Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν κακόβουλες ενέργειες αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σε κινητές συσκευές (Smishing), με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων πολιτών και στοιχείων τραπεζικών καρτών, μέσω πλαστών ιστοσελίδων. Η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναφοράς και διακοπής λειτουργίας των εν λόγω ιστοσελίδων.

Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών» καθώς τα συγκεκριμένα μηνύματα:

  • Φαίνεται ότι αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα,
  • Παροτρύνουν τους παραλήπτες να συνδεθούν μέσω link σε κάποια πλαστή ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, τα μηνύματα της πρόσφατης επίθεσης Smishing που αφορούν την ΑΑΔΕ:
  • Εμφανίζουν σαν αποστολέα την «AADE»,
  • Αναφέρουν «Νέα αποζημίωση πληθωρισμού διαθέσιμη στο https://myaadelive-gr.com» ή «Υπενθύμιση: 250 ευρώ επίδομα διαθέσιμο στο https://myaade-gov.com».
  • Παροτρύνουν τους παραλήπτες να συνδεθούν μέσω link σε πλαστή ιστοσελίδα, που τους ενημερώνει ότι δικαιούνται επίδομα και πρέπει να υποβάλουν αίτημα συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, κωδικούς Taxis, Στοιχεία Τραπεζών, κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι η πλαστή αυτή ιστοσελίδα:

  • Απεικονίζει το λογότυπο της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Gov.gr και
  • Κάνει σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, για την προστασία τους οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης –Username ή Password–) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr.

Στον επίσημο ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στη διαδρομή Αρχική Σελίδα > Εξυπηρέτηση – Ενημέρωση > Ασφάλεια Ψηφιακών Δεδομένων > Ασφάλεια Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συναλλαγών οι πολίτες μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές προστασίας από επιθέσεις με παραπλανητικά SMS (SMISHING) και άλλες επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» για υποκλοπή προσωπικών στοιχείων καθώς και πρακτικές ενημέρωσης για τις ψηφιακές τους συναλλαγές.

Ακολουθούν εικόνες του παραπλανητικού μηνύματος SMS καθώς και της πλαστής ιστοσελίδας, της πρόσφατης επίθεσης Smishing που αφορά την ΑΑΔΕ.

Ακολουθούν εικόνες του παραπλανητικού μηνύματος SMS καθώς και της πλαστής ιστοσελίδας, της πρόσφατης επίθεσης Smishing που αφορά την ΑΑΔΕ.

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά SMS υποκλοπής στοιχείων – Τι είναι το «Smishing»-1
Φωτ.: ΑΑΔΕ
You May Also Like

Προκήρυξη Εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού ΠιστοποιητικούΓλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2022

Από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς ανακοινώνεται ότιαπό τη Τετάρτη 12-10-2022 έως…

Κορονοϊός: Η Τουρκία ανακοίνωσε δικό της εμβόλιο με τυμπανοκρουσίες Ερντογάν

Κορονοϊός: Η Τουρκία ανακοίνωσε δικό της εμβόλιο με τυμπανοκρουσίες Ερντογάν

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πώς καθιερώθηκε ο όρος «εργατική»

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η…

Ένοχος ο Ρουπακιάς και άλλα 15 μέλη για τη δολοφονία Φύσσα

Ένοχος ο Ρουπακιάς και άλλα 15 μέλη για τη δολοφονία Φύσσα

«Έσβησε» ο 16χρονος Νικόλας μετά τη μοιραία βουτιά

«Έσβησε» ο 16χρονος Νικόλας μετά τη μοιραία βουτιά

ΕΣΡ: Έξι φάκελοι για τις επτά άδειες

ην Δευτέρα θα εξεταστούν οι φάκελοι των έξι ανωνύμων εταιρειών που κατατέθηκαν…

«Μου έχει μείνει η μυρωδιά του αίματος»: Η μαρτυρία ενός από τα θύματα του «μανιακού με το τσεκούρι» στη ΔΟΥ Κοζάνης

Συγκλονιστικά είναι τα λόγια της Δώρας Π., που ήταν από τα τέσσερα…

Εννέα άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μαχαιρώματα σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ντόνκαστερ – Λονδίνο

Εννέα άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μαχαιρώματα σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ντόνκαστερ – Λονδίνο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι