Ένας μπαμπάς φωτογραφίζει τον αυτιστικό γιο του 

Ο φωτογράφος Timothy Archibald, είναι ο μπαμπάς του Elijah που είναι αυτιστικός. Όταν ο Elijah ήταν 5 ετών και πριν διαγνωσθεί με αυτισμό, ο μπαμπάς του ξεκίνησε να τον φωτογραφίζει και να αποτυπώνει την καθημερινότητα του και τις συνήθειες του.

Ο μπαμπάς κατάλαβε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, καταλάβαινε περισσότερα για τον ιδιαίτερο κόσμο του Elijah. Και το γεγονός ότι τον φωτογραφίζει τους έκανε να έρθουν πιο κοντά.

Λειτούργησε ως θεραπευτική μέθοδος και για τους δύο και δούλεψε πολύ καλά.

Οι φωτογραφίες επίσης είναι εκπληκτικά μοναδικές, αποτέλεσαν το έργο του μπαμπά που το ονόμασε «Echolilia». Αλλά αποτυπώνουν τόσο εύστοχα και όλα όσα είπε ο πατέρας για αυτό.

Ένας μπαμπάς φωτογραφίζει τον αυτιστικό γιο του 

«Ο Elijah είναι ο μεγαλύτερος γιος μου και γεννήθηκε το 2001. Πάντα ήταν ένα παιδί που είχε το δικό του ρυθμό. Όταν ήταν 5 ετών, ξεκινήσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες για να βρούμε κάποιο κοινό σημείο. Για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον.

Λίγο μετά την έναρξη του έργου «Echolilia», ο Elijah διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού. Η διάγνωση μου έδωσε πολλές απαντήσεις για να καταλάβω καλύτερα τον γιο μου. Αλλά δεν σταμάτησε την ανάγκη να προσπαθήσω να βρω μια συναισθηματική γέφυρα προς αυτόν.»

Ένας μπαμπάς φωτογραφίζει τον αυτιστικό γιο του 

Ο Eli έχει πλούσιο λεξιλόγιο, πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο, παίρνει καλούς βαθμούς. Αλλά σαφώς βρίσκεται σε διαφορετική συχνότητα.

Για μένα, σε αυτές οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνεται ο Eli. Αποτυπώνεται μια σχέση. Πάντα σκέφτομαι ότι αυτή η σχέση έχει τρία στοιχεία: αυτόν, εμένα και τα κοινά πράγματα που δεν μπορούμε πραγματικά να ορίσουμε με άλλους τρόπους. Αυτό είναι το θέμα του έργου «Echolilia».

Ένας μπαμπάς φωτογραφίζει τον αυτιστικό γιο του 

Το «Echolilia» που είναι η ονομασία αυτού του έργου είναι μια εναλλακτική ορθογραφία ενός πιο κοινού όρου, του «echolalia» (ηχολαλία). Η λέξη ηχολαλία χρησιμοποιείται στην κοινότητα αυτιστικών για να περιγράψει τη συνήθεια της λεκτικής επανάληψης και αντιγραφής που συναντάμε συνήθως στη συμπεριφορά των αυτιστικών παιδιών. Μου άρεσε η ιδέα γιατί οι φωτογραφίες είναι και εκείνες μια μορφή αντιγραφής.

Ο Elijah είναι σήμερα 20 ετών.

Ο μπαμπάς φωτογραφίζει τον αυτιστικό γιο του όλα αυτά τα χρόνια.

Πλέον διατηρεί λογαριασμό στο Instagram όπου φωτογραφίζει τον Elijah και ανεβάζει τις φωτογραφίες του εκεί. Και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!

 

Ένας άλλος πατέρας, μιλάει για τον δικό του γιο με αυτισμό, ο οποίος έχει την ικανότητα να γράφει σε 10 γλώσσες! Ανάμεσα σε αυτές δύσκολες γλώσσες όπως είναι τα ρωσικά και τα ελληνικά!

Ο Sebastian Esposito διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 3 ετών. Ενώ όταν ήταν 18 μηνών άρχισε να εμφανίζει μια δεξιότητα που ονομάζεται υπερλεξία. Υπερλεξία είναι όταν ένα παιδί έχει ικανότητα ανάγνωσης πολύ νωρίτερα από την ηλικία του και γοητεύεται με αριθμούς και γράμματα.

Μέχρι τα 2 του χρόνια ο πεντάχρονος μικρός Αϊνστάιν μπορούσε να γράψει μέχρι και 200 λέξεις με τα μικρά ξύλινα γράμματα ενός παιχνιδιού. Ξεκίνησε με τη λέξη «γάτα» και «σκύλος» και έφτασε να γράφει μεγάλες και δύσκολες λέξεις όχι μόνο κανονικά αλλά και αντίστροφα!

Μπορείς να συνεχίσεις την ανάγνωση όλου του άρθρου γιατί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όπως επίσης και το άρθρο με τον πατέρα της Μαρίας. Ένα εκπληκτικό βίντεο που έφτιαξε ο μπαμπάς της με τίτλο “Το ταξίδι της Μαρίας”.

Μας συστήνει τον αυτισμό, το πώς το αντιλήφθηκαν, πώς είναι η ζωή με ένα παιδί με αυτισμό.

Αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια γνωρίζαμε ελάχιστα για τον αυτισμό, μέσα από αυτούς τους γονείς, μαθαίνουμε όλοι, όλο και περισσότερα. Ο αυτισμός είναι ένας ξεχωριστός κόσμος που αξίζει να τον δούμε μέσα από τα μάτια τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών τους.

Λίζα

https://e-mama.gr/

You May Also Like

15 χειμωνιάτικες φωτογραφίες γεμάτες με την παιδική ευτυχία στην εξοχή

Η φωτογράφος Έλενα Σουμίλοβα είναι μητέρα δύο ζωηρών αγοριών και αποφάσισε να…

Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Table of Contents Hide Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει…

Γονιέ, το ξύλο που ρίχνεις στο παιδί σου «για να μάθει» δεν βγήκε από τον παράδεισο

Γονιέ, το ξύλο που ρίχνεις στο παιδί σου «για να μάθει» δεν…

Η σκληρή πραγματικότητα του να έχει κάποιος κατάθλιψη μέσα από 12 σκίτσα

«Η κατάθλιψη είναι ήσυχη» και «κρύβεται συχνά πίσω από ένα πλατύ χαμόγελο».

Μάθετε στο παιδί σας να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Μάθετε στο παιδί σας να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί

O σπουδαίος συγγραφέας έθεσε στους γονείς μία πολύ απλή αλλά σημαντική ερώτηση:…

Ψείρες: Ο λόγος που κολλάνε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και πώς να τις εξοντώσεις

Table of Contents Hide Ψείρες: Ο λόγος που κολλάνε τα παιδιά στον…

Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί

Αντιθέτως θεωρείται κάτι απολύτως φυσικό και ασφαλές

Η απάντηση ενός μαθητή στην ερώτηση «Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» που έγινε θέμα συζήτησης

Η παράγραφος, που παρέδωσε ο νεαρός, είναι αποστομωτική και έγινε viral στα social media