Σαν σήμερα, 5 Μαΐου 1981, o Μπόμπι Σαντς, ηγετικό στέλεχος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολυήμερη απεργία πείνας στις φυλακές Μέιζ, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ήταν ο επικεφαλής της απεργίας πείνας του 1981, κατά την οποία φυλακισμένα μέλη του IRA εναντιώθηκαν στην αφαίρεση της ιδιότητας τους ως πολιτικών κρατουμένων. Στα υπόλοιπα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονταν το να επιτρέπεται στους κρατουμένους να φορούν τα δικά τους ρούχα μέχρι να δέχονται επισκέψεις και αλληλογραφία. Οι αρχές απέρριψαν τα αιτήματα του Μπόμπι Σαντς και ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι τέλους.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας εξελέγη βουλευτής του Βρετανικού Κοινοβουλίου, επικρατώντας του Προτεστάντη αντιπάλου του, ακυρώνοντας το επιχείρημά της βρετανικής κυβέρνησης ότι ο IRA ήταν μία περιθωριακή τρομοκρατική οργάνωση και δεν τύγχανε λαϊκής υποστήριξης.

Παρά την εκλογή του, ο Σαντς συνέχισε την απεργία πείνας, καθώς η στάση της Θάτσερ δεν άλλαξε. Στις 3 Μαΐου έπεσε σε κώμα και στις 5 Μαΐου 1981 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 27 ετών. Είχε αρνηθεί τροφή για 66 ημέρες. Τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του τις πέρασε σε μία κλίνη νερού για την προστασία του εύθραυστου σώματός του.

Ο θάνατος του Σαντς προκάλεσε κύματα αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθιά λύπη», εφημερίδες σε όλο τον κόσμο καταδίκασαν την σκληρότητα της Θάτσερ να αφήσει ένα μέλος του κοινοβουλίου να πεθάνει και μεγάλες ταραχές ξέσπασαν στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας. Την πομπή της κηδείας του παρακολούθησαν περισσότερα από 100.000 άτομα.

«Ο κύριος Σαντς ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας. Ο ίδιος επέλεξε να χάσει τη ζωή του. Ήταν μια επιλογή που η οργάνωσή του δεν άφησε σε πολλά από τα θύματά της», είχε πει η Μάργκαρετ Θάτσερ, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5 Μαΐου 1981.

Τους επόμενους μήνες, εννέα ακόμη κρατούμενοι, μέλη του IRA, πέθαναν σε απεργίες πείνας, που σταμάτησαν τελικά στις 3 Οκτωβρίου 1981.

Τελικά, η βρετανική κυβέρνηση, υποκύπτοντας και στις διεθνείς πιέσεις, ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματα των φυλακισμένων στελεχών του IRA και πολλοί από αυτούς απελευθερώθηκαν βάσει της λεγόμενης «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», που έθεσε τέλος στις μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, τις λεγόμενες «Ταραχές» («The Troubles»).

Πηγή:athensvoice.gr

 

You May Also Like

Πριν από 26 χρόνια, η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώνεται σε τροχαίο στο Παρίσι

Το μυστηριώδες λευκό Fiat Uno και οι θεωρίες συνωμοσίας

Σαν σήμερα 16 Μαΐου: Ένα ανάγλυφο πορτραίτο του Λένιν βρέθηκε στη σκοτεινή πλευρά της Αφροδίτης

Το διαστημικό πρόγραμμα Venera και το «ταξίδι» του σοβιετικού ηγέτη

Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου, φεύγει από τη ζωή ο Μάνος Χατζιδάκις

Ο άνθρωπος που πέταξε στα σκουπίδια, αυτό που άλλοι ονειρεύονται να κατακτήσουν. Το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ.

Σαν σήμερα το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου – Οι τραγικές τελευταίες στιγμές

Μόλις 259 Κρήτες μαχητές με λιγοστά όπλα, απέναντι σε 25.000 πάνοπλους Οθωμανούς.

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου γεννιέται η αξεπέραστη Φρίντα Κάλο

Επαναστάτρια, φεμινίστρια, αγωνίστρια και πολλά, πολλά άλλα

Στις 26 Απριλίου του 1986 γίνεται το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

37 χρόνια από την μεγάλη καταστροφή

Σαν σήμερα ο μεγάλος σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη

Πριν από 45 χρόνια το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου που γράφτηκε στην ιστορία

Οι Beatles στην Abbey Road: H μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας στην ιστορία της μουσικής

«Ο Πολ είναι νεκρός»: Η φήμη που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο

10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η αφετηρία της δικαστικής διερεύνησης για τη Χρυσή Αυγή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί