Oκτώ υγιεινές συνήθειες μπορεί να συμβάλουν στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, εάν οι άνθρωποι τις υιοθετήσουν μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη.

Τα κλειδιά για αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Σωματική δραστηριότητα, απαλλαγή από εθισμό στα οπιοειδή, αποχή από το κάπνισμα, διαχείριση του άγχους, καλή διατροφή, μη τακτική κατανάλωση αλκοόλ, καλή ποιότητα ύπνου και θετικές κοινωνικές σχέσεις είναι τα κλειδιά για αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ιατρικούς φακέλους για πάνω από 700.000 βετεράνους ηλικίας 40-99 ετών στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν την περίοδο 2011-2019.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που έχουν υιοθετήσει και τις οκτώ αυτές συνήθειες στην ηλικία των 40 ετών προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 24 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που δεν έχουν καμία από αυτές τις συνήθειες. Για τις γυναίκες, οι οκτώ αυτοί παράγοντες στη μέση ηλικία συσχετίστηκαν με 21 επιπλέον χρόνια ζωής σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν καμία από αυτές τις συνήθειες.

Ύπνος

Οι κακές συνήθειες που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες

Συγκεκριμένα, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής και συσχετίστηκαν με περίπου 30-45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου θανάτου, ενώ η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο του τρόπου ζωής σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες που οδηγούν σε πρόωρη αναπηρία και θάνατο.

Η υιοθέτηση περισσότερων παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής σε νεαρότερη ηλικία (περίπου στα 40 χρόνια) συνδέεται με τα μεγαλύτερη κέρδη στο προσδόκιμο ζωής, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η υιοθέτηση ακόμη και λίγων από αυτούς τους παράγοντες ή η υιοθέτηση σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Πηγή:athensvoice.gr

You May Also Like

Ναυτία: Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Ναυτία: Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Αποτοξίνωση πριν τις «υπερβολές» του Πάσχα: Πώς γίνεται σωστά;

Αποτοξίνωση πριν τις «υπερβολές» του Πάσχα: Πώς γίνεται σωστά;

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

Κεραλοιφή: Xρήση, ιδιότητες και η συνταγή για να τη φτιάξετε

Ιδιότητες της κεραλοιφής

Κορεσμός: Τρία τρόφιμα που δεν πρόκειται να μας χορτάσουν ποτέ

Τρία αγαπημένα αλλά και διόλου χορταστικά τρόφιμα,

Επιστήμη: Νέα χημειοθεραπεία υπόσχεται εξάλειψη συμπαγών καρκινικών όγκων

Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων

Πλατυποδία: Μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πλατυποδία: Μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc…

Εμαγιέ μάτια κουζίνας: Το έξυπνο tip για να τα καθαρίσετε και να τα κάνετε σαν καινούρια

Εμαγιέ μάτια κουζίνας: Το έξυπνο tip για να τα καθαρίσετε και να…