Ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στους δήμους μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σχετική είδηση προκύπτει μέσω της επίσημης απάντησης που έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση.

Η ανησυχία εντείνεται με αφορμή και το γεγονός ότι η προκήρυξη των εκλογών, συμπίπτει με την περίοδο όπου λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, μια καθυστέρηση στην έγκριση αποφάσεων ή στη χρηματοδοτική ροή, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών όπως οι Δημοτικοί Σταθμοί ή και την ομαλή εκτέλεση έργων, όπως αυτά τα ΕΣΠΑ.

Ειδικά για τα έργα ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την πρόσφατη απόρριψη – από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013, η ένταξή τους ως έργα «γέφυρες» στη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ) ουσιαστικά θα σημάνει τη διπλή απώλεια πόρων. Τόσο από την τρέχουσα περίοδο αφού δεν απορροφήθηκαν έγκαιρα όσο και από τη ΣΕΣ σε βάρος νέων έργων, η ένταξη των οποίων βρίσκεται υπό σχεδιασμό.

Αυτοδιοικητικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη ( 26/8 ) , σχολίασε σχετικά πως: “πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και με πιο γρήγορες κινήσεις. Αυτό που ακούστηκε θα ξανα-αξιολογηθεί τον Οκτώβριο και θα το σχολιάσουμε. Το μήνυμα που βγαίνει είναι ένα: Όλοι να συνεργαστούμε και να τρέξουμε γρηγορότερα τις διαδικασίες”.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς σημείωσε ότι υπήρξε επαφή τόσο δική του όσο και του περιφερειάρχη με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης , λέγοντας πως ο ίδιος θα περιμένει πρώτα ώστε να υπάρξει μια καθαρή και αποκρυσταλλωμένη απάντηση για τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Διευκρίνισε, μάλιστα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας πάντως ότι υπάρχουν έργα που θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση για να συνεχιστούν και για τα οποία θα χρειαστούν παρατάσεις για να ολοκληρωθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα μπορέσουν όλα τα έργα να ενταχθούν ως “γέφυρες” στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε πως υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα με τα έργα ΕΣΠΑ, θέμα το οποίο η ίδια είχε θέσει σε παλαιότερη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. ‘’ Είχα πει ότι το ποσό των 12 εκ. ευρώ στην ΤτΕ δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, δεν υπήρχε δηλαδή η δυνατότητα από την περιφερειάρχη να παίρνει ποσά από συγκεκριμένους κωδικούς και να τα πηγαίνει σε άλλους. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα καταλήγαμε εδώ που καταλήξαμε. Φέρνει τεράστια ευθύνη ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή, γιατί είχε την προειδοποίηση από εμάς, αλλά δεν εισακουστήκαμε…”.

Πάντως, στην τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το θέμα του ΕΣΠΑ απασχόλησε και το περιφερειακό συμβούλιο, με τον κ. Καρυπίδη να λέει πως είναι “απαράδεκτες” οι κινδυνολογίες για τα έργα του ΕΣΠΑ, λέγοντας πως οι πληρωμές μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει κανονικά. Μάλιστα ο περιφερειάρχης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το θέμα του ΕΣΠΑ, στο μέλλον.

Έντονες αντιδράσεις και από την ΚΕΔΕ

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.

Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων , αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους .

 

Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Προσπάθειες για να μην χαθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ λόγω των εκλογών καταβάλλει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ για τον Οκτώβριο, δηλαδή για την επόμενη κυβέρνηση, παραπέμπονται όλες οι διοικητικές πράξεις, εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, τους αρτοποιούς, τα φαρμακεία και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα του μνημονίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτώμενος για τα capital controls, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε την αύξηση του τραπεζικού ορίου στους εισαγωγείς ως τα 20.000 ευρώ χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και τόνισε ότι όσο βελτιώνεται η ρευστότητα τόσο θα χαλαρώνουν τα όρια και τα κριτήρια για τη διακίνηση κεφαλαίων για τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

Ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2014) ώστε να προχωρήσουν όσα έργα μπορούν να υλοποιηθούν και να απενταχθούν τα υπόλοιπα. Σοβαρό πρόβλημα έχουν τα προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Περιβάλλον», που τρέχουν με απορροφητικότητα της τάξης του 78%, ενώ στα υπόλοιπα προγράμματα η απορροφητικότητα ξεπερνά το 90%.

Στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο η απόφαση για διπλασιασμό των προκαταβολών του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) από 7% σε 14% ή από 1,4 δισ. ευρώ στα 2,8 δισ. ευρώ.

Σύντομα αναμένεται να υπογραφεί έκτακτος νέος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων.

