Η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών βασίζεται στο τρίπτυχο ενημέρωση-πρόληψη-καταστολή που χαρακτηρίζει και την προτεραιότητα των δράσεων για την αποτελεσματική δασοπροστασία.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου και οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο είναι αυξημένες. Ιδιαίτερα οι παράγοντες που καθορίζουν την έναρξη και εξάπλωση μιας πυρκαγιάς Θα αποκτούν τα στοιχεία εκείνα (ένταση ανέμων, σχετική υγρασία, κατάσταση βλάστησης) που Θα ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την έναρξη και καθορίζουν την πορεία εξέλιξης μιας πυρκαγιάς.

Το ΠΣ, διαθέτει τη δύναμη, τη Θέληση, την οργάνωση, τη γνώση και τα αντανακλαστικά ώστε να αποτρέπει αποτελεσματικά εκδηλούμενες πυρκαγιές. Με ορθολογική διαχείριση αξιοποιεί στο έπακρο τις διαθέσιμες δυνάμεις του σε ανθρώπινο και μηχανολογικό εξοπλισμό, για να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αγροτοδασικών πυρκαγιών και στον περιορισμό των καταστροφών. Λόγω γενικότερων κλιματικών αλλαγών, το ενδεχόμενο, αυξανόμενης έκτασης, έντασης και αριθμού των περιστατικών, ένεκα του πεπερασμένου μεγέθους του ΠΣ επιβάλλει την ιεράρχηση και αξιολόγηση των συμβάντων που αποσκοπεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα: στη διασφάλιση της ζωής κινδυνευόντων ανθρώπων και ζώων, προστασίας σημαντικών εγκαταστάσεων, περιουσιών και παραγωγικού δάσους. Αυτό καθιστά ως επιτακτική ανάγκη την εγρήγορση όλων των πολιτών διαδραματίζοντας έναν ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια δασοπροστασίας και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά σε αυτό καλύπτοντας τα κενά προστασίας.

“Ετσι, είναι σημαντική η συμβολή τους, αφενός με την έγκαιρη αναγγελία εστιών πυρκαγιάς κι αφετέρου, με την αρχική προσβολή κατάσβεσης με πρόχειρα μέσα όπως μεγάλα χλωρά κλαδιά κ.λπ. εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.