Παράξενα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που ανιχνεύτηκαν σε ετοιμοθάνατους ασθενείς σε κώμα μπορεί να συνδέονται με φευγαλέα μορφή συνείδησης ​σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα ρίχνει φως στα όσα βιώνει εκείνη τη στιγμή ο νους που πεθαίνει.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους τη Δευτέρα στο PNAS, μελέτησαν τέσσερις ασθενείς που απεβίωσαν μετά από καρδιακή ανακοπή, ενώ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν δραστηριότητα σε περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη συνείδηση. Η έρευνα του νευρολόγου Jimo Borjigin και της ομάδας του παρέχει πρώιμες ενδείξεις για μια αύξηση της δραστηριότητας που σχετίζεται με τη συνείδηση στον ετοιμοθάνατο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τους εγκεφάλους τεσσάρων ασθενών που ήταν σε κώμα και δεν αναμενόταν να επιζήσουν. Με την άδεια των οικογενειών τους, οι γιατροί αποσύνδεσαν τους ασθενείς από τα μηχανήματα υποστήριξης. Λίγο αργότερα, οι ασθενείς υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και απεβίωσαν.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσαν τα δεδομένα της εγκεφαλικής δραστηριότητας τις στιγμές από την αποσύνδεση της μηχανικής υποστήριξης μέχρι τον θάνατο των ασθενών. Μετά την αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής με αναπνευστήρα, δύο από τους ασθενείς παρουσίασαν αύξηση του καρδιακού ρυθμού μαζί με μια έξαρση της δραστηριότητας των κυμάτων γάμμα, που θεωρείται η ταχύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα και σχετίζεται με τη συνείδηση.

Η δραστηριότητα ανιχνεύθηκε στη λεγόμενη θερμή ζώνη των νευρικών συσχετισμών της συνείδησης, μια περιοχή που έχει συσχετιστεί με τα όνειρα, τις οπτικές ψευδαισθήσεις κατά τη διάρκεια επιληπτικης κρίσης και τις μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης. Οι άλλοι δύο ασθενείς δεν εμφάνισαν την ίδια αύξηση του καρδιακού ρυθμού ή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

«Μπορεί να ενεργοποιεί την εσωτερική κρυφή συνείδηση, να φέρνει στην επιφάνεια αναμνήσεις του παρελθόντος, μπορεί να είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης του εγκεφάλου, δεν ξέρουμε», πρότεινε ο Borjigin.

Σε προηγούμενες μελέτες τους ο Jimo Borjigin και οι συνεργάτες του έχουν καταγράψει παρόμοιες υπογραφές ενεργοποίησης γάμμα στους ετοιμοθάνατους εγκεφάλους τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων μετά από καρδιακή ανακοπή.

Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, οι ερευνητές τονίζουν, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι βίωσαν οι τέσσερις ασθενείς επειδή δεν επέζησαν.

Πηγή: Guardian

You May Also Like

Προσωπικός Βοηθός: Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για άτομα με αναπηρία

«Ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας στους συνανθρώπους μας με αναπηρία να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή»

14 Βασικοί κανόνες ντυσίματος που θα μάθετε μια φορά και θα τους χρησιμοποιείτε για πάντα

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες ντυσίματος

Ο απίθανος λόγος που τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες

Πώς γλίτωσε κόσμος από πιθανές πτώσεις στο φρεάτιο

Το μοιραίο λάθος που κάνει τα κουνούπια να τρέχουν κατά πάνω μας

Κι όμως πρόκειται για ένα σφάλμα που ιδίως το καλοκαίρι, το κάνουμε κάθε μέρα.

Σινέντ Ο’ Κόνορ: Η δύσκολη ζωή μιας σπάνιας φωνής και βασανισμένης ψυχής

Η αποκάλυψη για τη διπολική διαταραχή

Γιατί οι γιατροί φοράνε λευκή ποδιά;

Γιατί οι γιατροί φοράνε λευκή ποδιά;

Ο Κορυφαίος Φωτογράφος για το 2023

Ο Edgar Martins αναδείχθηκε κορυφαίος φωτογράφος για το 2023 στα Sony World Photography Awards, με μια σειρά φωτογραφιών για έναν αδικοχαμένο φίλο.

Από τη φτώχεια στα δισεκατομμύρια με ένα μαγικό ραβδί

Η Ρόουλινγκ έγραψε συνολικά επτά βιβλία Χάρι Πότερ, όλα έγιναν best sellers παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από 400 εκατ. αντίτυπα. Έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. 

Φεστιβάλ Γράμμου: «Λογοτεχνικά Πορτρέτα» Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου

Τιμήθηκε η καστοριανή συγγραφέας

Ο άντρας που αλλάζει δύο λάμπες τον χρόνο και βγάζει 40.000 ευρώ

Κάνει ένα ιδιαίτερο επάγγελμα, βγάζοντας τα προς το ζην αλλάζοντας δύο λάμπες το χρόνο.