Σοβαρό… ηλεκτροσόκ είναι προ των πυλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση που καταγράφουν οι τιμές χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας και θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου είναι υπέρογκη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, από το περασμένο Σάββατο, η χονδρική τιμή του ρεύματος εκτοξεύτηκε σταδιακά στα 229,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 91,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για αύξηση 150%!

Και παρότι το σχέδιο ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος είναι έτοιμο για τα νοικοκυριά, δεν ισχύει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου:

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο απειλεί την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Και συμπλήρωσε:

«Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίξει τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση ημερήσια τιμή διαμορφώνεται στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές παραμένουν σαφώς χαμηλότερες: στην Πορτογαλία στα 70 ευρώ, στην Ισπανία στα 76 ευρώ, στην Ιταλία στα 140 ευρώ και στη Γερμανία στα 169 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας δεν είναι απλώς αριθμοί στα χαρτιά. Πρόκειται για μια βίαιη αφαίμαξη των κόπων των επαγγελματιών, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση της οικονομικής αυτής πίεσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον φετινό χειμώνα να συνοδευτεί από την οικονομική εξόντωση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Το κράτος πρέπει να παρέμβει τώρα, προκειμένου να προστατεύσει την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα της πρωτοφανούς ενεργειακής ακρίβειας».

ieidiseis.gr

You May Also Like

Τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική αγόρασε η Goldman Sachs

Πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας πώλησης της συμμετοχής της στα Sani/Ikos,…

ΕΠΙΣΗΜΟ – Ο βασανισμός των ζώων μετατρέπεται σε κακούργημα

ΕΠΙΣΗΜΟ – Ο βασανισμός των ζώων μετατρέπεται σε κακούργημα

Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με εποχικά είδη (video) 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με εποχικά είδη (video)

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές…

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κάνοντας ηλεκτρονικές αγορές μέσω social media

  Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κάνοντας ηλεκτρονικές αγορές μέσω social…

Κώστας Μπακογιάννης για Μεγάλο Περίπατο: Αλλάζουν όλα στην Πανεπιστημίου -Προχωρά η τρίτη φάση των έργων

Κώστας Μπακογιάννης για Μεγάλο Περίπατο: Αλλάζουν όλα στην Πανεπιστημίου -Προχωρά η τρίτη…

Άσπρη βλέννα κάλυψε την ακτή του Θερμαϊκού

Άσπρη βλέννα κάλυψε την ακτή του Θερμαϊκού

Βραζιλία: Παιδεραστής απήγαγε 12χρονη και την έσερνε σε βαλίτσα μέχρι το σπίτι του – Σοκαριστικό βίντεο

Καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκιση

Τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΣ

Ο κ. Στεφανής στην ημερήσια διαταγή του τόνισε πως σήμερα ο Στρατός…