Η γεύση των Χριστουγέννων. Δημήτρης Κορεντσίδης: «Ψωνίζοντας τις πρώτες ύλες για το καθημερινό μας τραπέζι από τους Καστοριανούς παραγωγούς και κρεοπώλες ενισχύουμε την τοπική οικονομία»

Η Εφημερίδα “Ορίζοντες” επισκέφτηκε ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  της Καστοριάς και συγκεκριμένα το “Good Bite”, ιδιοκτήτης και μάγειρας του οποίου είναι ο κ. Δημήτρης Κορεντσίδης.

Σκοπός της επίσκεψης  ήταν για να ενημερωθεί ο κόσμος της Καστοριάς για την κίνηση των ταχυφαγείων  καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικά κατά  τη διάρκεια των εορτών, το πώς μπορεί να ενισχυθεί η τοπική αγορά, αλλά και για να μάθουμε κάποια μυστικά μιας επαγγελματικής κουζίνας.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου 

Το “Good Bite” λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια στο κέντρο της Καστοριάς. Μάλιστα ήταν από τα πρώτα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  που “έβαλε” στην καθημερινότητα των Καστοριανών τις διεθνείς γεύσεις, όπως είναι η μεξικάνικη, η κινέζικη και η αμερικάνικη «Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του καταστήματός μου, η ανταπόκριση του κόσμου στις νέες γεύσεις ήταν ιδιαίτερα θετική.  Ζούσα για πάρα πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη και θέλησα να μεταφέρω αυτό το διαφορετικό γευστικό κλίμα και στην πατρίδα μου. Αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου. Το να μαγειρεύω είναι κάτι το οποίο το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση», είπε ο κ. Κορεντσίδης.

Η κρίση επηρέασε και το fast food

Τα fast food και το delivery δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητα από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη,  η κίνηση τα τελευταία χρόνια είναι πεσμένη, καθώς τα οικονομικά των περισσότερων πολιτών δεν τους επιτρέπουν να παραγγέλνουν συχνά έτοιμο φαγητό, «Προφανώς και ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί από την κρίση, ωστόσο είναι ένας κλάδος που συνεχίζει να δουλεύει. Αυτό οφείλεται στους φοιτητές της πόλης μας, στις εργαζόμενες γυναίκες με πολλές υποχρεώσεις, στους εργένηδες, γενικότερα στους ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με την κουζίνα. Παράλληλα ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, άλλωστε αυτό είναι που επιδιώκω να προσφέρω στους πελάτες μου».

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η κίνηση κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών είναι αυξημένη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, αυτό οφείλεται  σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη στην ανεβασμένη διάθεση του κόσμου, αλλά  στα πάρτι και στα events που γίνονται με αφορμή τις γιορτές.

Στήριξη της τοπικής αγοράς

Ένα από τα μυστικά της κουζίνας τού κ. Κορεντσίδη είναι πως χρησιμοποιεί αγνά και φρέσκα υλικά από τοπικούς παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο  η τοπική αγορά,   «Καθημερινά αγοράζω κρέας και κοτόπουλα από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά από τους τοπικούς παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε γενικά την πόλη μας. Στην ουσία γίνεται ένας κύκλος μεταξύ των καταστηματαρχών».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ακόλουθο video:

 

Δύο υπέροχες  συνταγές  από τον Δημήτρη Κορεντσίδη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τέλος ο κ. Κορεντσίδης, αποκάλυψε στους αναγνώστες της Εφημερίδας “Ορίζοντες” δύο ξεχωριστές συνταγές του.

Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια

Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 6 μανιτάρια μικρά φρέσκα
  • Βούτυρο για το σοτάρισμα
  • 50 ml κρασί λευκό

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί από όλες τις πλευρές ανακατεύοντας συνεχώς!
  3. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  4. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
  5. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ,ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε τη φωτιά
  6. Σερβίρουμε με ρύζι

Red Velvet Cake

Υλικά

  • 465 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 460 γρ. ζάχαρη 3 μεγάλα αυγά 6 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι 370 γρ. ξινόγαλα
  • 1 1/2 κ.γλ. μηλόξιδο
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Για το γλάσο κρέμας τυριού:

  • 125 γρ. τυρί κρεμα κρύο
  • 125 γρ. βούτυρο μαλακωμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 300 γρ. ζάχαρη άχνη Εκτέλεση

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, στη μεσαία ταχύτητα του σταθερού μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά και αφράτη κρέμα, για περίπου 5 λεπτά
  3. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  4. Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το κακάο, και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα προσθέτουμε στο μείγμα κέικ και χτυπάμε καλά
  5. Σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύουμε το αλάτι και το ξινόγαλο. Τα ρίχνουμε στο μείγμα κέικ μας σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με το αλεύρι
  6. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα υλικό, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσέχοντας να μη ζεσταθεί πολύ
  7. Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε το μηλόξιδο και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά
  8. Με μια μαρίζ, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ, ελέγχοντας ότι όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί και το μείγμα έχει απαλή υφή
  9. Σε δυο αλευρωμένες και βουτυρωμένες φόρμες για κέικ 20 εκ. ρίχνουμε το μείγμα μας
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά

 Για το γλάσο κρέμας τυριού:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, στη μεσαία ταχύτητα ενός μίξερ χειρός, χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 3 λεπτά
  2. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε καλά
  3. Σταδιακά, κοσκινίζουμε στο μείγμα τη ζάχαρη άχνη σε 5 δόσεις, χτυπώντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες
  4. Καλύπτουμε το γλάσο με μια μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες

Μοντάρισμα του red velvet cake:

  1. Τοποθετούμε σε πιατέλα την πρώτη βάση κέικ
  2. Προσθέτουμε από πάνω 1/3 από το frosting και με τη βοήθεια σπάτουλας το απλώνουμε πάνω σε όλη τη βάση
  3. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη βάση κέικ, προσθέτουμε 1/3 από το frosting και το απλώνουμε με τη σπάτουλα
  4. Στη συνέχεια γαρνίρουμε την πάνω πλευρά και τα πλαϊνά του κέικ με το υπόλοιπο frosting
  5. Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε

 

 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Comments are closed.

You May Also Like

Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης

Συσκευή για την ασφάλεια των πυροσβεστών

Απόφαση για το μέγιστο αριθμό αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ανά έδρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Απόφαση για το μέγιστο αριθμό αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ανά έδρα,…

”Γνωρίζουμε την Ελληνική Γλώσσα ανά τους Αιώνες”

Μια ξεχωριστή εκδήλωση οργάνωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς- Αθανάσιος Χριστόπουλος

ΠΕ Καστοριάς: Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Σας υπενθυμίζουμε ότι με το Π.Δ.304/2001, το οποίο εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του…

Κλειστά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στην Π.Ε. Καστοριάς/Τα όσα δήλωσε για τα νέα δεδομένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς Άγγελος Γεωργιάδης

  Κλειστά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στην…

Τι εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τον κλάδο της γουνοποιίας;

Ευχαριστημένος ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης για τα όσα εξήγγειλε ο…

Επιτυχημένο το 18ο Ράλι Κλασσικού Αυτοκινήτου

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή  29 Νοεμβρίου το 18ο Ράλι Κλασσικού…

Δήμος Άργους Ορεστικού: Αποκατάσταση ζημιών (Φωτογραφίες)

Αποκατάσταση του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου που είχε υποστεί ζημιές από…

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη» στον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη» στον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη