Τα Αποκαλυπτήρια της  προτομής της Αθηνάς Τζινίκου στα Κορέστεια Καστοριάς

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στα ιστορικά Κορέστεια της Μητροπόλεως Καστοριάς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, ο Εφημέριος του ως άνω Ναού και ο Διάκονος.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, ενώ εξήρε την προσωπικότητα της μακαριστής αδελφής μας Αθηνάς Τζινίκου Κακούλη, της σπουδαίας αυτής δασκάλας του Μακεδονικού Αγώνα με την τεράστια εθνική προσφορά.

Προ της απολύσεως τελέστηκε μνημόσυνο για την μακαριστή Αθηνά, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» καθώς και από τον σύζυγο της μακαριστής.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής της Αθηνάς Τζινίκου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού αλλά και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους που παραβρέθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη της.

Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη, γεννήθηκε στο 1942 στο Βελβεντό Κοζάνης. Φιλόλογος, λαογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, η αξέχαστη Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, έθρεψε γενιές ολόκληρες με τις ιστορίες και τους άθλους των Μακεδονομάχων, ζωντανεύοντας τις άγνωστες μορφές και σελίδες του ηρωικού Μακεδονικού Αγώνα!

Οι ολοζώντανες διηγήσεις της, οι ενθουσιώδεις ξεναγήσεις της σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά σχολείων, σε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους, η ζωντάνια και η μοναδική θέρμη της καρδιάς της, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα της στις καρδιές, κάνοντας όλους να αγαπήσουν τη Μακεδονία του Κώττα, του Παύλου, του Άγρα, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του βάλτου των Γιαννιτσών, της Δασκάλας Ηλέκτρας και τόσων άλλων γενναίων!

Οι γνώσεις της για τον Μακεδονικό Αγώνα ήταν πραγματικά απίστευτα μοναδικές, όπως μοναδικός ήταν και ο τρόπος που τις μετέδιδε!

Όταν μιλούσε νόμιζε κανείς ότι τρέχει γάργαρο νερό από τα ψηλά βουνά της Μακεδονίας, που σου δρόσιζε την ψυχή ως τα έγκατά της. Σε έκανε αμέσως απόστολο, σε έκανε αμέσως μυημένο Μακεδονομάχο!

Έγραψε επίσης, ανάμεσα σε άλλα και τα εξαιρετικά βιβλία: “Γιατροί στον Μακεδονικό Αγώνα”, “Η Μακεδόνισσα στο θρύλο και στην ιστορία 1453-1940 μ.Χ.”, “Ηρωΐδες δασκάλες στο Μακεδονικό Αγώνα”, “Οι γυναίκες της Μακεδονίας στα γεγονότα των ετών 1870-1903”.

Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη είχε διατελέσει επίσης για χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και των Συνεργαζομένων Γυναικείων Σωματείων Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ακούραστα τεράστια εθνικό έργο, ενώ βοήθησε αποφασιστικά στη χρηματοδότηση των “Φροντιστηρίων” Ελληνικών για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, όπως και στην ανέγερση του Ι Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πολένα Κορυτσάς!

You May Also Like

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός, στην Καστοριά, για κατοχή ναρκωτικών και πλαστογραφία

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός, στην Καστοριά, για κατοχή ναρκωτικών και πλαστογραφία

Κανένα θανατηφόρο και σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το μήνα Μάιο

Κανένα θανατηφόρο και σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το μήνα…

Η “Γιορτή Καλοκαιριού” του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Διοργανώθηκε και φέτος από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων η γιορτή για…

Ερώτηση για την απαράδεκτη ανοικτή τιμή στις αγοραπωλησίες του γάλακτος κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου

  Ερώτηση για την απαράδεκτη ανοικτή τιμή στις αγοραπωλησίες του γάλακτος κατέθεσε…

Στήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Άργους Ορεστικού

Στήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Άργους Ορεστικού

Το “1ο Χειμερινό Σχολείο ΜΜΕ και Εφαρμοσμένης Πολιτικής” στην Καστοριά

Την έναρξη του 1ου Χειμερινού Σχολείου ΜΜΕ και Εφαρμοσμένης Πολιτικής υπό την…

Ημερίδα με θέμα Διατήρηση την ανάδειξη και εμπορική αξιοποίηση των αυτόχθονων φυλών βοοειδών & αιγοπροβάτων της Δυτικής Μακεδονίας – Η σημασία τους για την τοπική και την εθνική οικονομία

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα που θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του…

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς στο πλαίσιο πρόληψης από Σεισμούς.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς στο πλαίσιο πρόληψης από Σεισμούς.