Χώρα ανέργων και συνταξιούχων είναι η Ελλάδα καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες πληθυσμού υπερβαίνουν τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται. Τα τελευταία στοιχεία είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία αφού ουδεμία βελτίωση εμφανίζουν οι σχετικοί δείκτες από το 2010 έως σήμερα. Αντίθετα, τείνει να μονιμοποιηθεί η φτωχοποίηση καθώς ακόμα και το μηνιαίο εισόδημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι τόσο φτωχό που δεν τους επιτρέπει να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί, όπως δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα ( 9/11 ) στα «NEA», τόσο σε σχέση με τον ενεργό και μη ενεργό πληθυσμό όσο όμως και σε επίπεδο απολαβών των απασχολούμενων.

Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Έως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων ενώ κατά πάσα πιθανότητα έρχεται και νέο ψαλίδι λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Οι 6 στους 10 συνταξιούχους έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.

Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει κανένα εργαζόμενο μέλος. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών).

Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανέρχεται σε 3.296.280 άτομα.

Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Ο μέσος καθαρός μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων.

Παράλληλα ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα περνούν ξανά στην ανεργία χιλιάδες άτομα.

Χαρακτηριστικές της υφιστάμενης κατάστασης είναι οι επισημάνσεις που έκανε στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης: «Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείτε ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού υποβλήθηκε προ ημερών ασθενής 53 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». 

Τα στοιχήματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Η συζήτηση με Μπάιντεν για ασφάλεια, ενέργεια και ελληνοτουρκικά και η σημασία…

Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας…

Μεταναστευτικό: εκατοντάδες αφίξεις το τελευταίο 24ώρο

Μεταναστευτικό: εκατοντάδες αφίξεις το τελευταίο 24ώρο Χωρίς σταματημό οι αφίξεις αιτούντων άσυλο…

Δεύτερη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας – Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους και το πρασίνισμα της αγροτικής παραγωγής 

Στις προοπτικές και στις δυνατότητες της  Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας…

Σάλος από τις δηλώσεις ιερέα: Τα εμβόλια mRNA δεν είναι εμβόλια [βίντεο]

Σάλος από τις δηλώσεις ιερέα: Τα εμβόλια mRNA δεν είναι εμβόλια [βίντεο]

Θεοδωρίδου κατά Λινού για το AstraZeneca: Λέει ανακρίβειες!

Θεοδωρίδου κατά Λινού για το AstraZeneca: Λέει ανακρίβειες!

O πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός

O πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός

Νέα Σμύρνη: Εμπάργκο ΚΚΕ στον ΣΚΑΪ μετά το «κόψιμο» στη Λιάνα Κανέλλη

Η έντονη λογομαχία της Λιάνας Κανέλλη με τον Δημήτρη Οικονόμου στον αέρα…

«Χρειάζεται πάνω από 150 χρόνια για να επανέλθει»

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς