Για την τροποποίηση του καιρού μίλησε ο μετεωρολογός και ειδικός στο συγκεκριμένο ζήτημα, Γιώργος Φαραζούλης.

Κατά την παρουσία του στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι δεν είναι κάτι νέο, καθώς πρόκειται για μέθοδο που δοκιμάζεται εδώ και 50 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, ανέφερε πώς το ανάλογο πρόγραμμα που υπάρχει στην Ελλάδα, εφαρμόζεται κυρίως στη Μακεδονία (Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία κλπ) και τη Θεσσαλία.

«Τελευταία φορά που ψεκάσαμε ήταν πριν 4 μέρες»

«Ψεκάζουμε τα σύννεφα συνέχεια. Τελευταία φορά που ψεκάσαμε ήταν πριν 4 μέρες», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, έναν οργανισμό που είναι εποπτευόμενος από το υπουργείο Γεωργίας.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να γίνει κάποιο λάθος και να προκληθεί ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως μια καταρρακτώδης βροχή, ο κ. Φαραζούλης τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση όλα να γίνονται με τον προβλεπόμενο τρόπο.

«Ο άνθρωπος προσπαθεί να αλλάξει στο μέτρο του δυνατού κάποια καιρικά φαινόμενα, που αυτά δεν είναι πολλά… Απλά να μην πέσει χαλάζι, να καταστείλει το χαλάζι, να προκαλέσει βροχή σε μέρη που υποφέρουν από παρατεταμένη ξηρασία, ανομβρία, να αυξήσει το χιόνι, πάλι για θέματα ξηρασίας και όχι για τουριστικούς λόγους, καθώς επίσης και να διαλύσει ομίχλη σε αεροδρόμια καθώς εξαιτίας τους υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις», σημείωσε

Τα «φυσίγγια» που χρησιμοποιούνται και το όριο που υπάρχει

Ο κ. Φαραζούλης εξήγησε πως υπάρχει βέβαια και ένα όριο στις δυνατότητες τροποποίησης του καιρού. «Δεν μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί βροχή αν δεν υπάρχουν σύννεφα και μάλιστα όχι όποια σύννεφα, αλλά κάποιας κατηγορίας σύννεφα, που έχουν μέσα έντονο δυναμικό, δηλαδή είναι κατακόρυφης ανάπτυξης στα οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό της βροχής», τόνισε.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, υπάρχουν δύο υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την τροποποίηση του καιρού, με τα οποία «βομβαρδίζουν» τα σύννεφα ειδικά τροποποιημένα αεροπλάνα.

Το ένα, όπως είπε, είναι «τα υγροσκοπικά φυσίγγια». «Είναι στην ουσία απλό αλάτι, γιατί το αλάτι έχει την ίδια κρυσταλλική δομή του πάγου. Ακριβώς το ίδιο γίνεται με το χιόνι, αλλά και με το χαλάζι, με την μόνη διαφορά ότι στο χαλάζι, εκτός από τα υγροσκοπικά φυσίγγια εισάγονται πάλι με ειδικά αεροπλάνα, με την καθοδήγηση μετεωρολογικών ραντάρ, μέσα σε καταιγίδες φυσίγγια του ιοδιούχου αργύρου».

https://www.iefimerida.gr/

You May Also Like

Έκοψαν το ρεύμα σε άτομο με 96% αναπηρία μια μέρα πριν επιβληθεί η καραντίνα

Έκοψαν το ρεύμα σε άτομο με 96% αναπηρία μια μέρα πριν επιβληθεί…

Αγαθονήσι: «Έχουμε φτάσει στα όρια μας» – Χωρίς πλοίο εδώ και έναν μήνα οι κάτοικοι

Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης

Εκνευρισμένος ο Αντώνης Κανάκης: «Την κυρία Καρυστιανού δεν την κάλεσαν πραγματικά πουθενά;»

«Τον Παλαιοχριστιανό τον κάλεσαν σε όλα τα κανάλια, την Μαρία Καρυστιανού σε κανένα»

Συνάντηση εργασίας Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με TUI

Συνάντηση εργασίας Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με TUI

Τα Νέα μέτρα που θα ισχύουν από 03-01-2022 έως 16-01-2022 Αναμένονται και νέα μέτρα ειδικά για την μουσική έως την ημερομηνία τις 3-02-2022                    

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ –  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ   …

Χιονοδρομικά κέντρα: Χιλιάδες ευρώ μέσα οι επιχειρήσεις – Πώς δούλεψαν τη φετινή σεζόν

Τραγικά εξελίχθηκε η φετινή χρονιά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας!

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Απεργία: «Νεκρώνει» η Αθήνα σήμερα – Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις, υπολειτουργούν Δημόσιο και σχολεία σήμερα λόγω της 24ωρης…

Ηλεία: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται για τον εντοπισμό του συντρόφου της άτυχης γυναίκας, ο οποίος οδηγούσε το όχημα.