Σε αυτό το άρθρο, δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που σε ταλαιπωρεί μια ίωση και ο οργανισμός σου είναι φανερά εξουθενωμένος, αλλά για εκείνες τις ημέρες που μπορεί να έχεις κάποια συμπτώματα κρυολογήματος και σκέφτεσαι αν πρέπει ή όχι να παραβλέψεις την προπόνηση σου.
Μπαίνοντας πιο βαθιά στον χειμώνα, τόσο πιο πιθανό είναι να κρυολογήσεις. Αν ξύπνησες ένα πρωί με ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, ή κόπωση, τότε το αναπνευστικό σου, είτε το ανώτερο, είτε το κατώτερο, ταλαιπωρείτε από κάποια λοίμωξη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, τι ισχύει για την προπόνηση και την γυμναστική;
Τα ευρήματα των διαφόρων μελετών που έχουν γίνει κατά καιρούς, δηλώνουν πως η ήπια γυμναστική που διαρκεί κάτω από μία ώρα την ημέρα, δεν έχει αρνητική επίπτωση στον οργανισμό, ούτε όμως βοηθάει ώστε να ξεπεραστεί πιο γρήγορα η ασθένεια. Οι ειδικοί, συνιστούν στις περιπτώσεις που έχεις κάποιο σύμπτωμα υγείας, είτε έντονο είτε ήπιο, να αποφεύγουμε τη γυμναστική και την προπόνηση, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τον οργανισμό μας. Αν δεν δώσεις την απαραίτητη προσοχή στην ένταση της γυμναστικής, μπορεί τα συμπτώματά σου να επιβαρυνθούν, γι’ αυτό είτε προτίμησε κάποιο πολύ ήπιο πρόγραμμα, είτε πάρε τον χρόνο να ξεκουραστείς.
Σύμφωνα με την γυμνάστρια Κλόι Γουίλι, στην περίπτωση που είστε κρυωμένοι και δεν θέλετε να χάσετε την προπόνηση, είναι καλό να τσεκάρετε ξανά τα συμπτώματά σας και να κρίνετε αναλόγως, με βάση τις δυνάμεις που έχετε. Ένας ήπιος πονοκέφαλος ή ένας ελαφριά ερεθισμένος λαιμός θα σου επιτρέψουν να κάνεις ένα ήπιο πρόγραμμα. Ωστόσο, τα δέκατα είναι ένα σημάδι πως δεν πρέπει να επιβαρύνετε την κατάσταση σας περισσότερο.
Ο οργανισμός σου χρειάζεται χρόνο για να καταπολεμήσει την ασθένεια και η σωματική ξεκούραση είναι ο νούμερο 1 σύμμαχός σας σε αυτό. Ας μην πιέζουμε το σώμα μας, μόνο και μόνο για χάρη της άσκησης.