των Ποντίων στα μετόπισθεν του Τουρκικού Στρατού διέταξε τν γενικό τους αφανισμό. Το έργο δικαιολογήθηκε από τη δράση παραστρατιωτικών σωμάτων και φανατικού όχλου που φαινομενικά δρούσε άναρχα αλλά στην πράξη κάτω από την καθοδήγηση του επίσημου Τουρκικού κράτους.

Οι Έλληνες αντέδρασαν με την δημιουργία αντάρτικων σωμάτων με ηρωική δράση η οποία όμως δεν τελεσφόρησε καθώς δεν έτυχαν υποστήριξης από την Μητέρα Πατρίδα. Ολόκληρη η ύπαιθρος ερήμωσε και τα περισσότερα χωρία καταστράφηκαν. Τον Οκτώβριο του 1922 με την μεσολάβηση των Συμμάχων η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν στη μετακίνηση του Ποντιακού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθως στην Ελλάδα. Αυτή υπήρξε και η τελευταία πράξη του δράματος καθώς εγκαταλείφθηκε πλέον και ουσιαστικά μια κοιτίδα του Ελληνικού έθνους με ιστορία αιώνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας:  Πρόσκληση Συμμετοχής προς όλες τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καστοριάς για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο

  Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας:  Πρόσκληση Συμμετοχής προς όλες τις επιχειρήσεις της…

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας Μπορεί κάποιος να αποφύγει την καρδιακή ανεπάρκεια; Η σημασία…

Π.Ο. “Καλλιστώ”: Εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για τα Περιβαλλοντικά Κινήματα

Π.Ο. “Καλλιστώ”: Εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για τα Περιβαλλοντικά Κινήματα

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…

O Βαγγέλης Διαμαντόπουλος για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Γιάννη Βαρουφάκη

Στην υπόθεση που έχει προκύψει από εχθές, για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης…

Σύσταση Δικτύου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Καστοριάς

Σκοπός της δημιουργίας του δικτύου είναι η ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών-επιχειρηματιών

Η Παναγία Παραμυθία* η Βατοπαιδινή. Η εικόνα της στη Λάγουρα Άργους Ορεστικού (μέσα του 19ου αι.)

  Η Παναγία Παραμυθία* η Βατοπαιδινή. Η εικόνα της στη Λάγουρα Άργους…

Η Εθελοντική Ομάδα “Δήμιοι” καθάρισε τα  μονοπάτια  που οδηγούν στην κορυφή Ψαλίδα

Η Εθελοντική Ομάδα “Δήμιοι” καθάρισε τα  μονοπάτια  που οδηγούν στην κορυφή Ψαλίδα