Μακεδονίτικα κεφτεδάκια «Σουτ Μακάλο» με λάδι πάπρικας,μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη Καρανικόλα (VIDEO)
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια και τον πουρέ σκόρδου
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 αυγό
- 4 σκ. σκόρδο
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- Θυμάρι
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Αλεύρι για το αλεύρωμα
Για το μακάλο
- 1 κ.σ. λάδι σκόρδου και 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 1 κύβο κότας (αν δεν έχουμε ζωμό)
- 850 ml νερό ή ζωμό κότας
- Ελαιόλαδο
- Θυμάρι
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- Πιπέρι
Για το λάδι πάπρικας
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (ανάλογα την προτίμηση)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για τα κεφτεδάκια και τον πουρέ σκόρδου
- Στο multi ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι, το λάδι και τα πολτοποιούμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο είδη του κιμά μαζί με το αυγό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι και μια κ.σ. πουρέ σκόρδου.
- Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί, το στύβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά.
- Αρωματίζουμε με θυμάρι και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε σε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Όταν ροδίσουν, σβήνουμε με 2 κ.σ από τον πουρέ του σκόρδου και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για το μακάλο
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια κ.σ. από το λάδι του σκόρδου και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Καβουρδίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε σταδιακά το νερό ή τον ζωμό, ρίχνουμε τον κύβο(εάν δεν έχουμε ζωμό κότας) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
- Βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, αρωματίζουμε με θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Για το λάδι πάπρικας
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να γίνει χλιαρό, στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το σουτ μακάλο με λίγο από το λάδι πάπρικας.
Περισσότερες συνταγές του Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr