Η δύναμη της μουσικής είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά τώρα, η επιστήμη έχει και αποδείξεις. Η ψυχοακουστική είναι ένας αρκετά νέος επιστημονικός κλάδος που μελετάει τις ψυχολογικές αντιδράσεις στον ήχο. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν, το πεδίο επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς και πολλοί εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό μας.

Τι μπορεί να κάνει η μουσική στον εγκέφαλό σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ακρόαση της μουσικής μπορεί να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον σωματικό πόνο, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Επειδή η μουσική είναι εγγενώς πολύ δομημένη και μαθηματική, ο εγκέφαλός μας κάνει πολλούς υπολογιστές κάθε φορά που ανοίγουμε το ραδιόφωνο.

Η μουσική μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη συναισθηματική επεξεργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), η μουσική μπορεί να είναι σε θέση να προκαλέσει συναισθήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν όλα όσα επηρεάζουν τη νευρολογική τους υγεία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity το 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μουσική ήταν σε θέση να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης καλύτερα και από τα φάρμακα για το άγχος.

Ποιο είδος μουσικής είναι καλύτερο για τον εγκέφαλό σας;

Τι είδους μουσική είναι λοιπόν το καλύτερο φάρμακο; Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει να κάνει λιγότερο με το είδος της μουσικής που ακούτε και περισσότερο με το ρυθμό της μουσικής. Πιο συγκεκριμένα τα τραγούδια που έχουν 50-80 χτύπους το λεπτό είναι πιο πιθανό να μετατοπίσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση «άλφα». Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση άλφα, τα εγκεφαλικά μας κύματα επιβραδύνονται, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί. Επίσης το μέρος του εγκεφάλου όπου βρίσκονται η φαντασία, η μνήμη και η διαίσθηση γίνεται πιο εύκολο στην πρόσβαση.

Η μουσική, φυσικά, είναι υποκειμενική. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να είναι ευεργετικό αυτό που λειτουργεί για εσάς. Αν η ροκ μουσική μειώνει το άγχος σας και η απαλή τζαζ σας ηρεμεί, ακούστε το σώμα σας.

Πηγή:jenny.gr

You May Also Like

Δίσκοι και τραγούδια που κυκλοφόρησαν στη μεταπολίτευση και αναφέρονται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Πολλά «έντεχνα» άλμπουμ, μα ακόμη ποπ, ροκ έως και πανκ.

Το Τεράστιο ΛΑΘΟΣ που κάνουν εκατομμύρια Άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο και καταστρέφουν την Όραση τους

Ένας 40χρονος είχε μια κακιά συνήθεια…..

Έλλειψη ύπνου: 5 σοβαρές ασθένειες που “μεγαλώνουν” στο σώμα μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά

Table of Contents Hide Έλλειψη ύπνου: 5 σοβαρές ασθένειες που “μεγαλώνουν” στο…

Άνοια: Τα σημάδια που μαρτυρούν τον κίνδυνο 9 χρόνια νωρίτερα

Νέα επιστημονικά ευρήματα γεννούν ελπίδες ότι στο μέλλον οι ειδικοί θα είναι…

Η χορωδία της Ορεστίδος στο 26ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου

«Μία ιδιαίτερη τιμητική συμμετοχή της Χορωδίας μας»

Τα καλύτερα βότανα για άμεση ενέργεια και καλύτερη εστίαση και προσοχή

  Τα καλύτερα βότανα για άμεση ενέργεια και καλύτερη εστίαση και προσοχή

7 τρόποι για να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναπτύξει νέους νευρώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε μερικούς τρόπους να κρατάτε τον εγκέφαλό σας νέο όσο μεγαλώνετε!

Κύφωση και η εμφάνιση του εξογκώματος “Dowager Hump”/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Κύφωση και η εμφάνιση του εξογκώματος  “Dowager Hump”/ Γράφει ο Νικόλαος…

Ελιξίριο υγείας με κουρκουμά κατά των λοιμώξεων και της κατάθλιψης

Ελιξίριο υγείας με κουρκουμά κατά των λοιμώξεων και της κατάθλιψης