Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η τοπική αγορά, εν όψει της τελευταίας εβδομάδος των εκπτώσεων, που δεν μπόρεσαν να τονώσουν την αγοραστική κίνηση και να δώσουν πνοή στις επιχειρήσεις της πόλης. Η αναστάτωση που επικράτησε στην οικονομία το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση, καθώς πολλοί είναι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι υψηλές εκπτώσεις, που έφταναν ακόμα και το 50% από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, δεν τους άφησαν το αναμενόμενο κέρδος, ενώ οι δελεαστικές προσφορές που εξακολουθούν να ισχύουν δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού, που διαθέτει τα περιορισμένα χρήματά του στις απολύτως πρωταρχικές του ανάγκες. Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων που έχει καταβληθεί το ελληνικό αγοραστικό κοινό, έχει στρέψει τις τελευταίες ελπίδες των επιχειρηματιών για οικονομική ανάκαμψη στον τουρισμό, κρατώντας μέχρι τέλους σε υψηλά επίπεδα τις προσφορές, ενώ προβληματισμό εκφράζουν οι καταστηματάρχες για το κατά πόσο η ρευστότητα που έχουν εξασφαλίσει από την περίοδο των εκπτώσεων, μπορεί να διασφαλίσει ικανοποιητική ανατροφοδότηση των καταστημάτων με νέες παραλαβές για τη χειμερινή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της μείωσης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ξεπέρασε το 40%, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και πανελλαδικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου το ποσοστό της μείωσης σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 70%.

 

Χαρακτηριστικές για το θέμα αυτό είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς Βαγγέλη Πανταζή ο οποίος επεσήμανε πως παρά τα ικανοποιητικά ποσοστά εκπτώσεων οι καταναλωτές δείχνουν αδυναμία για την απόκτηση αγαθών, καθώς το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και αυτό δεν αντισταθμίζεται όσο μειωμένες και αν είναι οι τιμές.

«Οι αιτίες είναι πάρα πολλές. Μια εξ αυτών είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Η περίοδος των εκπτώσεων είναι εντελώς χαμένη. Έχουμε μια εβδομάδα ακόμα και ελπίζουμε ότι θα ισορροπηθούν λίγο τα πράγματα.

 Τα προηγούμενα χρόνια, Αύγουστο μήνα κλείναμε τα απογεύματα. Με τον νέο νόμο χάνονται και οι Κυριακές. Το μέτρο περί ανοίγματος καταστημάτων τις Κυριακές απέτυχε. Βοήθησε μόνο τα μεγάλα εμπορικά αστικά κέντρα και τίποτα παραπάνω. Για τις μικρές πόλεις η πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων θεωρεί ότι είναι εξοντωτικό για τους ανθρώπους που έχουν μαγαζιά», σχολίασε ειδικότερα.

 

 Παρά τις δελεαστικές προσφορές, προβληματισμένοι για τη μειωμένη ανταπόκριση, δηλώνουν οι επιχειρηματίες

Την εικόνα πως η αγορά ανταποκρίθηκε από την αρχή των εκπτώσεων στην ανάγκη για χαμηλές τιμές, βοηθώντας ουσιαστικά τους Έλληνες καταναλωτές να περιορίσουν τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν στην καθημερινότητά τους, λόγω της επιβολής του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων, αδυνατώντας να προβούν σε περαιτέρω μείωση, που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, δίνουν οι επιχειρηματίες της πόλης. Δεν παραλείπουν να τονίσουν πως αν και έχουν ήδη παραλάβει κάποια νέα εμπορεύματα, ωστόσο τηρούν στάση αναμονής και προς το παρόν κάνουν περιορισμένες παραγγελίες.

 

Λουκέτο σε 90 εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης της Καστοριάς από το 2010

10 εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν στην πόλη της Καστοριάς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έκλεισαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2010 – με την έναρξη δηλαδή της κρίσης – έως και σήμερα, λουκέτο τοποθέτησαν 90 εμπορικές επιχειρήσεις, αριθμός που είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της Καστοριάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…