Έγινε διάσημος λόγω της ταινίας “Η παραλία” με τον ΝτιΚάπριο αλλά αποτελεί και φυτώριο για μικρούς καρχαρίες. Η ανεξέλεγκτή απόβαση τουριστών απειλεί την επιβίωσή τους.
Κάθε μέρα στον Κόλπο Μάγια (Maya Bay) της Ταϊλάνδης, έως και 40 καρχαρίες κολυμπούν στα κυανά ρηχά νερά του ενώ περίπου 4.000 τουρίστες επισκέπτονται την παραλία με τη λευκή άμμο που πλαισιώνεται από πανύψηλα βράχια.

Ο αριθμός των καρχαριών έχει βελτιωθεί σημαντικά τελευταία αφού τους ”επιτράπηκε” να επιστρέψουν στον κόλπο από όπου είχαν εκδιωχθεί εξαιτίας της πληθώρας των τουριστικών σκαφών και των τουριστών που ήθελαν να δουν από κοντά και να κολυμπήσουν στον κόλπου που έγινε διάσημος ως σκηνικό της ταινίας “The Beach” (Η παραλία) του 2000 με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Οι καρχαρίες επέστρεψαν μετά την τουριστική απαγόρευση λόγω πανδημίας κορονοϊού αφού έως το 2022 απαγορεύτηκε η πρόσβαση στον κόλπο σε όλους τους επισκέπτες.

JORGE SILVA VIA REUTERS

Οι αρχές επέτρεψαν δειλά τις αφίξεις τουριστών εντός του 2022 και τώρα οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι αριθμός των καρχαριών στην θαλάσσια περιοχή άρχισε ξανά να μειώνεται.

Ετσι, τίθεται το ερώτημα: ”Άνθρωποι οι καρχαρίες;” καθώς αναζητείται μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης ενός παρθένου οικοσυστήματος και της διατήρησης των μέσων διαβίωσης πολλών ανθρώπων που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

″Δεν μιλάμε για κλείσιμο παντού ή μείωση του αριθμού των τουριστών, αλλά για μία σοφή διαχείρισή”, δήλωσε ο Petch Manopawitr, σύμβουλος στο Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης.

JORGE SILVA VIA REUTERS

Φυτώριο καρχαριών

Ο Λόλπος Μάγια βρίσκεται στο νησί Πι Πι Λε (Phi Phi Leh), στην Θάλασσα Ανταμάν στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ταϊλάνδης. Αποτελείται από ένα είδος ασβεστολιθικού βράχου που καλύπτεται από σμαραγδένια βλάστηση.

Η θαλάσσια ερευνήτρια Metavee Chuangcharoendee λέει ότι χάρη στην διακοπή προσέλευσης τουριστών στο νησί αυτό λειτουργούσε και πάλι ως φυτώριο νεαρών καρχαριών.

Αυτή και άλλοι ερευνητές στο Maya Shark Watch Project χρησιμοποιούν υποβρύχιες κάμερες και drones για να μετρήσουν πόσοι καρχαρίες κολυμπούν στην θαλάσσια περιοχή να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους, τις περιοχές σίτισης και τα πρότυπα αναπαραγωγής τους.

JORGE SILVA VIA REUTERS

Προς το τέλος του 2022, παρατήρησαν μείωση του αριθμού των καρχαριών καθώς οι τουρίστες άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν. Οι μαυροπτέρυγοι καρχαρίες, που πήραν το όνομά τους από τον χαρακτηριστικό μαύρο χρωματισμό στα ραχιαία πτερύγια και τις ουρές τους, κολυμπούν στη Θάλασσα Ανταμάν και σε άλλες τροπικές περιοχές αλλά ο πληθυσμός τους φθίνει λόγω της υπεραλίευσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ένας σημαντικός αριθμός παραγόντων επηρεάζει ειδικότερα τους καρχαρίες γύρω από το νησί Πι Πι Λε συμπεριλαμβανομένων των εποχιακών μετακινήσεων και της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως το ψάρεμα, είπε η Metavee.

