Στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, με τις πιο εκτεθειμένες χώρες στα κυβερνο-εγκλήματα, είναι η Ελλάδα, με τη νέα έκθεση της Proxyrack να επιβεβαιώνει τις χαμηλές επενδύσεις ασφαλείας του διαδικτύου που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει τον όγδοο υψηλότερο δείκτη έκθεσης στον κυβερνοχώρο με 0,4.

Αν και η Ελλάδα πασχίζει για την ψηφιακή της μετάβαση, ο Δείκτης Έκθεσης στον Κυβερνοχώρο κατατάσσει τη χώρα μας στις υψηλού κινδύνου, με βάση το πόσο εκτεθειμένη είναι στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Τα κριτήρια είναι διάφορες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας στον κυβερνοχώρο και της ψηφιακής ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης:

Ο Παναμάς είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο με βαθμολογία κινδύνου 9,70. Αντίθετα, η Δανία είναι η χώρα που κινδυνεύει λιγότερο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο με βαθμολογία 1,87.

Ο Παναμάς έχει επίσης την υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη AML της Βασιλείας με 5,81, καθώς είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Αντίθετα, η Φινλανδία έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία εδώ στο 2,88.

Παρά την υψηλή χρήση του Διαδικτύου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία στον Εθνικό Δείκτη Κυβερνοασφάλειας με 40,26, καθιστώντας τα το Εμιράτο λιγότερο ασφαλή στον κυβερνοχώρο χώρα.

Ο Παναμάς έχει χαρακτηριστεί ως η λιγότερο αναπτυγμένη ψηφιακά χώρα στη μελέτη με βαθμολογία ανάπτυξης 48,43. Η Ελβετία, ωστόσο, έχει αναδειχθεί ως η πιο ανεπτυγμένη με βαθμολογία 82,93.

Καμπανάκι και από ΤτΕ

Η ανάλυση της Proxyrack έρχεται ως συνέχεια των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία έδειξαν κατακόρυφη αύξηση στις ηλεκτρονικές απάτες, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε σε συναλλαγές με κάρτες έφθασε τις 202.000 όταν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 151.203.

Η αξία των περιστατικών απάτης άγγιξε τα 12,5 εκατ. από 9,99 εκατ. ευρώ που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης της έντασης της απάτης αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2023 κατά 31% και ανήλθε στο επίπεδο του 0,02% , αντιστοιχώντας σε μία συναλλαγή απάτης ανά 5,2 χιλ. συναλλαγές. Πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ο «τζίρος» ήταν 6,2 εκατ. ευρώ και οι υποθέσεις 136.153.

Οι περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης αφορούν ως επί το πλείστον συναλλαγές αγορών από εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα εξάμηνα, λόγω της εκτενέστερης χρήσης του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα συγκριτικά με τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού.

ot.gr

You May Also Like

Αγιο Όρος: Θετικοί στον κορονοϊό και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από τη Βρετανία

Αγιο Όρος: Θετικοί στον κορονοϊό και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από…

Παντελής Ζερβός: Οι 70 ταινίες, ο εγκλεισμός σε ορφανοτροφείο και ο θάνατος της κόρης του που θάφτηκε ζωντανή

Table of Contents Hide Παντελής Ζερβός: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής τουΟ…

Πινγκ-Πονγκ: Ένα χρυσό και δύο χάλκινα για τον Κωνσταντίνο Ισαακίδη στο Πανελλήνιο! (βίντεο)

Πινγκ-Πονγκ: Ένα χρυσό και δύο χάλκινα για τον Κωνσταντίνο Ισαακίδη στο Πανελλήνιο!…

Ανθρωπιστική βοήθεια σε πλημμυροπαθή χωριά της Θεσσαλίας από τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Μεσοποταμίας

«Οι εικόνες που είδαμε και οι καταστάσεις που βιώσαμε είναι τραγικές!»

Θεσσαλονίκη: Παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικό – «Ήθελε να τον εξουδετερώσει»

Table of Contents Hide «Μια copy paste ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ –…

Φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν νέο αναπνευστήρα χαμηλού κόστους με 3D εκτυπωτή

Φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν νέο αναπνευστήρα χαμηλού κόστους με 3D εκτυπωτή

Πληθωρισμός: Επιβραδύνθηκε στο 9,8% στην Ελλάδα – Ιστορικό υψηλό με 10,7% στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση σημείωσε ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ελλάδα τον…

Καπραβέλος: Αυξάνεται η θνητότητα, λόγω λειψού προσωπικού

“Αν δυο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν μπορούμε να οργανώσουμε…

Τα ελληνόπουλα να πάνε για δουλειά στα χωράφια – Ντροπή είναι τα επιδόματα και όχι η δουλειά

Τα ελληνόπουλα να πάνε για δουλειά στα χωράφια – Ντροπή είναι τα…