Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναστασία Μαμάτσιου από το diatrofi.gr μας δίνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν τις ημέρες μιας ίωσης.

Μια ίωση μπορεί να περάσει και να μην μας ακουμπήσει, αλλά μπορεί και να μας καταβάλει με διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα. Οι ψυχρές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα δεν είναι υπεύθυνες για τη γρίπη ή το κρύωμα. Στην πραγματικότητα, η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να ρίξει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, αφήνοντας τον οργανισμό εκτεθειμένο για να εγκατασταθούν μικρόβια και βακτήρια, που μπορεί να εκδηλωθούν κρυολογήματα και γρίπη. Συνεπώς, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος το κλειδί για την ίωση.

Το κλειδί κατά του κρυολογήματος και της γρίπης φαίνεται να είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, καθώς όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος, γίνεται ευάλωτος σε αρρώστιες.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία αμύνονται στους παθογόνους οργανισμούς και τους ιούς. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να ευθύνονται για την εξασθένηση του οργανισμού. Προσλαμβάνεται κυρίως από τον ήλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ψάρια όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες και ο σολομός.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων. Βρίσκεται στα πορτοκαλί τρόφιμα όπως το καρότο και το μάνγκο και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όμως το σπανάκι, το μαρούλι και τα σέσκουλα.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ανεπάρκειά της είναι υπεύθυνη για αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων και για να εμφανιστεί μια ίωση. Καλές πηγές είναι οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, το μάνγκο, οι φράουλες και τα ακτινίδια.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που είναι υπεύθυνη για την προστασία και την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Την συναντάμε στο ελαιόλαδο, στο αμύγδαλο αλλά και στο αβοκάντο.

Ίωση και φυλλικό οξύ: Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των νουκλεϊκών οξέων DNA και RNA. Βρίσκεται στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρεβίθια και τα φασόλια.

Σελήνιο: Το σελήνιο εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία διαφόρων ενζύμων για την ορθή ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Καλές πηγές είναι τα φιστίκια Βραζιλίας, το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται στο κρέας, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα δημητριακά.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή του οργανισμού και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.

 

Προφύλαξη από την ίωση: Τι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ζάχαρη:
 Η ζάχαρη εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπλοκάρωντας της πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή αντισωμάτων. Επιπλέον, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό καταστρέφοντας το απαραίτητο μικροβίωμα του εντέρου. Η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής και να αποτρέψει την αύξηση βάρους. Είναι γνωστό πως πολλά νοσήματα που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης των ασθενειών αυτών και κατά συνέπεια τη διατήρηση ενός καλού ανοσοποιητικού.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το είδος και τη διαδικασία της επεξεργασίας. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα αλμυρά ή γλυκά συσκευασμένα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, καραμέλες), τα αναψυκτικά, τα έτοιμα δημητριακά πρωινού, τα προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα γεύματα και διάφορα προϊόντα του κρέατος, όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα. Τέτοιου είδους τρόφιμα πυροδοτούν τη φλεγμονή και βλάπτουν τα βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανιστεί κάποια ίωση.

Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή ιώσεων
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει δυσμενείς καταστάσεις και νόσους, αλλά και να βοηθήσει τον οργανισμό στην καλύτερη και πιο άμεση ανάρρωση. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε ατόμου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Συνοπτικά λοιπόν, πρέπει να είναι συχνότερες επιλογές η ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και τα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας και τα γλυκά.

Αναστασία Μαμάτσιου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

clickatlife.gr

You May Also Like

Φυσικοί τρόποι για να έχετε υγιές ήπαρ

Φυσικοί τρόποι για να έχετε υγιές ήπαρ

16χρονος με οξεία σκωληκοειδίτιδα από το Μαμάτσειο στην ιδιωτική κλινική λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου…

16χρονος με οξεία σκωληκοειδίτιδα από το Μαμάτσειο στην ιδιωτική κλινική λόγω έλλειψης…

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Έξι βήματα για να μειώσετε τις καούρες

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Έξι βήματα για να μειώσετε τις καούρες

Είναι όλα τα μικρόβια επικίνδυνα για το παιδί;

  Το κόλπο είναι να αποφεύγετε τα «κακά» και να δεχόσαστε τα…

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πρόληψη και θεραπεία για την «κατάθλιψη του χειμώνα»

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πρόληψη και θεραπεία για την «κατάθλιψη του χειμώνα»

Κουνούπια τέλος: Έτσι θα τα εξαφανίσετε από το σπίτι σας μια και καλή

Table of Contents Hide Έξι βήματα για φυσικό εντομοαπωθητικό προκειμένου να απομακρύνετε…

Μουρουνέλαιο: Τι προσφέρει και ποιες παθήσεις καταπολεμάει

Μουρουνέλαιο: Τι προσφέρει και ποιες παθήσεις καταπολεμάει

Γιατί μαραίνονται τα φυτά σας: 7 λάθη που κάνουν όλοι και κόλπα να είναι πάντα σαν την μέρα που τα αγοράσατε

Table of Contents Hide Υπερβολικό πότισμαΛιγοστό πότισμαΠερισσότερο ή λιγότερο φωςΠοσότητα λιπάσματοςΜικρή γλάστραΥγρασίαΖωύφια…

Παντζάρι: Αυτός ο παντοδύναμος καρπός

Τα παντζάρια είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη στάση του σώματος/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη στάση του σώματος/ Γράφει ο Νικόλαος…