JORGE SILVA VIA REUTERS

Αλλά με τον αριθμό των καρχαριών να μειώνεται ήδη, οι αρχές και οι οικολόγοι σκοπεύουν να εμποδίσουν τους τουρίστες να κολυμπούν στον κόλπο αφού έτσι διώχνουν μακριά τα μωρά καρχαρίες, που κρύβονται στα ρηχά και τους κοραλλιογενείς υφάλους από τους κανιβαλιστές ενήλικες καρχαρίες.

″Ελπίζουμε ότι με τους ισχύοντες περιορισμούς, μπορούμε να μετριάσουμε την ενόχληση (τους καρχαρίες). Κάνουμε αυτήν την έρευνα με την ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης και τον καλύτερο τρόπο συνύπαρξης τουρισμού και περιβάλλοντος” λέει η Metavee.

Δολάρια και τουρισμός

Ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός της οικονομίας της Ταϊλάνδης, καθώς αντιπροσώπευε το 12% του ΑΕΠ πριν από την πανδημία. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ελπίζει να κερδίσει 1,5 τρισεκατομμύρια μπατ (περίπου 43,7 εκατ. δολάρια) από έως και 30 εκατ. τουρίστες φέτος.

JORGE SILVA VIA REUTERS

Για το Εθνικό Πάρκο του νησιού Πι Πι, τα ετήσια έσοδα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από 638,3 εκατομμύρια μπατ (18,7 εκατομμύρια δολάρια) το 2018 σε 373,6 εκατομμύρια μπατ το 2019, αφού οι αρχές ”έκλεισαν την” παραλία.

Η πανδημία ”ακρωτηρίασε” περαιτέρω τη βιομηχανία που ήδη αγωνιζόταν.

Υπό την πίεση των τουριστικών πρακτόρων, οι αρχές άνοιξαν ξανά το Κόλπο Μάγια τον Ιανουάριο του 2022 μετά από τέσσερα χρόνια και τα στοιχεία των επισκεπτών και των εσόδων αυξάνονται και πάλι σταθερά.

Ωστόσο, οι αρχές διατήρησαν περιορισμούς στην πρόσβαση.

JORGE SILVA VIA REUTERS

Τα τουριστικά σκάφη πρέπει να ελλιμενίζονται στην άλλη πλευρά του νησιού, και οι επισκέπτες πρέπει να περπατήσουν μέχρι την παραλία. Ο αριθμός των επισκεπτών που επιτρέπονται ανά ώρα ώρα περιορίζεται στους 375 και επιτρέπεται να μπαίνουν μόνο μέχρι το γόνατο στο νερό.

″Εάν μπορέσoυμε να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα του Κόλπου Μάγια ως φυσικού καταφυγίου… νομίζω ότι θα δημιουργήσει επίσης ένα νέο πρόγραμμα τουρισμού και (θα) επωφεληθούμε όλοι από αυτό” , δήλωσε ο σύμβουλος του Τμήματος Εθνικών Πάρκων, Petch.

JORGE SILVA VIA REUT
You May Also Like

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μας Περιβάλλουν – Ο Κόσμος των Πουλιών»

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μας Περιβάλλουν – Ο Κόσμος των Πουλιών»

«Να ανοίξουν στόματα για τον Όλιβερ, είναι ειδεχθές έγκλημα»

Εκκλήσεις για να εντοπιστεί ο κακοποιητής της Αράχωβας

Απίστευτη κτηνωδία στον Βόλο

Αποκεφάλισαν σκύλο και τον πέταξαν στα χιόνια

Φεστιβάλ Γράμμου: Εικαστικοί περίπατοι σε διαδρομές του Γράμμου

Συνεχίζεται η δράση του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Φλώρινας

Σφήκες: Ο άγνωστος αλλά σπουδαίος ρόλος τους σε οικοσύστημα και οικονομία

Σφήκες: Ο άγνωστος αλλά σπουδαίος ρόλος τους σε οικοσύστημα και οικονομία

Οι εικόνες της καταστροφής στη Δαδιά – Το πριν και το μετά της μεγάλης πυρκαγιάς

Aποτυπώνεται ο ολέθριος αντίκτυπος στο οικοσύστημα, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες

Συναγερμός και πάλι στη Λα Πάλμα, νέο ποτάμι λάβας στον ωκεανό – Δείτε βίντεο

Πυκνά σύννεφα στον ουρανό – Περίπου 3.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν στο…