Σε κανέναν δεν αρέσει το πρωινό ξύπνημα. Οι περισσότεροι, αν τους ζητούσαν να περιγράψουν τους πιο δυσάρεστους ήχους της ζωής τους, θα συμπεριλάμβαναν τον ήχο του ξυπνητηριού στην απάντηση. Ο ήχος αυτός έρχεται να σημάνει το τέλος μιας περιόδου χαλάρωσης και την έναρξη μιας γεμάτης ημέρας. Γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν προσωρινά αυτή τη μετάβαση, πατώντας επαναλαμβανόμενα αναβολή στο ξυπνητήρι τους.

Μια σειρά μελετών υποστήριξαν ότι αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή για το πρωινό ξύπνημα και δεν βοηθά τον οργανισμό να ενεργοποιηθεί ομαλά. Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτόν τον ισχυρισμό και υποστηρίζει ότι, τελικά, η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να μην είναι και τόσο κακή όσο πιστεύαμε.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, παρουσιάζει τα αποτελέσματα ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου, που συμπλήρωσαν 1.732 άτομα από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και την Αυστραλία. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων πατούσαν αρκετές φορές αναβολή στο ξυπνητήρι πριν τελικά σηκωθούν. Ο πιο συνηθισμένος λόγος γι’ αυτό φάνηκε να είναι ότι, όταν το ξυπνητήρι χτυπά, οι άνθρωποι αισθάνονται ακόμη πολύ κουρασμένοι για να ξυπνήσουν και να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 31 άτομα, στα οποία ανατέθηκε να βάζουν ξυπνητήρι μισή ώρα πριν από την ώρα που έπρεπε πραγματικά να ξυπνήσουν και τους επετράπη να πατούν το κουμπί αναβολής έως και 3 φορές. Στόχος των ερευνητών ήταν να συγκρίνουν τις νοητικές ικανότητες των συμμετεχόντων μετά την αναβολή.

Ένα από τα πρώτα ευρήματα εξέτασε την ποιότητα του ύπνου όσων πατούσαν αναβολή. Οι ιχνηλάτες ύπνου «μαρτύρησαν» ότι, κοιμούνταν περίπου 23 λεπτά επιπλέον, κάνοντας πιο ελαφρύ ύπνο μετά το πρώτο ξυπνητήρι. Κατά τα άλλα, όμως, και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να ξυπνούν κάθε 10 λεπτά για να πατούν το κουμπί της αναβολής, οι επιπτώσεις στη συνολική ποιότητα του ύπνου τους δεν χαρακτηρίστηκαν σημαντικές.

Αφού σηκώθηκαν, οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν σε δεξιότητες μνήμης, μαθηματικών αθροισμάτων και μιας σύνθετης διανοητικής εργασίας. Διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που συνήθιζαν να πατούν αναβολή τα πήγαν καλύτερα σε 3 από τις 4 δοκιμές, εύρημα που υποδεικνύει ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι τους πρόσφερε τη δυνατότητα να είναι διανοητικά πιο λειτουργικοί, καθώς είχαν ξυπνήσει σταδιακά και όχι ξαφνικά μετά από έναν βαθύ ύπνο.

Ωστόσο, η αναβολή δεν έδειξε να έχει καμία διαφορά σε ένα τεστ μνήμης εργασίας, όπου οι άνθρωποι έπρεπε να θυμούνται το σημείο στο οποίο ένα κουτί σε ένα πλέγμα αναβόσβηνε. Επιπλέον, τα οφέλη έδειχναν να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το μεσημέρι, οπότε και οι άνθρωποι υποβλήθηκαν εκ νέου στις ίδιες δοκιμασίες. Τέλος, η αναβολή δεν έδειξε να επιδρά ούτε στο αίσθημα υπνηλίας ή στη διάθεση των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να χαρίζει καλύτερη διανοητική λειτουργία όταν τελικά ξυπνάτε το πρωί.

Η δρ. Tina Sundelin, η οποία ηγήθηκε της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, είπε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να χουζουρεύετε το πρωί εάν το απολαμβάνετε, τουλάχιστον όχι για μικρά διαστήματα. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί ακόμη και να βοηθήσει όσους υποφέρουν από πρωινή υπνηλία να είναι ελαφρώς πιο ξύπνιοι μόλις σηκωθούν».

ygeiamou.gr

You May Also Like

Οι τροφές που, αποδεδειγμένα, μειώνουν την χοληστερίνη

Οι τροφές που, αποδεδειγμένα, μειώνουν την χοληστερίνη

Η άσκηση η οποία στοχεύει στο να θεραπεύσει χρόνιους πόνους, διαφέρει από τη συμβατική άσκηση/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Η άσκηση η οποία στοχεύει στο να θεραπεύσει χρόνιους πόνους, διαφέρει…

Ίλιγγος: Αιτίες και αντιμετώπιση

Ίλιγγος: Αιτίες και αντιμετώπιση

Υπάρχει «σωστή» ποσότητα καφέ; Πόσο πρέπει να πίνουμε

Γίνεται να πίνει κανείς υπερβολικά μεγάλη ποσότητα καφέ;

Η  παραίνεση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη διατροφή των Ελλήνων

Η  παραίνεση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη διατροφή των Ελλήνων

Σημάδια κακής κυκλοφορίας αίματος

Σημάδια κακής κυκλοφορίας αίματος

Ρίγανη: η ανεκτίμητη αξία του ελληνικού βοτάνου και οι ιδιότητές του

Table of Contents Hide Περιγραφή της ρίγανηςΣυστατικάΙστορία και παράδοσηΡίγανη: Θεραπευτικές δράσεις και…

Κουνουπίδι: 10 λόγοι για να το τρώτε καθημερινά, οι ευεργετικές ιδιότητες και ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Table of Contents Hide Συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγείαΠροστατεύει το στομάχιΠρολαμβάνει την εκφύλιση…

Οι πιο συχνές αλλεργίες σε τρόφιμα

Table of Contents Hide Οι πιο συχνές αλλεργίες σε τρόφιμα Οι πιο…