Τα μεγαλύτερα μέλη της Gen Z βρίσκονται μόλις λίγα χρόνια στο εργατικό δυναμικό και ήδη θεωρούνται τεμπέληδες.
Μέχρι στιγμής, τους έχει καταλογιστεί μεταξύ άλλων, ότι κάνουν quiet quitting, με σκοπό την ανατροπή των παραδοσιακών κανόνων στο χώρο εργασίας και ότι απορρίπτουν την ιδέα της συνεισφοράς στα καπιταλιστικά συστήματα.
Ωστόσο όπως αποδεικνύεται, οι Gen Zers είναι εξίσου φιλόδοξοι και ακόμη πιο ανήσυχοι, από τους καταπονημένους millennials οι οποίοι φαίνεται να έχουν πάθει burnout λόγω της κουλτούρας υπερ παραγωγικότητας που τους διακατέχει.
Απλώς οι νεότεροι, επαναπροσδιορίζουν τη σημασία της επιτυχίας στη δουλειά και στη ζωή. Η κουλτούρα της υπερπαραγωγικότητας δεν έχει πεθάνει, αλλά αποκτά μία νέα διάσταση μέσω της Gen Z.
Είτε το το προσδιορίσει κανείς ως αισιοδοξία ή είτε ως απληστία, οι Gen Zers έχουν απαιτήσεις αναφορικά με τους μισθούς τους. Σύμφωνα με το CNBC, o μέσος φοιτητής στις ΗΠΑ, αναμένει να κερδίσει 52% περισσότερα χρήματα από τον μέσο αρχικό μισθό, μόλις ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του, όπως αποκάλυψε έρευνα.
Ωστόσο αυτές οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να τροφοδοτούνται από τον πληθωρισμό και το άγχος που επικρατεί σχετικά με το κόστος ζωής γενικότερα.
Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία περιμένει ότι θα αναλάβει μία δεύτερη εργασία, παράλληλα με την κύρια δουλειά της, έτσι ώστε να μπορεί να τα βγάζει πέρα στις οικονομικές αντιξοότητες.
Ποια είναι η νέα έννοια της επιτυχίας;
Αν κάτι έχει αλλάξει, τότε αυτό είναι η ιδέα της παραδοσιακής σταδιοδρομίας. Πλέον δεν απασχολεί τόσο τους νέους να ακολουθήσουν μία σταθερή, πεπατημένη πορεία, η οποία μετά από πολύ κόπο θα τους ανεβάσει στην εταιρική ιεραρχία. Αντιθέτως, είναι έτοιμοι να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση για να πετύχουν αυτό που θέλουν.
Η είσοδος στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε τους νέους επαγγελματίες να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την εργασία και τα χρήματα, αλλά και ανοιχτοί σε διαφορετικές ιδέες για το πώς να ζουν.
Το να εργάζονται 9-5, δεν θεωρείται πλέον το τέλειο πλάνο μιας σταθερής ζωής, αλλά ένας μεγάλος κίνδυνος ότι εξαντλούνται για ένα εργοδότη, ο οποίος στο τέλος της ημέρας, μπορεί να τους αντικαταστήσει με μεγάλη ευκολία.
Έτσι, πολλοί νέοι επιλέγουν, ή να ασχολούνται με πολλά πράγματα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο, ή δουλεύοντας για τον ίδιο τους τον εαυτό, κάνοντας κάτι με το οποίο είναι παθιασμένοι.
Σε κάθε περίπτωση, είτε εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως μισθωτοί, οι Gen Zers, δεν ξεχνούν να προσέχουν την ψυχική τους υγεία, και φυσικά να περνούν καλά. Αυτό σημαίνει επιτυχία για αυτούς.
Πηγή:moneyreview.gr