Η αρχαία αιγυπτιακή πόλη Ηράκλειον, γνωστή και ως Θώνις, κάποτε ευδοκιμούσε στις εκβολές του ποταμού Νείλου, αλλά τελικά βυθίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της ακμής του, το Ηράκλειον χρησίμευσε ως διεθνής κομβός λόγω της στρατηγικής του θέσης, διευκολύνοντας την ανταλλαγή αγαθών, ιδεών και πολιτισμών μεταξύ εμπόρων και ταξιδιωτών από την Ελλάδα, τη Φοινίκη και πέρα από αυτήν. Ωστόσο, τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και μια μεγάλη φυσική καταστροφή, πιθανώς ένα τσουνάμι ή ένας σεισμός, κατέστρεψε την πόλη γύρω στο 101 π.Χ., το Ηράκλειο αντιμετώπισε μια παρακμή που επιδεινώθηκε από την ρευστοποίηση του εδάφους.

Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε αρχαία συγγράμματα από ιστορικούς όπως ο Ηρόδοτος και ο Στράβων, το Ηράκλειον παρέμεινε χαμένο για αιώνες μέχρι την ανανακάλυψη του το 2001 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Franck Goddio και την ομάδα του. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, εντόπισαν και χαρτογράφησαν τα βυθισμένα ερείπια, που ήταν θαμμένα κάτω από ιζήματα που είχαν αποτεθεί από τον ποταμό Νείλο.

Ηράκλειον αρχαία πόλη
Franck Goddio/Hilti Foundation, photo: Christoph Gerigk

Οι υποβρύχιες αρχαιολογικές αποστολές στο Ηράκλειον, που πραγματοποιήθηκαν με καταδυτικό εξοπλισμό, τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) και τεχνολογία σόναρ, αποκάλυψαν καλά διατηρημένα αντικείμενα, αγάλματα και συγκροτήματα ναών, παρέχοντας πληροφορίες για την αρχαία αιγυπτιακή καθημερινή ζωή. Στα αξιοσημείωτα ευρήματα περιλαμβάνονται ένα κολοσσιαίο άγαλμα του θεού Χάπι, περίπλοκες δομές ναών όπως ο ναός του Άμμωνα-Γκερέμπ και καθημερινά αντικείμενα όπως κεραμικά και κοσμήματα.

Η εκ νέου ανακάλυψη του Ηρακλείου έχει επηρεάσει τον σύγχρονο πολιτισμό μέσω ντοκιμαντέρ, βιβλίων και εκθέσεων που εξερευνούν την ιστορία και τη σημασία του. Ντοκιμαντέρ και βιβλία εμβαθύνουν στο παρελθόν της πόλης, ενώ εκθέσεις όπως το “Ηράκλειον: The Legend Revealed” παρουσιάζουν ευρήματα, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση της σημασίας του στην αρχαία Αίγυπτο.

Η βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου χρησιμεύει ως μια συναρπαστική ματιά στο παρελθόν, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, τον πολιτιστικό πλούτο και τον ρόλο της ως ζωτικού εμπορικού και θρησκευτικού κέντρου. Οι συνεχιζόμενες εξερευνήσεις συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μυστικά και να φωτίζουν τη ζωή της αρχαίας Αιγύπτου.

Lavart.gr

You May Also Like

Βίντεο – Ινδία: Ο τεράστιος ποταμός Γιαμούνα καλύφθηκε από παχύ στρώμα τοξικού αφρού

Η επικίνδυνη αυτή στρώση, απειλεί την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων

Πέθανε στα 57 της από καρκίνο η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα Κέλι Πρέστον

Πέθανε στα 57 της από καρκίνο η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα Κέλι…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συνεχίζονται κανονικά οι αγώνες με intersex πυγμάχους παρά τον σάλο με τις δύο αθλήτριες με τα ανδρικά χρωμοσώματα

Συνεχίζονται κανονικά οι αγώνες με intersex πυγμάχους παρά τον σάλο με τις δύο αθλήτριες με τα ανδρικά χρωμοσώματα

Αντωνίου Μαρία:”Σας ευχαριστούμε, Γρηγόρη και Κωνσταντίνε, για τις επιτυχίες σας! Μας γεμίσατε συγκίνηση και υπερηφάνεια!”

”Μας γεμίσατε συγκίνηση και υπερηφάνεια με τις επιτυχίες σας!”

Ντόναλντ Τραμπ: Τι έγραψε στην επιστολή που άφησε για τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ντόναλντ Τραμπ: Τι έγραψε στην επιστολή που άφησε για τον Τζο Μπάιντεν…

Plectrum: Ένα πλωτό «διαμάντι», «ντυμένο» από ανθρακονήματα με 3 κινητήρες υδρογόνου

Η ταχύτητά του θα φτάνει τους 75 κόμβους.

Μποξέρ βαρούσε μπουνιές στην άδεια γωνία γιατί είχε εγκεφαλική αιμορραγία: Πέθανε λίγες μέρες μετά

Ο Νοτιοαφρικανός μποξέρ Σιμίσο Μπουτελέζι βαρούσε μπουνιές στην άδεια γωνία. Πέθανε τρεις…

Μετέδωσε LIVE τον θάνατό του!

Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από το αεροπλάνο την ώρα της συντριβής

Σε τραγική κατάσταση ο Ροναλντίνιο: “Πίνει ότι βρει, όλη μέρα”

Σε τραγική κατάσταση ο Ροναλντίνιο: “Πίνει ότι βρει, όλη μέρα”