ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ δεν καταφέρνουμε να συμπληρώσουμε 8 ώρες ύπνου τη νύχτα; Είμαστε καταδικασμένοι σε κακή ποιότητα ζωής, ή ακόμα χειρότερα, σε πρόωρο θάνατο;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εστιάζει στον ύπνο και τη μακροζωία, η κανονικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την διάρκεια. Η κανονικότητα του ύπνου αφορά τη διατήρηση σταθερών ωρών. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ύπνος έξι ωρών κάθε βράδυ με σταθερό πρόγραμμα σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι ο ακανόνιστος ύπνος οκτώ ωρών.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους την επιστήμη του ύπνου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνει πως δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τις 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ όπως προτρέπουν οι ιατρικοί οργανισμοί. Επιπλέον, περίπου το 20% αναφέρει ότι σπάνια καταφέρνει να ξυπνήσει νιώθοντας ξεκούραστο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του U.S. News & World Report.

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, διαπίστωσε ότι η κανονικότητα του ύπνου μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20% έως 48% σε σύγκριση με τον ακανόνιστο ύπνο. Ο ακανόνιστος ύπνος περιλαμβάνει ασυνεπείς ώρες και διακοπές κατά την διάρκειά του.

Ωστόσο, η ίδια η διάρκεια εξακολουθεί να είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον Angus Burns, ερευνητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέα της μελέτης, οι άνθρωποι που είχαν μακρύ, συνεπή ύπνο είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Αλλά ακόμα και ο πιο σύντομος ύπνος, με διάρκεια κάτω των 8 ωρών, σχετίζεται με τη χαμηλότερη θνησιμότητα, αρκεί να είναι συνεπής.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε τις επιπτώσεις του εξαιρετικά σύντομου ύπνου στην υγεία. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από τρεις με τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, έστω και με συνέπεια, μπορεί να δυσχεραίνουν την υγεία τους σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται 8 ώρες χωρίς συνέπεια.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μετρήσεις όπως το πόσο συχνά οι άνθρωποι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν και αν χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τον ύπνο. Διαπίστωσαν ότι οι πιο υγιείς άνθρωποι χωρίς δυσκολίες στον ύπνο είχαν προσδόκιμο ζωής 4,7 χρόνια και 2,4 χρόνια περισσότερο από εκείνους με τις χειρότερες συνήθειες ύπνου, για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, σύμφωνα με τη μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό QJM.

Η σημασία του ύπνου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους την επιστήμη του ύπνου.

Μεταξύ των μελών του Life Extension and Anti-Aging, μιας ομάδας στο Facebook που επικεντρώνεται στη μακροζωία, ο ύπνος είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα συζήτησης, δηλώνει ο Nils Osmar, διαχειριστής της ομάδας. Μόλις το 1% των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπηση της ομάδας, δήλωσε ότι ο ύπνος δεν αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της υγείας και της μακροζωίας τους.

Ο Evan Ciporkin, αυτοπροσδιοριζόμενος ως biohacker και πατέρας δύο παιδιών, προσπαθεί να διατηρεί διάφορες συνήθειες για την βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας του. Διαλειμματική νηστεία, κρύα ντους, τακτική προπόνηση υψηλής έντασης, είναι μόνος μερικές από τις συνήθειες αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνεπής ύπνος είναι μια από τις δυσκολότερες συνήθειες να επιτευχθεί.

Οι μελέτες που δείχνουν ποιες πτυχές του ύπνου έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη μακροπρόθεσμη υγεία μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τις συνήθειες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε. Συνιστάται η χρήση ξυπνητηριού μιάμιση ώρα πριν τον ύπνο για την συσκότιση του χώρου στον οποίο κοιμόμαστε. Ο διαλογισμός πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Με στοιχεία από το The Wall Street Journal.

lifo.gr

You May Also Like

Βουλωμένη μύτη κάθε πρωί: 8 αιτίες που δεν είχατε φανταστεί

Βουλωμένη μύτη κάθε πρωί: 8 αιτίες που δεν είχατε φανταστεί

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18 με 20 Οκτωβρίου 2019 το 6ο Διακλινικό Συμπόσιο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Ισχυρές λύσεις, με μακροχρόνια ασφάλεια. O σύγχρονος στόχος στη θεραπευτική της πολλαπλής…

6 σιωπηλά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

6 σιωπηλά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Ποιο είδος μουσικής ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου μας;

Για όποιον συγκινείται από τη μουσική, μάλλον δεν είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η μουσική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Χαμηλό ασβέστιο: Φαίνεται στα νύχια; – Ποια είναι τα συμπτώματα

Χαμηλό ασβέστιο: Φαίνεται στα νύχια; – Ποια είναι τα συμπτώματα

Γαστρεντερίτιδα: Ποια συμπτώματα έχει και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Γαστρεντερίτιδα: Ποια συμπτώματα έχει και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών, από τον αρμόδιο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Τζιβανίδη Χρήστο

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών, από τον αρμόδιο καθηγητή του Εθνικού…

10 τρόποι που το σώμα μας προσπαθεί να μας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά στη υγεία μας

Το σώμα μας μπορεί να μας προειδοποιήσει