Μες στον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ βάσει της συμφωνίας franchising που είχε κάνει ο ελληνικός όμιλος με τον όμιλο FOX, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την επέκταση στην εν λόγω χώρα με 15 ακόμη καταστήματα. Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει στο πλάνο της σημερινής διοίκησης της Jumbo άλλη χώρα προς επέκταση, πέραν αυτών στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται, με την έμφαση το επόμενο διάστημα να δίνεται στη Ρουμανία. Μακροπρόθεσμα, πάντως, και στην περίπτωση που τα ηνία του ομίλου αναλάβει η δεύτερη γενιά και δη η κόρη του κ. Απόστολου Βακάκη, φαίνεται να υπάρχουν σχέδια για την Κροατία και τη Σλοβενία. Τα παραπάνω ανέφερε χθες στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Απ. Βακάκης.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα πιο άμεσα ζητήματα, αυτά της κατάστασης της αγοράς και των τιμών, ο ίδιος εκτίμησε ότι ήδη υπάρχει αποπληθωρισμός. Μάλιστα και η Jumbo που το 2022 προχώρησε σε ανατιμήσεις της τάξης του 20% αναμένεται μες στο 2023 να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών της τάξης του 10%.

H διοίκηση της Jumbo εκτιμά ότι το 2023 o όμιλος θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 15%, εκτίμηση που ο ίδιος ο κ. Βακάκης χαρακτήρισε αισιόδοξη, καθώς προβλέπει ότι οι συνέπειες από το δυστύχημα στα Τέμπη θα είναι πολύ μεγαλύτερες, υπονοώντας προφανώς ότι μπορούν να πυροδοτηθούν πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. «Εάν έφευγα από αυτή τη γενική συνέλευση, το μήνυμα που θέλω να πάρω μαζί μου είναι ότι μάλλον τα… σκατώσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Jumbo. «Η Ελλάδα είναι απροσδιόριστη και πριν από μία εβδομάδα λέγαμε ότι τα πράγματα θα είναι καλά το 2023, ωστόσο δείξαμε προς τα έξω τις αδυναμίες μας. Το εάν θα μαζευτούν αυτές οι αδυναμίες και τι προδιάθεση υπάρχει για να μαζευτούν, είναι το ζητούμενο. Με βάση τα τελευταία γεγονότα θα δυσκολευτούμε και για το 15% αύξηση των πωλήσεων. Εάν δεν είχαμε τα τελευταία γεγονότα, θα ήταν μία άλλη Ελλάδα αλλά δυστυχώς αφυπνιζόμαστε με το γεγονός ότι είναι μία συγκεκριμένη Ελλάδα με τα καλά και τα κακά της. Λέω ότι στη δουλειά μας πρέπει να κάνουμε δημιουργική κατεδάφιση, να κατεδαφίσουμε και να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό, μένοντας ενωμένοι και ανθρώπινοι. Η οικονομία είναι και ψυχολογία και δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει επηρεαστεί η ψυχολογία από τα τεκταινόμενα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Πάντως, εάν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη για τις πωλήσεις, τότε τα κέρδη του ομίλου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 270 και 275 εκατ. ευρώ το 2023 με το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 54% περίπου. Η επιβεβαίωση της παραπάνω πρόβλεψης θα σημαίνει και κάτι ακόμη: ότι ο όμιλος Jumbo θα σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, καθώς το 2022 έκλεισε με τζίρο 949 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για το τρέχον έτος, ο όμιλος σχεδιάζει τη λειτουργία δύο καταστημάτων σε Ρουμανία και Κύπρο, καθώς και την έναρξη του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, πιθανώς μες στον Μάιο.

Το πρώτο δίμηνο του 2023, πάντως, έχει ξεκινήσει ιδιαιτέρως θετικά για τον όμιλο με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να είναι αυξημένες κατά 41% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στην Κύπρο κατά 36%, στη Ρουμανία κατά 36% και στη Βουλγαρία κατά 45%.

Τέλος, χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής για το 2023 μικτού ποσού 1,1550 ευρώ ανά μετοχή, με τον κ. Βακάκη να απαντά ότι δεν θα διανεμηθεί πρόσθετο μέρισμα.

https://www.moneyreview.gr/

You May Also Like

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…