Οι αγρότες και οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όπως είχαν προαναγγείλει από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και αποτελούν για την κυβέρνηση ένα σοβαρότατο πρόβλημα που μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι ανακόλουθος σε σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά έχει δεσμευτεί και για μέτρα που πηγαίνουν πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση δοκίμασε να εφαρμόσει. Η κυβέρνηση, όσον αφορά στο αγροτικό μέτωπο, έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, τους βουλευτές της επαρχίας και τους αγροτοσυνδικαλιστές όλων των κομματικών αποχρώσεων. Η μόνη διέξοδος που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι να κερδίσει κάποιες ελαφρύνσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προτείνοντας μέτρα που θα εμποδίσουν τη φοροδιαφυγή των αγροτών, όπως η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο και στις οποίες αντιδρούν κάθετα οι αγρότες είναι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευτεί για συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για την ένταξη στη συγκεκριμένη ομάδα. «Αν δηλαδή πληρώνεις φόρο 6.000 ευρώ τον χρόνο, ξαφνικά θα πρέπει να πληρώσεις 12.000 ευρώ. Πόση λογική μπορεί να έχει αυτό και πώς θα μπορέσεις να αγοράσεις εφόδια για να καλλιεργήσεις», λέει αγρότης από τη Θεσσαλία.

Επίσης, η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια θα αυξήσει πολύ το κόστος παραγωγής (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής), την ίδια στιγμή που οι Ελληνες αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα προβλέπεται κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και άρα αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος, εναρμόνιση δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάθε ασφαλισμένο.

Παρά τη βροχή… οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους

 

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες από όλη τη Δυτική Μακεδονία, αντιδρώντας στα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που πλήττουν τον κλάδο τους.

Το πρωί της Πέμπτης ( 22/10 ) οι αγρότες έκαναν συμβολική κατάληψη – διαμαρτυρία στο διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στη ΖΕΠ, ενώ είχαν συνάντηση και με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο και παρέθεσαν ένα ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Για “καταστροφικά” μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τους αγρότες, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Βασίλης Τζιουράς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: “Η σημερινή κινητοποίηση, είναι η αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και η αντίδρασή μας είναι ενάντια στα καταστροφικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τους αγρότες. Θα παλέψουμε για να κερδίσουμε αυτά που πρέπει, ώστε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας”.

Οι αγρότες διατείνονται ότι ζητούν τα αυτονόητα, δηλαδή, να υπάρχει οικογενειακό αυτονόητο, αφορολόγητο για την αγροτική εκμετάλλευση, να μην υπάρχει προκαταβολή φόρου. Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να προσέξει τι φορολογία θα επιβάλλει. “Αυτή είναι η αρχή, η σπίθα που θα φέρει τη φωτιά και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για το καλό του αγροτικού κλάδου”, σημείωσε τέλος ο κ. Τζιουράς.

Εξοργισμένοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων αγροτικών συλλόγων. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γρεβενών Στέργιος Τσιμιόπουλος δήλωσε πως “η διαμαρτυρία αφορά τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, ενάντια στα ζόρικα μέτρα της κυβέρνησης. Ενάντια στο ασφαλιστικό. Επίσης θέλουν να μας κάνουν ένα ταμείο και εμείς αντιδρούμε, θέλουμε να παραμείνει ως έχει. Επίσης αντιδρούμε στη φορολόγηση και ζητάμε δίκαιη φορολόγηση και αφορολόγητο, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε”.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανιακίου Φλώρινας, λέγοντας πως τα νέα μέτρα θα διώξουν τους αγρότες από τα χωράφια: “Με τη φορολόγηση και τα μέτρα που καταθέτει η κυβέρνηση, εμείς πλέον δεν “βγαίνουμε”. Εμείς έχουμε φρούτα, ροδάκινα κ.λπ. και οι παραγωγοί μας δεν πιστεύω ότι θα πάνε να δουλέψουν τα χωράφια τους”.

Η πλειονότητα των αγροτών λέει “όχι” στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της τρόικας να εξαφανίσει τον αγροτικό κλάδο. “Τη φετινή χρονιά ο μέσος όρος παραγωγής σε μαλακά σιτάρια ήταν 150-200 κιλά το στρέμμα. Ας κάνει ο καθένας τον υπολογισμό του, πόσα χρήματα αντιστοιχούν στους αγρότες και πως θα βγάλουμε το χειμώνα”, αναρωτήθηκε ένας καλλιεργητής σιτηρών.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Καναβός, στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η περιφέρεια συνέταξε ένα διάβημα μαζί με τους αγρότες με ένα κλιμάκιο της ΑΝΚο, με προτάσεις ουσίας που έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. “Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Άλλα είναι τα προβλήματα της παραγωγής της χώρα και οι αγρότες τα ξέρουν πολύ καλά. Θα πρέπει να γίνει με βάση το διάλογο μια ουσιαστική πολιτική πράξη”. Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι αντίθετοι στον διπλασιασμό του φόρου, στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, στην εξομοίωση του ασφάλιστρου του αγρότη με τα άλλα ταμεία.

 

Στο πλευρό των αγροτών ο κ. Καρυπίδης

Στο πλευρό των αγροτών δήλωσε πως τάσσεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης ( 22/10 ) είχε συνάντηση με τους αγρότες, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται στο κτήριο της περιφέρειας, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πρόσκληση ύψους 4.800.000 ευρώ για την χρηματοδότηση έργων ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπέγραψε ο θ. Καρυπίδης

Πρόσκληση ύψους 4.800.000  ευρώ  για την χρηματοδότηση έργων ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς της…

Καστοριά: Διακοπή υδροδότησης στην χαμηλή ζώνη της πόλης

Καστοριά: Διακοπή υδροδότησης στην χαμηλή ζώνη της πόλης

Καστοριά: Πολίτης βασάνισε και σκότωσε σκύλο. Αγνή Κανδύλη-Μυκωνιάτη: «Θα σε βρω!»

  Καστοριά: Πολίτης βασάνισε και σκότωσε σκύλο. Αγνή Κανδύλη-Μυκωνιάτη: «Θα σε βρω!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊου (ΒΙΝΤΕΟ)

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊου (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοζάνη: 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν προσβληθεί από τις κάμπιες

Επίθεση από κάμπιες δέχεται εδώ και 20 ημέρες  μεγάλη δασική έκταση στην…

Συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Δ.Μ. σε επίσκεψη του έργου ECOWASTE4FOOD στο Πόζναν της Πολωνίας

Συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Δ.Μ. σε επίσκεψη του έργου ECOWASTE4FOOD…

Απογοήτευση στην αγορά της Καστοριάς για την πορεία των θερινών εκπτώσεων

Για ακόμη μια φορά τα εμπορικά καταστήματα της Π.Ε. Καστοριάς, σημείωσαν πτώση…

Ικανοποιημένος ο Γιώργος Κασαπίδης από την αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης του Μέτρου 16.1

  Ικανοποιημένος ο Γιώργος Κασαπίδης από την αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης…