Η Σελήνη ανέκαθεν αποτελούσε ένα ουράνιο σώμα που μας προκαλούσε δέος και γοητεία, με τη δυνατότητά της να αλλάζει συνεχώς μορφή και την αινιγματική σκοτεινή της πλευρά. Και παρόλο που είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα στο οποίο ο άνθρωπος έχει καταφέρει να κάνει (μικρά) βήματα, έχουμε να κάνουμε μεγάλα άλματα ακόμη για να κατανοήσουμε και να φέρουμε στο «φως» όλα τα μυστικά του.

Ωστόσο, ένα τέτοιο μυστικό φαίνεται πως κατάφεραν να «ξεσκεπάσουν» οι επιστήμονες καθώς, σύμφωνα με τη NASA, ανακαλύφθηκε κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης μία «γιγαντιαία δομή». Συγκεκριμένα, θαμμένη κάτω από τη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken – έναν από τους μεγαλύτερους διατηρημένους κρατήρες στο Ηλιακό Σύστημα – εντοπίστηκε μία δομή που ζυγίζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια κιλά και έχει βάθος πάνω από 300 χιλιόμετρα και μήκος 2.000 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, όλοι με έδρα τις ΗΠΑ, υποθέτουν ότι η τεράστια αυτή «ανωμαλία» θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από μέταλλο προερχόμενο από τον πυρήνα ενός αστεροειδούς ή οξείδια από την κρυστάλλωση ενός ωκεανού μάγματος.

«Μία από τις εξηγήσεις αυτής της ξεχωριστής μάζας είναι ότι το μέταλλο από τον αστεροειδή που σχημάτισε αυτόν τον κρατήρα εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στον μανδύα της Σελήνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Peter B. James, από το Πανεπιστήμιο Baylor του Χιούστον, σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο IFLScience. Μάλιστα, προσπαθώντας να δείξει πόσο τεράστια είναι η εν λόγω δομή ανέφερε πως «Φανταστείτε να πάρετε ένα σωρό μετάλλου πέντε φορές μεγαλύτερο από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και να το θάψετε υπόγεια. Τόση μεγάλη μάζα εντοπίσαμε».

Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη έγινε χάρη στην αποστολή Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) της NASA, η οποία μετρά τις αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο της Σελήνης. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το GRAIL μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της εσωτερικής σύνθεσης του συνοδού μας με κρατήρες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολυάριθμων ερευνών λόγω του πόσο μοναδική είναι. Η περιοχή προσφέρει στοιχεία τόσο για την εσωτερική σύνθεση του πλησιέστερου δορυφόρου μας όσο και για την ιστορία του, και ποιος ξέρει τι άλλα μυστήρια κρύβει…

Πηγή:reader.gr

You May Also Like

Οι «καλοί» χάκερ μάς ενημερώνουν για τους κινδύνους από κυβερνο-επιθέσεις

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει «δούρειο ίππο» για τους κακόβουλους χάκερ

Ανακάλυψαν απολίθωμα αμύλου ηλικίας 280 εκατ. ετών

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από Κινέζους και Γερμανούς ανακάλυψε απολίθωμα αμύλου ηλικίας τουλάχιστον…

Σε κανονική παραγωγή το πρώτο ηλεκτρικό Jeep

Είναι το πρώτο Jeep που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Tychy στην Πολωνία

Η NASA αποχαιρετά τον πλανήτη Κρόνο με αυτήν την εντυπωσιακή φωτογραφία από το Cassini

Το διαστημικό σκάφος Cassini ολοκλήρωσε το ταξίδι του πριν από μερικές εβδομάδες…

Να απαγορευτούν τα social media στα παιδιά κάτω των 16 ετών;

Tι λένε οι έρευνες, τι λένε οι ειδικοί και τι λένε οι γονείς για την επίδραση των σόσιαλ μίντια στη ζωή παιδιών και εφήβων;

Ο εθισμός στα video games είναι η μοναδική εξάρτηση που «χτυπά» ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών

ΠΟΥ: Ασθένεια ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια

ΕΕ: Χρηματοδοτούνται 329 Ευρωπαίοι ερευνητές -Ανάμεσά τους και 7 Ελληνες

Σε 329 κορυφαίους ερευνητές από ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων 7…

Google Earth: Νέα αναβάθμιση μας δείχνει σε timelapse πόσο άλλαξε ο πλανήτης μας από το 1984 μέχρι σήμερα

Από το 2013 η Google έχει δημιουργήσει την ξεχωριστή ενότητα Timelapse στην υπηρεσία…

Νέος ιός χτυπάει τους χρήστες του Facebook!

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο Facebook ένας νέος ιός, που έχει μολύνει…