Την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράζοντας την οργή τους για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, στο κέντρο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένας άλλος κόσμος που φαίνεται να απέχει από αυτούς τους προβληματισμούς αν και δεν θα έπρεπε καθώς υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο λόγος για τους ευρωβουλευτές και κάτι που είναι γνωστό σε όλους, όχι μόνο από το σκάνδαλο Qatargate, επιβεβαιώνεται με μια καταγγελία και ένα δημοσίευμα.

Ένα σκάνδαλο σε κοινή θέα: το επίδομα γενικών δαπανών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” είναι το κεντρικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Brussels Times όπου το στελέχος της ΜΚΟ EU Transparency International, Nicholas Aiossa, κάνει λόγο για παντελή έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το “Επίδομα γενικών δαπανών” (GEA) των ευρωβουλευτών.

Το επίδομα παρέχεται στους ευρωβουλευτές επιπλέον του επίσημου μισθού τους, ο οποίος, με 9.808,67 ευρώ, είναι ήδη πάνω από τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τον μισθό του μέσου ευρωπαίου πολίτη (2.791,67 ευρώ), σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Aiossa υποστηρίζει ότι η αδιαφάνεια τροφοδοτεί μια “ευρύτερη κουλτούρα ατιμωρησίας”, αποτελεί δε δείγμα δύο μέτρων και σταθμών καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συχνά επικρίνει αδιαφάνεια σε άλλους φορείς και χώρες.

Οι Ευρωβουλευτές αισθάνονται άνετα να ξοδεύουν 40 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής χωρίς ούτε μία απόδειξη. Δεν γνωρίζουμε σε τι ξοδεύουν το επίδομά τους, αλλά γνωρίζουμε ότι και οι 705 το ξοδεύουν”, δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ Nicholas Aiossa και χαρακτηρίζει ειρωνεία το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συχνά σπεύδουν να επικρίνουν άλλες χώρες για την υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας – απλά αρνούνται να αποκαλύψουν σε τι ξοδεύουν τις αποζημιώσεις τους.

Μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κύρια πηγή αντίστασης στη διαφάνεια πηγάζει από το Προεδρείο.

Το στελέχος της EU Transparency International υπογράμμισε ότι αυτή η έλλειψη διαφάνειας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, σύμφωνα με το οποίο αρκετοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές φέρονται να έχουν λάβει δωροδοκίες με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους σε νομοθεσίες φιλικές προς το Κατάρ, του Μαρόκο ή Μαυριτανίας.

«Πρόκειται για μια κουλτούρα ατιμωρησίας, η αίσθηση ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε ότι κάνω» καταλήγει ο ίδιος.

https://www.huffingtonpost.gr/

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Γελένα Τζόκοβιτς: Η όμορφη και πανέξυπνη Σέρβα πίσω από τον Νο1 τενίστα στον κόσμο – Μιλάει 17 γλώσσες

Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα: Ποια είναι η…