Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, για την οποία έγινε τόσος ντόρος και σημειώθηκαν τόσες αντεγκλήσεις μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναμένεται σύντομα να καταργηθεί.
Σύμφωνα με όσα είπε Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία επί της ουσίας καταργείται, αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.
«Από 1η Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.
Ήδη από χθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».
Επί της ουσίας, δηλαδή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πετά το «μπαλάκι» ξανά στους πρυτάνεις σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των πανεπιστημίων.
Για το ίδιο ζήτημα ο Νότης Μηταράκης μίλησε νωρίτερα και στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Έρχεται έφιππη Αστυνομία
Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με 6 άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν. Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες, όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης και η λειτουργία του νέου σώματος θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Τέλος ο κ. Μηταράκης έθεσε τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητές του:
- Την αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητα
- Τα ζητήματα εφηβικής παραβατικότητας
- Την προστασία του Πανεπιστημιακοί άσυλου
Πηγή:ieidiseis.gr