Την προοπτική παράτασης των προθεσμιών για το πρώτο «κύμα» των 85.167 δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η διορία δέσμευσης και εξαργύρωσης των voucher θα επεκταθεί από τις 4 Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν τις επιταγές από τις 31 Ιουλίου, έχοντας λίγο περισσότερο από δίμηνο για να τις αξιοποιήσουν. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι δύσκολα ένα νοικοκυριό θα έμπαινε σε διαδικασία μέσα στον Αύγουστο να δρομολογήσει την εγκατάσταση του ηλιακού. Έτσι, βλέπει θετικά τον ενδεχόμενο η προθεσμία της 4ης Οκτωβρίου να μετατεθεί για λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σχετικό αίτημα παράτασης έχει υποβάλει στο υπουργείο και η Ένωση Bιομηχανιών Hλιακής Eνέργειας (ΕΒΗΕ). Όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, ένα ακόμη στοιχείo που συνηγορεί υπέρ της παράτασης είναι το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο «δύσκολους» οικονομικά μήνες για τους οικιακούς προϋπολογισμούς – καθώς όχι μόνο έρχεται σε συνέχεια των θερινών διακοπών, αλλά είναι «φορτωμένος» με τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στο 40% η δέσμευση των voucher

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, παραδοσιακά οι αγορές ηλιακού είναι περιορισμένες τον Σεπτέμβριο. Έτσι, εκτιμούν ότι σίγουρα οι εξαργυρώσεις θα αυξηθούν από τις αρχές του επόμενου μήνα, χωρίς ωστόσο οι 4 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου να είναι αρκετές για να προλάβουν να σχεδιάσουν την αγορά του θερμοσίφωνα, όσοι ωφελούμενοι θέλουν να αξιοποιήσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Το επιχείρημα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι, έως και χθες 25 Σεπτεμβρίου, είχε δεσμευθεί σε κατάστημα μόλις το 40% των επιταγών για την αγορά του ηλιακού – και πιο συγκεκριμένα 34.485 από τις 85.167 που έχουν εκδοθεί. Κατ’ αναλογία τα αναξιοποίητα voucher αγγίζουν το 60%, φτάνοντας τα 50.682.

Ελαφρώς χειρότερες είναι οι «επιδόσεις» για τις επιταγές που αφορούν την υπηρεσία εγκατάστασης, με το ποσοστό δέσμευσης να μην ξεπερνά το 27%. Έτσι από τα 85.167 voucher που έχουν εκδοθεί, έχουν αξιοποιηθεί τα 23.111.

Προς ανακύκλωση 7.659 ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 λίτρων. Οι συσκευές παραδίδονται στον προμηθευτή, ώστε στη συνέχει να «οδεύσουν» προς ανακύκλωση, μέσω πιστοποιημένου φορέα.

Έως αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί προς ανακύκλωση σε προμηθευτές 7.659 παλιοί ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες. Από αυτές τις συσκευές, για 3.910 έχει επιβεβαιωθεί ότι κατέληξαν στον φορέα ανακύκλωσης, ενώ επιπλέον 513 έχουν παραδοθεί από προμηθευτές στον φορέα.

insider.gr

You May Also Like

Περιφέρειες: Ποιοι κάτοικοι έχουν το υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα Τρίτη η Δυτική Μακεδονία

Oι κάτοικοι της Αττικής παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση αγοραστική δύναμη, ανάμεσα στις…

Οδηγίες της ΑΑΔΕ για την λειτουργία των ΔΟΥ από Δευτέρα 16-3-2020

Table of Contents Hide Εγκύκλιο εξέδωσε η ΑΑΔΕ για την λειτουργία των…

Η πράσινη μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας είναι το πρώτο έργο που υποστηρίζεται από τη Δανειακή Διευκόλυνση της Ε.Ε.

Το έργο θα υποστηρίξει τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων ύψους 80,7 εκατ. ευρώ

Saga Furs-Δημοπρασία Σεπτεμβρίου: Το Top Lot των Silverblue mink αγοράστηκε από τον κ. Γιώργο Γκόγκο από την Ελλάδα

Για λογαριασμό της Abel Furs Dubai

Συντάξεις Οκτωβρίου: Αυτές τις ημερομηνίες πληρώνονται οι δικαιούχοι

  Συντάξεις Οκτωβρίου: Αυτές τις ημερομηνίες πληρώνονται οι δικαιούχοι

Έξι ανατροπές στο εμπόριο προτείνει ο ΟΟΣΑ

Ξεκίνησε ο ΟΟΣΑ να αναζητά το θεσμικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο…

Φοιτητική στέγη: Τα ενοίκια και οι τιμές ανά περιοχή

Οι μεταβολές των τιμών ενοικίου στην περιοχή της Καστοριάς και σε όλη την Ελλάδα

ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές – Όλες οι αλλαγές που έρχονται και πώς θα επηρεάσουν την τσέπη μας

Τι ισχύει για τα αναψυκτικά και τον καφέ – Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της εστίασης για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ

Οι “πράσινες” επενδύσεις που έρχονται στα ελληνικά λιμάνια

Οι “πράσινες” επενδύσεις που έρχονται στα ελληνικά λιμάνια