Οι ερωτικές περιπέτειες, αλλά και τα μεγάλα διαστήματα χώρια είναι από τους κοινούς λόγους διαζυγίου όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά όπως αποδεικνύεται και των… πτηνών!

Εκτιμάται πως πάνω από το 90% των ειδών πτηνών έχουν ένα ταίρι τουλάχιστον για μία περίοδο αναπαραγωγής, αν όχι και για περισσότερο. Παρόλα αυτά, κάποια από τα φερόμενα μονογαμικά πουλιά αλλάζουν ταίρι για μια επόμενη αναπαραγωγική περίοδο παρά το γεγονός ότι ο «κλασικός» τους σύντροφος είναι εν ζωή – συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως «διαζύγιο».

Παρότι στο παρελθόν έχουν μελετηθεί εκτεταμένα οι πιθανοί παράγοντες που συνδέονται με τέτοια διαζύγια, οι μελέτες αυτές εστίαζαν σε μεμονωμένα είδη ή ομάδες ειδών.

Τώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν δύο βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε διαζύγιο ένα ευρύ φάσμα ειδών. Και δεν είναι άλλοι από την ερωτική ασυδοσία των αρσενικών και τις μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων.

Ερευνητές από Κίνα και Γερμανία περιγράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B πώς κατέληξαν στα ευρήματά τους, βασιζόμενοι σε ήδη δημοσιευμένα στοιχεία τα ποσοστά διαζυγίων σε 232 είδη πουλιών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας, τις αποστάσεις μετανάστευσης, ενώ βαθμολόγησαν τα θηλυκά και τα αρσενικά με «σκορ ερωτικής ασυδοσίας» βάσει δημοσιευμένων πληροφοριών για τη συμπεριφορά τους. Επιπλέον, διεξήγαγαν ανάλυση με βάση τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ειδών ώστε να συνυπολογιστεί η επίδραση της κοινής καταγωγής.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως τα είδη με αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά διαζυγίου έτειναν να είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, εύρημα που ίσχυε και για είδη με παροιμιώδη χαμηλά ποσοστά διαζυγίων. Το ίδιο μοτίβο καταγραφόταν και για τα «άσωτα» αρσενικά.

«Για παράδειγμα, γλαρόνια, χελιδόνια, παπαγαλάκια, κοτσύφια και συκοφάγοι εμφάνιζαν τόσο υψηλά ποσοστά διαζυγίων όσο και ερωτική ασυδοσία στα αρσενικά, ενώ πετρίτες, άλμπατρος, χήνες και κύκνοι είχαν χαμηλά ποσοστά διαζυγίων και αρσενικής ασυδοσίας» αναφέρει στη μελέτη της η ερευνητική ομάδα.

Παρότι οι ερευνητές διαπίστωσαν τα υψηλότερα ποσοστά αρσενικών «Δον Ζουάν» συνδέονταν με τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων, αυτό δεν ίσχυε και για τα θηλυκά.

«Όταν ένα αρσενικό πτηνό είναι ερωτικά ασυγκράτητο, αυτό συχνά εκλαμβάνεται ως μείωση της δέσμευσής του, καθώς η προσοχή του μοιράζεται μεταξύ πολλών θηλυκών. Αυτό μπορεί να το κάνει λιγότερο ελκυστικό ως ταίρι και συνεπώς “θύμα” διαζυγίου στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο. Από την άλλη, ένα αρσενικό μπορεί να ενισχύσει τη φυσική του κατάσταση ζευγαρώνοντας με πολλά θηλυκά» λέει ο δρ. Ζιτάν Σονγκ, συν-επικεφαλής της έρευνας στο Ιστιτούτο Συμπεριφοράς Ζώων Max Planck στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά διαζυγίων εκτιμάται πως αυξάνονται όπου τα αρσενικά έχουν περισσότερες ευκαιρίες «εξωσυζυγικών» σχέσεων.

Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο Σονγκ, οι απιστίες των θηλυκών δεν έχουν τις ίδιες συνέπειες διότι η αβεβαιότητα για την πατρότητα των απογόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή των αρσενικών στη γονική φροντίδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως τα είδη που διένυαν μεγαλύτερες αποδημητικές αποστάσεις, διατηρούσαν υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων.

«Μετά τη μετανάστευση, τα ζευγάρια ενδέχεται να φτάσουν στον προορισμό τους σε διαφορετικό χρόνο, οδηγώντας εκείνο που φτάσει νωρίτερα σε ζευγάρωμα με άλλο ταίρι και τελικά προκαλώντας “διαζύγιο”. Επιπλέον, η μετανάστευση μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια και σε διαφορετικούς προορισμούς, με το “διαζύγιο” να προκύπτει έτσι λόγω μιας αθέλητης απώλειας συντρόφου. Η συνέπεια αυτή εντείνεται όταν οι αποστάσεις μετανάστευσης είναι μεγαλύτερες» εξηγεί ο Σονγκ.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι μεγαλύτερες μεταναστεύσεις περιόρισαν τα περιθώρια αναπαραγωγής.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως το διαζύγιο στα πτηνά μπορεί να μην είναι απλώς μια στρατηγική για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου ή μια αντίδραση σε οικολογικούς παράγοντες όπως η μετανάστευση, αλλά αντίθετα μπορεί να επηρεάζεται ταυτόχρονα και από τα δύο.

Πηγή: Guardian-kathimerini.gr

You May Also Like

Ρίχνοντας αλάτι στην ατμόσφαιρα ίσως σταματήσουν οι κλιματικές αλλαγές

Περίεργη πρόταση από αμερικανό ειδικό

Επικίνδυνες ασθένειες που έχουμε ξεχάσει χάρη στα εμβόλια

Table of Contents Hide Κάποτε στερούσαν τη ζωή κατά εκατομμύρια, σήμερα όμως…

Νόμπελ Ιατρικής: Ποιοι είναι οι επιστήμονες πίσω από τα εμβόλια mRNA – Η ανακάλυψη και η δικαίωση

Στους δύο πρωτοπόρους των mRNA εμβολίων για την Covid-19 το Νόμπελ Ιατρικής

Γεύμα με αστέρι Μισελέν στις παρυφές του διαστήματος – 120.000 ευρώ το εισιτήριο

Η κάψουλα θα ανεβαίνει σε υψόμετρο 25 χιλιομέτρων από τη Γη

Υποχρεωτικές στειρώσεις: Ξεκινούν με απεργία κτηνιάτρων

O ΦΠΑ σε εμβόλια και φάρμακα απειλεί τη δημόσια υγεία

H EE θέλει να γίνει πιο διαστημική

Στο διάστημα βρίσκεται το μέλλον, εκτιμά η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για…

Αρκούδα ορεινή: Το 1ο παιδικό τραγούδι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Η «Αρκούδα ορεινή», το πρώτο παιδικό τραγούδι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κυκλοφόρησε!

Τα όρια αντοχής του ανθρώπου στον καύσωνα είναι μικρότερα από όσο πιστεύαμε

Νέα μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε στην υπερβολική ζέστη.

Έρευνα: Βιολογικά νεότεροι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πάρκα

«Η ζωή κοντά σε πράσινο βοηθά να διατηρούμαστε πιο νέοι σε σχέση με την πραγματική μας ηλικία»