Με αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να ισοδυναμεί η τραπεζική κρίση διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό.

Βεβαίως, όπως είπε, ο ακριβής αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιξης δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και η Fed θα αξιολογήσει εάν χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων ανάλογα με τις πραγματικές επιπτώσεις της πιστωτικής σύσφιξης. «Εάν η Fed χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια θα το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε ακόμη ότι η τραπεζική κρίση άλλαξε το πλαίσιο διαβούλευσης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, αφού στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα να υπάρξει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα και του αναμενόμενου αντίκτυπου της πιστωτικής σύσφιξης στον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει άφθονη διαθέσιμη ρευστότητα και ότι τα πιστωτικά προγράμματα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των τραπεζών.

Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς, προσέθεσε, εξηγώντας ότι γι΄αυτό άλλωστε ελήφθησαν όλα αυτά τα μέτρα γιατί μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν θα μπορούσαν να απειλήσουν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ο Πάουελ επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της Fed στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στο 2%. Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός με την αγορά εργασίας να είναι ιδιαίτερα σφιχτή και με τις καταναλωτικές δαπάνες να δείχνουν ότι έχουν φθάσει σε κορύφωση αυτό το τρίμηνο.

Επιπλεον, τόνισε ότι για να μειωθεί ο πληθωρισμός πιθανόν να χρειαστεί μία περίοδος στη διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης και ότι εφεξής οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα γίνονται σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τα διαθέσιμα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο δρόμος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα είναι μακρύς και δύσβαστος καθώς οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες είναι βαθιά εδραιωμένες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

You May Also Like

Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Στην Ευρώπη η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου

Στην Ιαπωνία υπάρχουν καφέ όπου δουλεύουν άνθρωποι με άνοια

Τα «καφέ της άνοιας» έγιναν θεσμός

Οι ταινίες που άλλαξαν την ιστορία του κινηματογράφου

Οι ταινίες που άλλαξαν την ιστορία του κινηματογράφου

Αφγανιστάν: Αντιμέτωποι με την πείνα εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα

Αφγανιστάν: Αντιμέτωποι με την πείνα εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα

«Η ΕΣΕΕ συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου με στόχο οι επισκέπτες του καλοκαιριού να γίνουν πελάτες όλου του χρόνου»

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο ζητά ο ΟΟΣΑ από την…

Η Ουάσινγκτον προσφέρει ένα δωρεάν τσιγάρο μαριχουάνας σε όποιον εμβολιάζεται

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού…

Σοκ στις ΗΠΑ: Θάνατος μαύρου από ασφυξία – Αστυνομικοί του φόρεσαν σακούλα στο κεφάλι

Σοκ στις ΗΠΑ: Θάνατος μαύρου από ασφυξία – Αστυνομικοί του φόρεσαν σακούλα…

45χρονος «εξορκιστής» βίαζε 14χρονη για να τη θεραπεύσει

45χρονος «εξορκιστής» βίαζε 14χρονη για να τη θεραπεύσει. (video)

Πώς να καταγγείλετε ηλεκτρονικά παρατυπίες καταστημάτων στις εκπτώσεις

Ηλεκτρονικά θα μπορούν να καταγγέλλουν οι καταναλωτές τυχόν παραβάσεις στις θερινές εκπτώσεις…