Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει νωρίς την ημερομηνία των εκλογών και να λύσει έτσι τους εκλογικούς γρίφους, δίνει μια καθαρή περίοδο περίπου πενήντα ημερών ως τις πρώτες κάλπες, αλλά και την ευκαιρία στη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θέσει τα εκλογικά διλήμματα και να εργαστεί για τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Της αυτοδυναμίας, όμως, προηγείται η πρώτη Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής. Η στρατηγική για την πρώτη κάλπη, κυρίως, απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την ανακοίνωση δια στόματος του κ. Μητσοτάκη, όπου έγινε μια ανοιχτή κουβέντα με τους υπουργούς για τα διλήμματα και τα ζητήματα που πρέπει να προταχθούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, λέγοντας στους υπουργούς ότι μπορεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών να τους εκπλήξει, υποστηρίζοντας ότι από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων διαφαίνεται μια τάση «επανασύνδεσης» της ΝΔ με ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν προς τη ζώνη των αναποφάσιστων στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

Το καλό κλίμα που επισημοποίησε η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη πέρασε και στους υπουργούς, αρκετοί εκ των οποίων εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν. Από τη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό, παράλληλα, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προτάξει θεματικές ενότητες, στις οποίες εκτιμά ότι πήγε καλά, όπως η οικονομία (π.χ. μείωση των φόρων), η μείωση της ανεργίας, ο τουρισμός, το ψηφιακό κράτος, η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και το μεταναστευτικό.
Διλήμματα και περιοδείες
Με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποδραματοποιήσει τις πολιτικές εξελίξεις δια της γνωστοποίησης του εκλογικού χρονοδιαγράμματος, συνεπώς, ο πρωθυπουργός στρέφει την προσοχή του στην επανασυσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ. Για τις λεπτομέρειες της καμπάνιας της ΝΔ θα γίνουν συσκέψεις το επόμενο διάστημα, αν και αυτή θα ξεκινήσει να «τρέχει» μετά το Πάσχα, με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών κατόπιν της διάλυσης της Βουλής που τοποθετείται για τις 24 Απριλίου. Παράλληλα, ίσως και ως το τέλος της εβδομάδας, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ανά την επικράτεια, προκειμένου οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν να κινούνται.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θέτει και θα θέτει μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα. «Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού», υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι οι πρώτες εκλογές θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει και οι δεύτερες πώς. Στάθηκε έτσι στη σημασία των πρώτων εκλογών, κάτι που θα κάνει μετ’ επιτάσεως και το επόμενο διάστημα.

Σταθερά, τολμηρά, μπροστά

Ήδη, δε, το γαλάζιο team ξεκίνησε και τη μάχη των social media, με τον πρωθυπουργό να ανεβάζει βίντεο στο TikTok μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η ΝΔ παρουσίασε και ένα πρώτο σποτ σε Facebook, instagram και twitter το βράδυ. Τρεις είναι οι λέξεις-κλειδιά που αποτυπώνονται και στη μακέτα που ανέβηκε στις σελίδες του κ. Μητσοτάκη στα social media: Σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Το «σταθερά» δηλοί το μήνυμα για συνέχεια και στη δεύτερη τετραετία, το «τολμηρά» που έχει μάλιστα υπογραμμιστεί, είναι μια λέξη που ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιεί για να σηματοδοτήσει την ανάγκη σύγκρουσης με τα κακώς κείμενα, και το «μπροστά» δίνει το μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός, αλλά αποτελεί και αντιπαραβολή με ένα πιθανό πισωγύρισμα. Αυτή η «ενδιάμεση καμπάνια» θα «παίζει» στις γαλάζιες σελίδες μέχρι και μετά το Πάσχα, όταν θα δρομολογηθεί η κανονική καμπάνια.

Τελευταίο ΚΥΣΕΑ

Στο μεταξύ, πάντως, το κυβερνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται με τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα είναι και η τελευταία γι’ αυτή την κυβέρνηση, καθώς, μετά τις πρώτες εκλογές και εφόσον πάμε για επαναληπτικές, θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στην ατζέντα είναι θέματα που αφορούν τα ΕΑΣ, η πρόοδος εξοπλιστικών, όπως το θέμα των κορβέτων, αλλά και η τελική έγκριση για το πυραυλικό σύστημα SPIKE-NLOS. Ακόμα, θα συζητηθεί το θέμα των σεισμών στην Τουρκία, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Μένει να φανεί, αν θα γίνει συζήτηση για την επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ να εξαρθρώσουν δίκτυο τρομοκρατών που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πολύνεκρη επίθεση σε ελληνικό έδαφος, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι παρών στη συνεδρίαση και το θέμα δεν είχε τεθεί ως τώρα σε ΚΥΣΕΑ, τακτικό ή ad hoc.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

You May Also Like

“Η Αυστρία ήταν, είναι θα παραμείνει ουδέτερη”, δήλωσε ο καγκελάριος Κ. Νεχάμερ

“Η Αυστρία ήταν, είναι θα παραμείνει ουδέτερη”, δήλωσε ο καγκελάριος Κ. Νεχάμερ

Σημαιοστολισμός για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Σημαιοστολισμός για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για Μητρετώδη – Κούκλατζη

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για Μητρετώδη – Κούκλατζη

«Εδώ Κάνω Κουμάντο Εγώ» – Σοβαρό Επεισόδιο Μεταξύ Οδηγού Λεωφορείου Και Αλλοδαπού Επιβάτη

«Εδώ κάνω κουμάντο εγώ» – Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ οδηγού λεωφορείου και αλλοδαπού επιβάτη

Ζαγόρι: Η καθημερινή “οδύσσεια” του 14χρονου Αλέξανδρου Βλαχιώτη που κάνει 56 χλμ. για να πάει σχολείο

Η οικογένεια του Αλέξανδρου είναι η φωνή των ανθρώπων που δίνουν ζωή σε απομακρυσμένα χωριά που θα είχαν ερημώσει χωρίς αυτούς.

Θεσσαλονίκη: Σε σοκ ο οδηγός του λεωφορείου που ξυλοκοπήθηκε άγρια από επιβάτες

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, ενώ έχει κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων

ΕΣΕΕ: Συγκλήσεις & αποκλίσεις στη διαγνωστική έκθεση του ILO για την αδήλωτη εργασία

Στη συνάντηση της 6ης Ιουλίου, των Κοινωνικών Εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας…

Ακούστε αρχαία ελληνική λύρα και προσπαθήστε να μη δακρύσετε (βίντεο)

Ο Θανάσης Κλέωπας μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο των αρχαίων ημών προγόνων

Γεωργιάδης: «Ακούω τη λέξη κατάληψη και με πιάνει αναφυλαξία»

Γεωργιάδης: «Ακούω τη λέξη κατάληψη και με πιάνει αναφυλαξία»

MAD VMA 2022 – Καίτη Γαρμπή: Πώς γίνεται να είναι πρότυπα τύποι που μιλάνε για βία, ναρκωτικά, πορνεία και σεξισμό;

«Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας»