Νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν τα αναδρομικά στους 350.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και μέχρι στιγμής όλες οι δικαστικές αποφάσεις τούς δικαιώνουν σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να τεθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή ταλαιπωρία τους.

Σήμερα ελάχιστοι από τους 350.000 συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ – και είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31/7/2020 – δεν έχουν πληρωθεί παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ προσφεύγει σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζητεί την αναβολή των υποθέσεων.

 

Το σενάριο

Τονίζεται ότι με αυτό το σενάριο θα λάβουν επιστροφές ως και 4.000 ευρώ από περικοπές συντάξεων και δώρων περίπου 350.000 συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, όπως έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το κόστος των επιστροφών σε αυτή την περίπτωση είναι μικρό, περίπου 750 εκατ. ευρώ, και βγαίνει άνετα ακόμα και σε μία δόση από τα χρήματα που περισσεύουν στον προϋπολογισμό (περίπου 900 εκατ. ευρώ). Με τον τρόπο αυτόν τερματίζονται όλες οι εκκρεμείς δίκες, σταματά η ταλαιπωρία και οι δικαιούχοι παίρνουν τα χρήματά τους χωρίς να περιμένουν πότε θα πάρουν σειρά για να δικαστεί η αγωγή τους.

Οσον αφορά τα αναδρομικά του 11μήνου, ήδη ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει από τη δημοσίευση των υπ’ αριθ. 1403-1407/2022 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που διέταξαν την κυβέρνηση να καταβάλει στους συνταξιούχους αναδρομικά δώρων και επικουρικών για το 11μηνο 2015-2016. Οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει αναδρομικά 84 μηνών (2012-2021) που τους είχαν επιδικάσει οι υπ’ αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. 

Ωστόσο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε τις δικές του αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών και μάλιστα μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγή έως 31/7/2020.

Σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνο όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020, όταν δηλαδή δημοσιεύτηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020 που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του.

Ποιους αφορά

Τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την περσινή απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

  • Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
  • Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
  • Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επεστράφησαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

Πάντως επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν και περιμένουν τη χορήγηση σε όλους των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Λύση για όλους

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει λάβει σαφή θέση στο θέμα αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει στο τραπέζι η υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά μέχρι τώρα πολλά κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

ot.gr

You May Also Like

Έρευνα – σοκ: Επτά στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους – Το 89% περιμένει νέα ύφεση

Tο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την δεύτερη για το…

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα πάρουν έκτακτο Δώρο Πάσχα μέχρι 420 εύρω – Όλες οι πληροφορίες

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα πάρουν έκτακτο Δώρο Πάσχα μέχρι 420…

Βορίδης: Δε θέλουμε καρτελοποίηση στην αγορά ρεύματος

”Το γεγονός ότι μπορεί να αλλάζουν οι τιμές δεν σημαίνει υποχρεωτικά καρτελοποίηση.”

Ακρίβεια: Στο 7,2% οι αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες

Ποια προϊόντα «καίνε» – Νέες ανατιμήσεις και από τους παραγωγούς

Σταϊκούρας: Θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή

Σταϊκούρας: Θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα 200 ευρώ το φυσικό αέριο – Στα 120 δολ. το πετρέλαιο

Σκηνικό τρόμου στην αγορά ενέργειας, με το ράλι των καυσίμων να μην…

Συντάξεις: Διπλός πέλεκυς για εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικές

Eντεκα κλάδους και 312.000 συνταξιούχους «ακουμπά» το πρώτο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών…

Προϋπολογισμός 2024: Τι προβλέπει για μισθούς Δημοσίου, συντάξεις και φορολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024

Έρχεται παράταση του lockdown με άνοιγμα δραστηριοτήτων (pic)

Από τη μία θα υπάρξει παράταση του lockdown και από την άλλη…