Με αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να ισοδυναμεί η τραπεζική κρίση διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό.

Βεβαίως, όπως είπε, ο ακριβής αντίκτυπος της πιστωτικής σύσφιξης δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και η Fed θα αξιολογήσει εάν χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων ανάλογα με τις πραγματικές επιπτώσεις της πιστωτικής σύσφιξης. «Εάν η Fed χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια θα το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε ακόμη ότι η τραπεζική κρίση άλλαξε το πλαίσιο διαβούλευσης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, αφού στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα να υπάρξει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα και του αναμενόμενου αντίκτυπου της πιστωτικής σύσφιξης στον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει άφθονη διαθέσιμη ρευστότητα και ότι τα πιστωτικά προγράμματα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των τραπεζών.

Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς, προσέθεσε, εξηγώντας ότι γι΄αυτό άλλωστε ελήφθησαν όλα αυτά τα μέτρα γιατί μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν θα μπορούσαν να απειλήσουν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ο Πάουελ επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της Fed στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στο 2%. Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός με την αγορά εργασίας να είναι ιδιαίτερα σφιχτή και με τις καταναλωτικές δαπάνες να δείχνουν ότι έχουν φθάσει σε κορύφωση αυτό το τρίμηνο.

Επιπλεον, τόνισε ότι για να μειωθεί ο πληθωρισμός πιθανόν να χρειαστεί μία περίοδος στη διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης και ότι εφεξής οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα γίνονται σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τα διαθέσιμα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο δρόμος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα είναι μακρύς και δύσβαστος καθώς οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες είναι βαθιά εδραιωμένες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

You May Also Like

Νικόλ Πασινιάν: Καμία «διπλωματική λύση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Αρμένιοι, όλοι στα όπλα!

Νικόλ Πασινιάν: Καμία «διπλωματική λύση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Αρμένιοι, όλοι στα…

Η Ουγγαρία θέλει να διακοπεί η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Ουκρανία λόγω της διαφθοράς

Πέτερ Σιγιάρτο: ”Υπάρχει μια μαφία πολέμου, ένα διεφθαρμένο σύστημα”

Γιώργος Λάνθιμος / Το πρώτο τρέιλερ της νέας ταινίας του «Kinds Of Kindness»

Το σενάριο της ταινίας μέχρι στιγμής παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 21 Ιουνίου.

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα, βήμα η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση στους δικαιούχους [Γραφήματα]

Περισσότερες από 300.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί τις πρώτες μέρες που άνοιξε η εφαρμογή

Που πάνε τα νομίσματα που πετάμε στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το συντριβάνι μάλιστα, που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσά παγκοσμίως.

Σε αντίθετους δρόμους: Οι Ευρωπαίοι εξοπλίζουν την Ουκρανία, οι Αμερικανοί πιέζουν για εκεχειρία

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εκεχειρία διαμηνύει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που οι 26 της ΕΕ – εκτός από τον Ορμπάν – αποφάσισαν τη στήριξή της

Τουρκία: Συνωστισμός στα σουπερμάρκετ για το… ηλιέλαιο

Τουρκία: Συνωστισμός στα σουπερμάρκετ για το… ηλιέλαιο

Θα επισκεπτόσουν ποτέ το τρομακτικότερο χωριό του κόσμου;

Ταξίδι στο γοτθικό κάστρο του Κόμη Δράκουλα