Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά τις μειώσεις ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες τροφίμων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι βιομηχανίες τροφίμων όπως αποσαφηνίστηκε και χθες από τον υπουργό Οικονομικών. Το επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ορίσει τις προτεραιότητες: χρηματοδότηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί (π.χ κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μετά, αν περισσέψει δημοσιονομικός χώρος, εξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Που μένει ανοικτή μια χαραμάδα για φέτος; Στο θέμα της παράτασης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ κάτι όμως που επίσης θα εξεταστεί μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς θα προκαλέσει ένα κόστος της τάξεως των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό μόνο και μόνο για να συγκρατηθεί η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ και της σοκολάτας και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου κατά την οποία τουλάχιστον ο μισός τζίρος θα προέλθει από τους τουρίστες.

Στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι οι αποφάσεις και για τα προϊόντα που κατατάσσονται αυτή τη στιγμή σε μεταβατικό στάδιο (σ.σ ανήκουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ αλλά αυτό παύει να ισχύει στο τέλος Ιουνίου) θα ληφθούν τον επόμενο μήνα ακριβώς για να υπάρχει πλήρης εικόνα συνολικά για τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Στο Γενικό Λογιστήριο, καταφτάνουν συνεχώς αιτήματα για αυξήσεις δαπανών ενώ παρά την αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από τις προβλέψεις, ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% δεν θεωρείται διασφαλισμένος. Επίσης, υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης άλλων μέτρων στήριξης σε τομείς με πολύ σοβαρότερο πρόβλημα (π.χ δημογραφικό κλπ) κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν προτεραιότητες.

Οι πιέσεις από τον κλάδο των τροφίμων -και ειδικά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του καφέ- για να μείνουν χαμηλά οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι δεδομένες καθώς η συγκυρία είναι τέτοια. Η αύξηση της διεθνούς τιμής του καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία για περαιτέρω αυξήσεις στην λιανική αν και στο σερβιριζόμενο προϊόν για το οποίο γίνεται λόγος, το κόστος του καφέ δεν αποτελεί παρά μικρό κομμάτι της τελικής τιμής λιανικής.

https://www.moneyreview.gr/

You May Also Like

Χρ. Σταϊκούρας: Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα είναι χειρότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί

Χρ. Σταϊκούρας: Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα είναι χειρότερα από ό,τι…

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να ανοίξουν τώρα όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να ανοίξουν τώρα όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα

🏃‍♀️🏃‍♂️Την προσπάθεια και τον ενθουσιασμό των δεκάδων αθλητών που συμμετείχαν στο 1ο Kastoria View Trail Running ζήσαμε, από κοντά, την Κυριακή 5 Ιουνίου στην Καστοριά.

Την προσπάθεια και τον ενθουσιασμό των δεκάδων αθλητών που συμμετείχαν στο 1ο…

Έρχεται παράταση του lockdown με άνοιγμα δραστηριοτήτων (pic)

Από τη μία θα υπάρξει παράταση του lockdown και από την άλλη…

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία” για την επίβλεψη του έργου της κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία” για την επίβλεψη…

Ελληνικό «ναι» στην Ουκρανία για τεθωρακισμένα – Προϋπόθεση η άμεση αντικατάστασή τους

H Aθήνα θα τα στείλει στην Ουκρανία εάν διασφαλιστεί η άμεση αντικατάστασή…

Γεωργιάδης: Ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λόγω των διεθνών εξελίξεων

Ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά προέβλεψε ο Άδωνις…

Ηλεκτροσόκ από την εκτόξευση τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Ηλεκτροσόκ από την εκτόξευση τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 28 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 28 Μαρτίου