«Αν ραγίσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει», λέει ο σοφός λαός. Και τούτο δυστυχώς αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά στην περίπτωση -τι ειρωνεία- μιας υαλουργίας, της υαλουργίας «Γιούλα». Επτά χρόνια μετά την πώληση της μονάδας του Αιγάλεω από την HGI της οικογένειας Βουλγαράκη στον πολυεθνικό όμιλο πορτογαλικών συμφερόντων ΒΑ Glass Group, μια πώληση που έγινε σε μια προσπάθεια να διασωθεί η εταιρεία, καθώς ο αγοραστής ανέλαβε δάνεια ύψους 335 εκατ. ευρώ, στη μονάδα μπαίνει οριστικό «λουκέτο».  Και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει οριστικά «λουκέτο» και στον κλάδο υαλουργίας της Ελλάδας, καθώς η «Γιούλα» ήταν ο μοναδικός παραγωγός προϊόντων γυάλινης συσκευασίας στην Ελλάδα. Πρόκειται δε για το τρίτο «λουκέτο» εργοστασίου πολυεθνικής μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, καθώς προηγήθηκαν στις αρχές του 2023 αυτό της Reckitt Benckiser στο Βασιλικό Χαλκίδας και της Tupperware στη Θήβα το περασμένο φθινόπωρο.

Ήδη στο εργοστάσιο του Αιγάλεω, οι μηχανές έχουν ξεκινήσει σταδιακά να σταματούν, λίγα μόλις 24ωρα από την ανακοίνωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους για το «λουκέτο», και πλέον μόλις 15-20 άτομα εξακολουθούν να πηγαίνουν, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες κυρίως στις αποθήκες. Η οριστική διακοπή της λειτουργίας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ουδείς σήκωνε το τηλέφωνο στην εταιρεία, σε κανένα τμήμα, από το τηλεφωνικό κέντρο μέχρι τη διοίκηση.

Γιούλα: Τίτλοι τέλους για την τελευταία ελληνική υαλουργία-1

Τι απαντά η BA Glass στο «MR»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε η ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας, όπως ονομάστηκε η «Γιούλα» μετά την απόκτηση της από τον όμιλο BA Glass,  σε απάντηση των ερωτήσεων που τέθηκαν από την «Καθημερινή» και το «MR», οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή λόγω των δυσχερών συνθηκών στον κλάδο της υαλουργίας. «Αυτή η δύσκολη απόφαση είναι αποτέλεσμα των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς στη βιομηχανία γυαλιού. Τους τελευταίους μήνες η αγορά της υαλουργίας παρουσίασε αισθητή μείωση της ζήτησης, που οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν, προκαλώντας την ανάγκη διακοπής ορισμένων γραμμών παραγωγής. Παρά τις προσπάθειες προσαρμογής σε αυτές τις προκλήσεις, η επίμονη έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης και την περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου, οδήγησαν δυστυχώς στην απόφαση της παύσης της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι για μια μεταβατική περίοδο, η εταιρεία θα διατηρήσει την εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BA Glass Τιάγο Μορέιρα Ντα Σίλβα δήλωσε σχετικά, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση: ««Παρόλο που αυτή η απόφαση ελήφθη πολύ δύσκολα, καθόσον επηρεάζει τους ανθρώπους μας, ήταν όμως αναγκαία και αναπόφευκτη. Απόλυτη προτεραιότητά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η στήριξη των εργαζομένων μας που πλήττονται από αυτή την αλλαγή. H εταιρεία διαβουλεύτηκε με το Σωματείο εργαζομένων και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στους 121 εργαζομένους που επηρεάζονται, το οποίο έγινε δεκτό μετά από ένα γύρο διαπραγματεύσεων. Το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης αποτελεί μία δέσμευση της εταιρείας να παράσχει στους εργαζομένους της ένα ευνοϊκό πακέτο αποχώρησης, προκειμένου να στηρίξει αυτούς και τις οικογένειές τους. Εκ μέρους της BA Glass Υαλουργία Α.Ε., θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της εταιρείας για τη σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και την αφοσίωση κάθε εργαζομένου που υπερήφανα συνεισέφερε στις δραστηριότητες του εργοστασίου μας στο Αιγάλεω».

