Τη διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι έχει λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο, η οποία επηρέασε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καράμπα.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης», επεσήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας πως ήδη εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΓΕΑ.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας» για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε τον έλεγχο των συστημάτων και των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα των κυβερνήσεων. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν όταν οι φλόγες έφτασαν στην αποθήκη πυρομαχικών προκάλεσαν πανικό στη Νέα Αγχίαλο το απόγευμα της Πέμπτης, περιοχή για την οποία είχε δοθεί ήδη εντολή εκκένωσης, καθώς μαινόταν η φωτιά.

Πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή απομακρύνθηκαν οδικώς, αλλά και με πλωτά μέσα και η Νέα Αγχίαλος ερήμωσε. Σήμερα, είναι εμφανή τα «ίχνη» από τις εκρήξεις, καθώς στην περιοχή υπάρχουν σπασμένα τζάμια και βιτρίνες, από το ωστικό κύμα

Από τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο «επηρεάστηκε» τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καράμπα, ανέφερε το ΓΕΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου- που είναι η έδρα της 111 Πτέρυγα Μάχης- και εκκενώθηκε στις 17:45, όταν η φωτιά «είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό».

Αφού η φωτιά μπήκε στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, «ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη», συνεχίζει το ΓΕΑ και σημειώθηκε ότι εξαιτίας αυτής της εξέλιξης η αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων.

Με απόφαση του ΓΕΑ, για προληπτικούς λόγους- «σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας»- όσα αεροσκάφη βρίσκονταν εκτός καταφυγίων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, μεταστάθμευσαν σε άλλα. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των αξιωματικών.

«Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου. Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του ΓΕΑ, η οποία υπογράμμιζε ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή.

Πηγή:lifo.gr

You May Also Like

Γη, ύδωρ και χρήμα στην Πολυεθνική RWE δίνει η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γη των Ορυχείων ανήκει στους κατοίκους και όχι στο κεφάλαιο

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

«Σοκ και δέος» με φυσικό αέριο, ρεύμα, βενζίνη: «Ψίχουλα η επιδότηση»

«Σοκ και δέος» με φυσικό αέριο, ρεύμα, βενζίνη: «Ψίχουλα η επιδότηση»

Σκεπασμένη με καπνούς η Ελλάδα – Η εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Aπό τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται σε Έβρο και Ροδόπη

Κ. Γουργουλιάνης: Βαίνουμε προς μια κανονικότητα – Τι λέει για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Table of Contents Hide Το προφίλ των ασθενών στα νοσοκομείαΔεν είναι ευθύνεται…

Νέα μέτρα – Σχέδιο «Χριστούγεννα»: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και το χρονοδιάγραμμα

Νέα μέτρα – Σχέδιο «Χριστούγεννα»: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και το…

Κυρ. Μητσοτάκης: «Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας»

Table of Contents Hide Κυρ. Μητσοτάκης: «Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η…

Η «ναυμαχία» της ξαπλώστρας στη Ρόδο – Παράνομο και «σφραγισμένο» από το 2016 το μπιτς μπαρ

Εκκρεμεί από το 2017 απόφαση κατεδάφισής του, ενώ κάθε χρόνο οι παρανομίες «αυγατίζουν»