Το 2019 ο Ρομπέρτο Μάτα ήταν επιβάτης μιας πτήσης της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Avianca στη διάρκεια της οποίας χτύπησε στο τρέιλερ με το οποίο μεταφέρουν φαγητά και ποτά οι αεροσυνοδοί. Θεώρησε υπεύθυνο τον αεροσυνοδό για το ατύχημα και ζήτησε από την δικηγορική εταιρεία Levidow, Levidow & Oberman στη Νέα Υόρκη να καταθέσει μήνυση και να τον εκπροσωπήσει. Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος της εταιρείας Πίτερ Λοντούκα ο οποίος ζήτησε από τον συνάδελφο του στην εταιρεία Στίβεν Σβαρτς να του παράσχει βοήθεια ερευνώντας αν υπάρχουν άλλες παρόμοιες υποθέσεις για να μπορέσει να στηρίξει την εκδίκαση της μήνυσης.

Ο Σβαρτς κατέφυγε στο ChatGPT και του ζήτησε να βρει παρόμοιες υποθέσεις. Πράγματι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης υπέδειξε στον Σβαρτς έξι παρόμοιες υποθέσεις τις οποίες έδωσε στον συνάδελφο του για να τις συμπεριλάβει στο φάκελο της υπόθεσης. Όμως οι δικηγόροι της εταιρείας κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι αδυνατούσαν να βρουν αυτές τις υποθέσεις για να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν και έθεσαν θέμα αυθεντικότητας αυτών των υποθέσεων.

Αποκαλύφθηκε τελικά ότι το ChatGPT είχε επινοήσει αυτές τις υποθέσεις. Ο δικαστής της υπόθεσης Κέβιν Καστέλ δήλωσε ότι «το δικαστήριο ήρθε αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή συνθήκη» θέλοντας να τονίσει το γεγονός ότι έγινε χρήση πλαστών στοιχείων προερχόμενα από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και προφανώς το νομικό σύστημα βρίσκεται ακόμη ανέτοιμο για αυτή την εξέλιξη.

Ο Πίτερ Λοντούκα δήλωσε πλήρη άγνοια για τις ενέργειες του Σβαρτς ο οποίος ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT χωρίς να ελέγξει στη συνέχεια τα αποτελέσματα που του έδωσε και χωρίς να πει σε κανένα το πώς βρήκε τα στοιχεία για τις άλλες υποθέσεις. Ο Σβαρτς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με επιβολή κυρώσεων για αυτό που έκανε και θα περάσει από τη σχετική ακρόαση στις 8 Ιουνίου για να μάθει την τιμωρία του. Να σημειωθεί πάντως ότι το ChatGPT αναφέρει στα αποτελέσματα που δίνει στους χρήστες ότι αυτά ενδέχεται να έχουν λάθη ή να είναι προϊόν δικής του σύνθεσης κάτι που όπως φαίνεται δεν λαμβάνουν υπόψη ακόμη και σοβαροί επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα στις δουλειές τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

You May Also Like

Μία κουβέντα για τα… UFO – Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της NASA

Το θέμα αφορά τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των αερομεταφορών

Η NASA ζητάει τη βοήθειά μας για τον εντοπισμό αστεροειδών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν σχετική ιστοσελίδα

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνιου μεγέθους μαύρη τρύπα

Μια αθέατη μαύρη τρύπα 6.000 έτη φωτός μακριά, εντόπισαν αστρονόμοι

«Σεληνιακοί» βράχοι και διαστημόπλοια στην πισίνα της NASA

Πριν πατήσουν στο φεγγάρι, οι μελλοντικοί αστροναύτες της NASA θα κληθούν να περπατήσουν (μέσα) στο νερό.

ChatGPT: Η τεχνολογία του μπορεί να μεταφράζει τις σκέψεις ατόμων με αδυναμία επικοινωνίας

Άλλο ένα επαναστατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξε η επιστημονική κοινότητα

Τηλεσκόπιο James Webb: Λεπτομερείς εικόνες του πλανήτη Ουρανού

Το James Webb αποτύπωσε επίσης πολλά από τα 27 γνωστά φεγγάρια του Ουρανού. 

Facebook: Η απάντηση της Meta για τα ανεξήγητα «αυτόματα αιτήματα φιλίας» που προκαλούν αναστάτωση

Το ζήτημα αυτό, δυνητικά θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και τον έλεγχο των χρηστών