Οι ζημιές και τα δάνεια

Ο κλάδος της υαλουργίας υπέστη παγκοσμίως ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, καθώς  μεγάλο μέρος του τζίρου του προέρχεται από τις πωλήσεις σε εταιρείες του κλάδου των ποτών (ζυθοποιίες, αλκοολούχων ποτών, οινοποιίες, αναψυκτικά) που με τη σειρά τους κατέγραψαν μεγάλη μείωση των πωλήσεων λόγω των περιορισμών στη λειτουργία της εστίασης. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της ΒΑ Υαλουργίας Ελλάδας, όπως είχε μετονομασθεί η εταιρεία, όταν πέρασε στον έλεγχο της BA Glass, ο κύκλος εργασιών της το 2022 ήταν 60,79 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση ήταν ζημιογόνα με τις ζημιές προ φόρων να ανέρχονται 239.000 ευρώ, μειωμένες σε σύγκριση με το 2021 που είχαν ανέλθει σε 2,16 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα δεν ήταν, ωστόσο, οι ζημιές του 2022, αλλά το γεγονός ότι μετά και την 7η εταιρική χρήση, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρεία εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 562.000 ευρώ.
Στην εταιρεία είχαν χορηγηθεί το 2017 δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ από τις θυγατρικές του ομίλου σε Ισπανία και Πορτογαλία με υπόλοιπο 55,5 εκατ. ευρώ να είναι πληρωτέο την 31η Ιανουαρίου 2024. Στοιχείο που πολύ πιθανόν διαδραμάτισε επίσης ρόλο στην απόφαση για το «λουκέτο».
Στους 121 εργαζόμενους η εταιρεία προσέφερε διπλάσια αποζημίωση από την προβλεπόμενη σε περίπτωση απόλυσης για να αποχωρήσουν οικειοθελώς, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποδεχθεί η συντριπτική πλειονότητα, παρά το γεγονός ότι έτσι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας. Πέραν, βεβαίως, των επιπτώσεων στους άμεσα απασχολούμενους, αυτό που τονίζουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι η Ελλάδα δεν χάνει μόνο μία ακόμη ιστορική βιομηχανία, αλλά και τεχνογνωσία, δεδομένου ότι η εν λόγω δραστηριότητα απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση. Επίσης, για τους πελάτες της εταιρείας το κλείσιμο της «Γιούλας» μεταφράζεται ίσως σε υψηλότερο κόστος, καθώς πλέον θα πρέπει να αγοράζουν από το εξωτερικό τα προϊόντα που ήθελαν.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1947 από τον Κυριάκο Βουλγαράκη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η παραγωγή των επιτραπέζιων σκευών από γυαλί γινόταν χειροποίητα με τη μέθοδο του φυσητού γυαλιού. Η μεγάλη επέκταση της εταιρείας στα Βαλκάνια έγινε τη δεκαετία του 2000. Το 2017 το εργοστάσιο στην Ελλάδα, καθώς και τα εργοστάσια σε  Σόφια, Πλόβντιβ και Βουκουρέστι πωλήθηκαν στην BA Glass με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (174 εκατ. ευρώ εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα ήταν τα δάνεια). Ειδικά το τίμημα για τη δραστηριότητα στην Ελλάδα ανήλθε σε 29,92 εκατ. ευρώ.
Η οικογένεια Βουλγαράκη μέσω πλέον του Ομίλου HIG έχει εργοστάσια σε Ουκρανία και Βουλγαρία και εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ ο όμιλος περιλαμβάνει και εταιρείες συμμετοχών.

moneyreview.gr

You May Also Like

Παιδόφιλος παρέσυρε δύο ανήλικα αδέλφια στα Μέγαρα – Σώθηκαν από γείτονα

Παιδόφιλος παρέσυρε δύο ανήλικα αδέλφια στα Μέγαρα – Σώθηκαν από γείτονα

Πώς τίμησαν τον αδικοχαμένο αλεξιπτωτιστή ο διοικητής, οι συνάδελφοι και αδερφός του

Πώς τίμησαν τον αδικοχαμένο αλεξιπτωτιστή ο διοικητής, οι συνάδελφοι και αδερφός του

Έρχεται και στην Ελλάδα το τέλος των ταμείων στα σούπερ μάρκετ – Ποιες αλυσίδες θα κάνουν την αρχή (Video)

Έρχεται και στην Ελλάδα το τέλος των ταμείων στα σούπερ μάρκετ – Ποιες αλυσίδες θα κάνουν την αρχή (Video)

Νέο μήνυμα Σπήλιου Λιβανού στις τράπεζες να διευκολύνουν τα αγροτικά επενδυτικά δάνεια

Νέο μήνυμα Σπήλιου Λιβανού στις τράπεζες να διευκολύνουν τα αγροτικά επενδυτικά δάνεια

Δεύτερη μητροκτονία σε μια μέρα: Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της – Τη σκότωσε ο 50χρονος γιος της

Δεύτερη μητροκτονία σε μια μέρα: Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της –…

«Κλείνει» σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα 400 ευρώ

Με τίτλο «Πάω Μπροστά»

Στα άδυτα των μυστικών της Λίμνης της Βουλιαγμένης: Το μυστηριώδες σπήλαιο που “καταπίνει” δύτες, ο μύθος της νεράιδας και η παγκόσμια πρωτιά

Table of Contents Hide Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ένα από τα…

Οσία Σοφία της Κλεισούρας, η ασκήτρια της αγάπης

Ονομάστηκε ασκήτρια της αγάπης και έζησε στην Κλεισούρα, στο μοναστήρι του Γενεθλίου της Θεοτόκου πάνω από 50 χρόνια.

Μητέρα Άλεξ: Όλοι ξέρουν που είναι ο γιος μου, αλλά σιωπούν. Όμως είμαι πάντα εδώ, για να τους θυμίζω τι έγινε – ΒΙΝΤΕΟ

Table of Contents Hide Μητέρα Άλεξ: Όλοι ξέρουν που είναι ο γιος…