  • Ως τις 6 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τους τρεις μήνες ως τον Αύγουστο με τις χρηματοροές του ΕΣΠΑ, οι οποίες από 1/8/2015 εκταμιεύονται με ρυθμό 10 εκατ. ευρώ ημερησίως, μετά από συνεργασία με την Κομισιόν και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, με την ενεργοποίηση του γραφείου της EBRD στην Ελλάδα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) με διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προετοιμασία για ένταξη ελληνικού ενδιαφέροντος έργων στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, προϋπολογισμού 60 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες-μέλη, χωρίς εθνική κατανομή των πόρων καθώς επιλέγονται έργα. Με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.

«Ξεπάγωμα» του 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους και σχεδιασμός νέου αναπτυξιακού νόμου.

Κόκκινα Δάνεια: Η τελική ρύθμιση θα γίνει μετά από νέες διαπραγματεύσεις σε συνάρτηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αγορές – εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: Oι προβλέψεις του μνημονίου για το γάλα και τους αρτοποιούς θα εφαρμοστούν αφού εκδοθούν οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, η πρώτη από το υπουργείο Γεωργίας και η δεύτερη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Για τις άδειες των φαρμακείων, απαιτείται υπουργική απόφαση. Και τα τρία θέματα θα τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. «Δεν επικρότησα την εργαλειοθήκη. Ούτε τώρα την επικροτώ, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης

Το υπουργείο ετοιμάζει έρευνα για τις αποκλίσεις στις τιμές του υγραερίου στα πρατήρια καθώς και στις τιμές των καυσίμων στα νησιά.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι αναζητούνται αντισταθμιστικά για την άμβλυνση των επιπτώσεων που θα έχουν τα νέα μέτρα για τους αγρότες. Το όποιο πακέτο πάντως δεν προβλέπεται πριν από τον Μάρτιο.

Τρία νέα προγράμματα επιδοτήσεων 220 εκατ.

Τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των νεοφυών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Και τα τρία είναι ενταγμένα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020:

  • Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ ο καθένας. Αφορά σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και επιχορηγεί σε ποσοστό 50% επενδύσεις από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών, εξοικονόμηση ενέργειας/ύδατος, εμπλουτισμό υπηρεσιών, πιστοποιήσεις υποδομών-υπηρεσιών, προβολή- προώθηση, αμοιβές συμβούλων και μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η προδημοσίευση της προκήρυξης για τον Ενδιάμεσο Φορέα και τον Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την υποβολή των προτάσεων με καταληκτική προθεσμία τον Μάρτιο 2016.
  • Αυτοαπασχόληση: Aφορά σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες (χωρίς μισθωτή εργασία) για την άσκηση επαγγέλματος συναφούς με την ειδικότητά τους. Επιχορηγούνται στο 100% δράσεις από 5.000 ως 25.000 ευρώ ια δραστηριότητες όπως π.χ. ιατρού, οδοντιάτρου, ηθοποιού, δημοσιογράφου, βιολόγου, ψυχολόγου, συγγραφέα, διερμηνέα κ.λπ. για επαγγελματικό εξοπλισμό, δαπάνες προβολής, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ και οι διαδικασίες της προκήρυξης ξεκινούν τον Σεπτέμβριο με την προκήρυξη του πρώτου κύκλου τον Δεκέμβριο 2015.
  • Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Επιχορηγεί δράσεις ως 50.000 ευρώ στο 100% από φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών, ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς σχέση μισθωτής εργασίας. Προτεραιότητα δίνεται στην αγροδιατροφή, την ενέργεια, υγεία-φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής κ.λπ. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, σε δύο κύκλους και οι διαδικασίες είναι ίδιες με τα προηγούμενα προγράμματα.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εξιχνιάστηκε υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης ύψους 5.000 ευρώ στα Γρεβενά

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για 4 άτομα: δύο γυναίκες και δύο άνδρες

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Παράταση καταβολής ΦΠΑ χωρίς προσαυξήσεις”

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Παράταση καταβολής ΦΠΑ χωρίς προσαυξήσεις”

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη για τον Τοποτηρητή Καστορίας κ.κ. Δαβίδ και τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλίνικο

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη για τον Τοποτηρητή Καστορίας κ.κ. Δαβίδ και…

Διαδοχικές συναντήσεις από την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Καστοριάς στην Αθήνα

Διαδοχικές συναντήσεις από την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Καστοριάς στην Αθήνα

Ανακαλύπτοντας τον “κώδικα”  του  “Ταλέντου”. Δρ.  Αθανάσιος Τσιρίκας ««Το ταλέντο καλλιεργείται, δεν προϋπάρχει τίποτα»

Ανακαλύπτοντας τον “κώδικα”  του  “Ταλέντου”. Δρ.  Αθανάσιος Τσιρίκας ««Το ταλέντο καλλιεργείται, δεν…

Ταξίδι εξοικείωσης στη Δυτική Μακεδονία του Ρώσου Tour Operator “Coral Travel”

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και η Αντιπεριφέρεια Παιδείας,…