Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης (2ος Δ) συνομιλεί με τον ΥΠΕΣ Παναγιώτη Κουρουπλή (Κ). Διακρίνονται επίσης ο ΓΓ ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης (2ος Α) , ο Αντ/δρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης (Δ) και ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργός Α. Χαρίτση (Α) Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015. Τα προβλήματα ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13, η άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και η θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην προγραμματική περίοδο 2014-20, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με τους συναρμόδιους υπουργούς. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β

Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 και τη δέσμευση ότι ο ρόλος των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 θα είναι περισσότερο ενεργός, έδωσε η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Χαρίτσης ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι από τον Αύγουστο έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες και έχει εκταμιευθεί ένα δισ. ευρώ για την πληρωμή έργων. Μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε, ότι θα έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη εκκρεμών χρηματοδοτήσεων για έργα.

Ο Α. Χαρίτσης έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει παράταση υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ 2007 -2013. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος των δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο θα είναι αναβαθμισμένος.

Διαβεβαιώσεις στην ΚΕΔΕ ότι ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ

Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 και τη δέσμευση ότι ο ρόλος των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 θα είναι περισσότερο ενεργός, έδωσε η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Στη σύσκεψη  την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και το προεδρείο της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Πατούλη.

Κοινός τόπος όλων υπήρξε η ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών, η διαχειριστική ικανότητα των δήμων, η αναβαθμισμένη συμμετοχή και αρμοδιότητα των δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους ώστε να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν τα περισσότερα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Κατόπιν συνεννόησης αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία των τριών συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομίας στον τομέα του ΕΣΠΑ και ΚΕΔΕ) με υψηλόβαθμα στελέχη τους. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει το επόμενο διάστημα νέα συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν για θέματα, όπως η ενίσχυση της διαχειριστικής επάρκειας των δήμων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η υιοθέτηση καινοτόμων προτάσεων και συμπράξεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ, μετά από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τους υπουργούς, εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποστείλει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα απλήρωτα έργα. Συνολικά 166 δήμοι είχαν δώσει στοιχεία σχετικά με το πάγωμα των έργων καθώς δεν είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι. Ωστόσο το υπουργείο υποστηρίζει ότι η εικόνα έχει αλλάξει μετά την εξασφάλιση χρηματοροής ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Με βάση το σχετικό δεδομένο υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες με το 25% των έργων.

Κουρουμπλής: Να γίνουν έργα χωρίς υπερκοστολογήσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο θέμα της μεγαλύτερης δυνατής ένταξης μικρών δήμων στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις κοστολογήσεις των έργων χωρίς υπερχρεώσεις και υπερτιμολογήσεις. Ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, προτάσεις που θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο και θα κατατεθεί άμεσα.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστο οι τελικές πληρωμές ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν έργα ύψους 4,5 δισ. Ο υφυπουργός, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ τόσο της περιόδου 2007-2013 όσο και της περιόδου 2014-2020, κατέστησε σαφές ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια ώστε να μην χαθεί κανένα μέρος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα που είχαν σταματήσει και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν είτε άμεσα, είτε ως «έργα-γέφυρα».

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε την πορεία υλοποίησής τους.

Ο κ. Κουρουμπλής μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι η ανισότητα σε αυτόν τον τόπο, η ανισοπολιτεία έχουν αιτίες. Το γεγονός ότι σήμερα μικροί δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα, που θα φέρουν ανάπτυξη είναι ένδειξη ανισότητας. Σε αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος και τεχνικές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτοί οι μικροί δήμοι να ικανοποιήσουν την προσπάθειά τους για ανάπτυξη. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που μέχρι σήμερα το ξεπερνούσαν αδιαφορώντας με το τι συμβαίνει στα νησιά, στη Θράκη, στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας. Πρέπει να πολεμήσουμε και να αγωνιστούμε ώστε όλοι οι έλληνες να νιώθουν ότι ανήκουν σε αυτή τη χώρα και έχουν τα ίδια δικαιώματα, γιατί εδώ συμβαίνει να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα. Αυτό που ειπώθηκε, ότι δίνουμε την δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα προγραμματική περίοδο είναι σαφές. Εμείς πιστεύουμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να πάρει πάνω της πάρα πολλές δράσεις, που πραγματικά να στηρίζουν τον πολίτη.

 Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό (κ. Χαρίτση) και την ΚΕΔΕ, αλλά και με άλλους υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσουμε μια σειρά ζητήματα που θα αμβλύνουν τέτοιου είδους ανισότητες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αφού εξέφρασε την αγωνία των δημάρχων για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των έργων που έχουν διακοπεί, την μείωση της γραφειοκρατίας και πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για τους μικρούς και νησιωτικούς δήμους προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα τους στο ΕΣΠΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εντάξεις νέων και πορεία υφιστάμενων έργων και επιχορηγήσεις Σεπτεμβρίου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη στην Οικονομική Επιτροπή Π.Δ.Μ.

Εντάξεις νέων και πορεία υφιστάμενων έργων και επιχορηγήσεις Σεπτεμβρίου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης…

Ένταξη των μελετών των οδικών τμημάτων «Κόμβος Φλώρινας- Αμμοχώρι» και «Ξινό Νερό -Πτολεμαίδα», του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού «Νίκη-Φλώρινα-Κοζάνη-Όρια Ν. Λάρισας», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020

Ένταξη των μελετών των οδικών τμημάτων «Κόμβος Φλώρινας- Αμμοχώρι» και «Ξινό Νερό…

Απόλυτα επιτυχής η πιλοτική προβολή των βυζαντινών ναών της Καστοριάς

Απόλυτα επιτυχής η πιλοτική προβολή των βυζαντινών ναών της Καστοριάς

Σύλληψη δύο ημεδαπών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Καστοριά

  Σύλληψη δύο ημεδαπών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Καστοριά

Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ”620” : Παρουσίαση ταξιδιού στην Αφρική με ποδήλατο της παρέας Passenger In Life

Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ”620” : Παρουσίαση ταξιδιού στην Αφρική με ποδήλατο της…

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2017”

Η Αντιδημαρχία “Τουρισμού – Παραδοσιακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων” καλεί τους δημότες-κατοίκους του δήμου…

Σύλληψη δύο ημεδαπών, σε περιοχή των Γρεβενών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σύλληψη δύο ημεδαπών, σε περιοχή των Γρεβενών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Θρήνος για το βρέφος στην Πτολεμαΐδα – Οι γονείς καταγγέλλουν ότι τους έδιωξαν δύο φορές από το νοσοκομείο

Σήμερα η κηδεία του μόλις 15 μηνών βρέφους που πέθανε από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού

Συνεχίζεται η Υποστήριξη των Δομών Υγείας από την ΠΕ Καστοριάς

Συνεχίζεται η Υποστήριξη των Δομών Υγείας από την ΠΕ Καστοριάς