Με αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να ισοδυναμεί η τραπεζική κρίση διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό.

Βεβαίως, όπως είπε, ο ακριβής αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιξης δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και η Fed θα αξιολογήσει εάν χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων ανάλογα με τις πραγματικές επιπτώσεις της πιστωτικής σύσφιξης. «Εάν η Fed χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια θα το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε ακόμη ότι η τραπεζική κρίση άλλαξε το πλαίσιο διαβούλευσης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, αφού στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα να υπάρξει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα και του αναμενόμενου αντίκτυπου της πιστωτικής σύσφιξης στον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει άφθονη διαθέσιμη ρευστότητα και ότι τα πιστωτικά προγράμματα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των τραπεζών.

Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς, προσέθεσε, εξηγώντας ότι γι΄αυτό άλλωστε ελήφθησαν όλα αυτά τα μέτρα γιατί μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν θα μπορούσαν να απειλήσουν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ο Πάουελ επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της Fed στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στο 2%. Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός με την αγορά εργασίας να είναι ιδιαίτερα σφιχτή και με τις καταναλωτικές δαπάνες να δείχνουν ότι έχουν φθάσει σε κορύφωση αυτό το τρίμηνο.

Επιπλεον, τόνισε ότι για να μειωθεί ο πληθωρισμός πιθανόν να χρειαστεί μία περίοδος στη διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης και ότι εφεξής οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα γίνονται σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τα διαθέσιμα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο δρόμος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα είναι μακρύς και δύσβαστος καθώς οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες είναι βαθιά εδραιωμένες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Γελένα Τζόκοβιτς: Η όμορφη και πανέξυπνη Σέρβα πίσω από τον Νο1 τενίστα στον κόσμο – Μιλάει 17 γλώσσες

Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα: Ποια είναι η…

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού