Τον ουρανό φώτισαν σε πολλές περιοχές του κόσμου οι Περσείδες, η πιο θεαματική ετήσια βροχή από «πεφταστέρια» που κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Αυγούστου.

Το μοναδικό θέαμα κατέγραψαν με τον φακό τους πολλοί φωτογράφοι ανά τον πλανήτη. Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από ΗΠΑ, Ισραήλ και άλλες χώρες.

Το φαινόμενο συνέβη φέτος μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, και το ελάχιστα φωτισμένο φεγγάρι ευνοούσε ιδιαίτερα τη θέαση των Περσείδων.

israel_perseid
israel_1_perseid
Περσείδες, Ισραήλ

«Οι Περσείδες αποτελούν μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων του έτους, καθώς η συχνότητά τους μπορεί να φτάσει έως και τα 100 μετέωρα ανά ώρα, όταν παρατηρούμε βέβαια από ένα σκοτεινό μέρος», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού.

us_perseid
Περσείδες, ΗΠΑ

Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι το αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι ορατά έως και έξι σποραδικά μετέωρα κάθε ώρα. Κατά τη διάρκεια μιας βροχής, όμως, η Γη περνά μέσα από ένα νέφος με συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες και έτσι παρατηρούνται πολλά περισσότερα μετέωρα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Οι Περσείδες αποτελούν μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους.

italy_perseid
Περσείδες, Ιταλία

Οι Περσείδες προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων πήρε το όνομά της από το σημείο του ουρανού, από το οποίο φαίνεται να προέρχονται τα μετέωρα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, αλλά ο ρυθμός της βροχής μπορεί να διαφέρει πολύ από χρόνο σε χρόνο.

Βόρεια Μακεδονία

voria_makedonia_2
voria_makedonia_kuklica
Περσείδες, Βόρεια Μακεδονίαprotothema.gr

Πηγή:zinapost.gr

You May Also Like

Άγνωστο μωβ λουλούδι ανακαλύφθηκε στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοιάζει με τον κρόκο (Κοζάνης), αλλά έχει 6 στήμονες, όχι τρεις.

”Ανοιξιάτικη βροχή” Πανέμορφες φωτογραφίες από τον Βασίλη Παπάζογλου!

”Ανοιξιάτικη βροχή” Πανέμορφες φωτογραφίες από τον Βασίλη Παπάζογλου!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση «Γνωρίστε τις ομορφιές της Καστοριάς μέσα από αθλητικές δραστηριότητες»

Στάθης Βασιλειάδης: «Η ανταπόκριση των επισκεπτών και των συνδημοτών μας ήταν τόσο μεγάλη και εντυπωσιακή  και μας δίνει το κίνητρο ώστε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας»

Δρακόλιμνη Τύμφης: Μικροπλαστικά στα 2.050 μέτρα

Τα μικροπλαστικά έφθασαν ακόμη και στη Δρακόλιμνη

Δραματικές εικόνες αποκαλύπτουν τη συρρίκνωση των λιμνών σε όλο τον κόσμο

Μεταξύ 1992 και 2020, έχουν συρρικνωθεί περισσότερες από τις μισές λίμνες του πλανήτη.

Γαλλία: Σοκαριστικές εικόνες με 100.000 νεκρά ψάρια στη θάλασσα

Γαλλία: Σοκαριστικές εικόνες με 100.000 νεκρά ψάρια στη θάλασσα

Ορνιθολογική: Αδειοδοτούν αιολικά στα καμένα του Έβρου και μέσα σε Natura για τον Μαυρόγυπα!

Aδειοδoτήθηκε Αιολικός Σταθμός εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA 

Δήμος Καστοριάς: Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις των κοινόχρηστων κάδων απορριμμάτων

Mέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνονται σε τακτική βάση πλύσεις και απολυμάνσεις των κοινόχρηστων κάδων απορριμμάτων