Μέχρι τις 26 Απριλίου, εάν δεν δοθεί παράταση, αναμένεται να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές για ένα έργο πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ και έχει ως αναθέτουσα Αρχή το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Πρόκειται για την υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης, η οποία θα καθιστά εφικτή την αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης γης που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για ανάγκες που σχετίζονται με την κτηματογράφηση όσο και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Στο έργο, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η δημιουργία ενός συστήματος που παραπέμπει στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέσω αυτού θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε εμπορικά διαθέσιμα δορυφορικά τηλεπισκοπικά δεδομένα υψηλής και πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης, δηλαδή από 15 εκατοστά έως και 10 μέτρα κατά τη στιγμή της λήψης. Θα παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλών λήψεων μέσα στην ημέρα και ο απευθείας έλεγχος των δορυφόρων για την πραγματοποίηση συλλογής δεδομένων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.

Η υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης θα επιτρέπει και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» του οποίου η χρησιμότητα στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκτεταμένων πλημμυρών και πυρκαγιών.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο φαίνεται να καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από υποψήφιες εταιρείες, κάτι που θα φανεί απτά στις 27 Απριλίου οπότε θα αποσφραγιστούν οι προσφορές, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τον χειμώνα του 2023, διαθέτοντας χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 32 μήνες. Θα υλοποιηθεί ως συμφωνίαπλαίσιο όπου θα συμμετέχουν περισσότερες από μία εταιρείες, καθεμιά από τις οποίες θα παραδίδει και ένα υποέργο, πρακτική που επιτρέπει την τμηματική θέση σε λειτουργία της υπηρεσίας.

Οι χρήστες του συγκεκριμένου συστήματος, που θα παρέχει ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης δεδομένα και θα περιλαμβάνει ποικίλες εφαρμογές για την Πολιτική Προστασία, το Περιβάλλον, την Εθνική Αμυνα και την Αγροτική Ανάπτυξη, είναι ένας μεγάλος αριθμός φορέων του ευρύτερου δημοσίου.

Σήμερα, οι φορείς που χρειάζονται αυτού του είδους την πληροφορία δεν καλύπτονται πλήρως από τα ανοικτά, δηλαδή τα ελεύθερα διαθέσιμα τηλεπισκοπικά και γεωχωρικά δεδομένα (π.χ. δορυφορικές αποστολές Copernicus), επειδή έχουν ανάγκη από δεδομένα υψηλότερης χωρικής και χρονικής ανάλυσης. Ως αποτέλεσμα, συχνά προχωρούν στην προμήθεια τηλεσκοπικών δεδομένων που είναι εμπορικά διαθέσιμα. Δεδομένου όμως ότι αυτό γίνεται κατακερματισμένα και χωρίς συντονισμό από μία κεντρική υπηρεσία –όπως αυτή που δρομολογείται για τον προγραμματισμό των δορυφορικών αποστολών– δημιουργείται μία σειρά από επιβαρύνσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην προμήθεια των απαραίτητων δεδομένων ή ακόμη και την παράλληλη προμήθειά τους. Οταν το έργο ολοκληρωθεί, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα λειτουργεί ως κεντρικός φορέας παροχής των πολύτιμων δορυφορικών δεδομένων σε υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς.

moneyreview.gr

You May Also Like

Διαπλάτυνση της Μουδανιών και νέος δρόμος για τη Σιθωνία

Διαπλάτυνση της Μουδανιών και νέος δρόμος για τη Σιθωνία

Καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων

Καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Table of Contents Hide Σχέδιο για παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων από το…

Πώς θα εισέρχονται οι φορολογούμενοι στις ΔΟΥ και πως θα εξυπηρετούνται 

Πώς θα εισέρχονται οι φορολογούμενοι στις ΔΟΥ και πως θα εξυπηρετούνται

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης – «Ήταν σε καταστολή για δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού», λέει ο καθηγητής Ιωαννίδης

Η έξαρση της γρίπης ήταν αναπόφευκτη, επειδή είχε επικρατήσει ο κορωνοϊός και…

Σαν σήμερα 15 Μαρτίου: 9 χρόνια πριν βρέθηκε το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Το bulling, οι βασανισμοί και η εξαφάνιση

Όλες οι ελληνικές υποψηφιότητες και νίκες στην ιστορία των Όσκαρ

Όλες οι ελληνικές υποψηφιότητες και νίκες στην ιστορία των Όσκαρ

Ο Άρης Σκλαβενίτης είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος (και) για το 2023

Ο sommelier του Oinoscent Wine Bar έχει λάβει τον τίτλο ακόμη δύο φορές

Τα κρούσματα ωθούν σε επανεξέταση το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Tα κρούσματα τις τελευταίες μέρες δεν λένε να «πέσουν» με ενώ τα…