Τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης επισκέφθηκε o Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό ακόλουθο κ. Tian Lei. Ο κ. Πρέσβης συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, προκειμένου να μεταφέρει το ενδιαφέρον των κινεζικών πανεπιστημίων να συμπράξουν με ελληνικά καθώς και για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η Πρεσβεία μπορεί να παράσχει υποστήριξη στις συνεργασίες του ΠΔΜ για την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών. Στην κατεύθυνση αυτή, και σε συνέχεια προηγούμενης επίσκεψης κινεζικών πανεπιστημίων στην Αθήνα, ο κ. Πρέσβης προσκάλεσε επίσημα τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος στο φόρουμ που πρόκειται να διοργανωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την επίσκεψη 32 κινεζικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ο Πρύτανης του ΠΔΜ κ. Θεοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο προς την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της διεθνοποίησης, σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό στη νέα διοικητική δομή του έχει δημιουργηθεί η Αντιπρυτανεία Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης. «Η ακαδημαϊκή μας κοινότητα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με πανεπιστήμια της Κίνας, κυρίως στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, όπως για παράδειγμα με το Beijing University of Chemical Technology σε ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι οι συνεργασίες αυτές να εμπλουτιστούν σε δράσεις και να επεκταθούν και σε άλλα ιδρύματα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ σε συνεργασία με το China Three Gorges University έχει υποβάλει πρόταση δημιουργίας κοινού προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισής του από το κινεζικό υπουργείο παιδείας».

Ο Πρέσβης της Κίνας κ. Xiao Junzheng αναφερόμενος στις συμπράξεις του ΠΔΜ με πανεπιστήμια της χώρας του σημείωσε «Στη συνάντηση που είχα με τον κ. Πρύτανη προ ολίγων μηνών στην Πρεσβεία, διέκρινα τον ενθουσιασμό για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου σας με ιδρύματα της χώρας μου. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για την σημερινή μου επίσκεψη. Πρόθεσή μας είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και στο δικό σας. Θέλουμε να δούμε τη συνεισφορά των κινέζικων πανεπιστημίων στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».

Η Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, ενημέρωσε επίσης για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με το Sichuan University για τη διοργάνωση θερινού/χειμερινού σχολείου στη Δυτική Μακεδονία, για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στους κινέζους φοιτητές, μέσω του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου «ΤΗΜΕΝΟΣ».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, η καθηγήτρια Μαρία Γούλα, ο επίκουρος καθηγητής, Νικόλαος Χαρισίου και η προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Χριστίνα Πεταλωτή.

 

You May Also Like

Ημερίδα από την Ε.Ο.Γ. για την ορθή ενημέρωση σχετικά με τη Γούνα, ως προϊόν και τα δικαιώματα των εκτρεφόμενων γουνοφόρων ζώων της χώρας

Ημερίδα από την Ε.Ο.Γ. για την ορθή ενημέρωση σχετικά με  τη Γούνα,…

Παραδίδεται σε χρήση έως το τέλος Μαΐου το Θέατρο του Βουνού

Ανανεωμένο θα παραδοθεί από τις αρχές Ιουνίου στο κοινό της Καστοριάς το Θέατρο του Βουνού

«Ο περίδοξος Οσιομάρτυς»:  Το  νεοεκδοθέν βιβλίο του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ

«Ο περίδοξος Οσιομάρτυς»:  Το  νεοεκδοθέν βιβλίο του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ

Περιοδεία των υποψηφίων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μαζί με μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε χωριά της Καστοριάς

Η χθεσινή περιοδεία υποψηφίων και μελών

Ο Αθλητικός σύλλογος Καστοριάς ευχαριστεί θερμά την εταιρία «Νερά Πηγών Γράμμου» ΑΡΡΕΝΑ

”Η ενέργεια αυτή αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης που επενδύει στον τόπο μας”

Μαρία Αντωνίου: Προεκλογική περιοδεία- Οι σημερινές επισκέψεις

Σε τρεις περιοχές του νομού θα βρεθεί σήμερα η Μαρία Αντωνίου

Προκήρυξη 10 θέσεων Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021

Προκήρυξη 10 θέσεων Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου…

Επισκέψεις στα περιφερειακά ιατρεία Δενδροχωρίου, Βασιλειάδας, Βυσσινιάς, Διποταμίας, Μεταμόρφωσης και Οινόης.

ΚΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΔΡΑΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – PAP TEST Π. ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Φωτογραφικό υλικό)

Καστοριά: Εξετάσεις Ελληνομάθειας για τους επί μακρόν διαμένοντες

Η Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και…

Στην Εθελοντική Αιμοδοσία του Σ.Α.Π.Π. Ν. Καστοριάς ¨Η Μελωδία της καρδιάς¨ η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς..

Στην Εθελοντική Αιμοδοσία του Σ.Α.Π.Π. Ν. Καστοριάς ¨Η Μελωδία της καρδιάς¨  η…