Κατά πόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να μας προστατέψει από την COVID-19;

Στην χθεσινή ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, ο δημοσιογράφος κ. Ξυδόπουλος ρώτησε για την καραντίνα που μπήκε η κα Άγκελα Μέρκελ όταν είχε επαφή με γιατρό της για να κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, καθώς και αν πρέπει να κάνουμε έστω και τώρα το εμβόλιο όσοι το έχουμε παραλείψει και κατά πόσο μπορεί να μας προστατέψει από την COVID-19.

 

Ο κ Τσίορδας απάντησε ότι ο ιός δεν σέβεται κοινωνικά στρώματα, τάξεις, προσβάλλει οποιονδήποτε. Ότι ακούγονται πολλά και για άλλες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν όσον αφορά επιπλοκές της νόσου. Είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει φυσικά και λοιμώξεις από βακτήρια, όπως ο πνευμονιόκοκκος. Ο εμβολιασμός με τον πνευμονιόκοκκο είναι μια στρατηγική πάρα πολύ σημαντική για τη Δημόσια Υγεία. Αφορά ομάδες του πληθυσμού που είναι ηλικιωμένοι, ηλικίας άνω των 65 ετών, και ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Έχει θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Πατρίδα μας. Πρέπει να πραγματοποιείται με συγκεκριμένα κριτήρια, σε ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

 

Οι γιατροί που δεν έχουν μεριμνήσει να εμβολιάσουν τους ασθενείς που ανήκουν στις αυξημένες ομάδες για πνευμονιόκοκκο, θα πρέπει να τους εμβολιάσουν έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά.

 

Αν τώρα ο ίδιος ο αναπνευστικός ιός, ο SARS CORONAVIRUS 2, που κάνει τη νόσο COVID-19 προκαλεί αυξημένες βακτηριακές επιπλοκές ή πνευμονίες, δεν έχει δημοσιευθεί κάποια μεγάλη σειρά, αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να μην το κάνει. Το έχουμε δει στη γρίπη, η οποία συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, το έχουμε δει σε άλλους αναπνευστικούς ιούς.

 

Άρα ναι, είναι σημαντική στρατηγική ελέγχου και πρόληψης των επιπλοκών από παρόμοιες νόσους και θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους ασθενείς αυξημένου κινδύνου.