Η επέκταση της θερινής περιόδου και η συρρίκνωση των ενδιάμεσων εποχών, δηλαδή του Φθινοπώρου και της Άνοιξης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και συνολικά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με επιστήμονες που παρακολουθούν το θέμα τις κλιματικής αλλαγής η αίσθηση είναι ότι οι 4 εποχές αρχίζουν πλέον και συρρικνώνονται, μειώνονται και γίνονται δύο. Παρατηρείται μία επέκταση της θερινής περιόδου μέσα στο φθινόπωρο. Ο χειμώνας κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής εμφανίζει αυξημένες θερμοκρασίες.  Ουσιαστικά το καλοκαίρι παρατείνεται μέσα στο φθινόπωρο. Όπως υπολογίζουν αναμένονται ηπιότεροι χειμώνες και θερμότερα καλοκαίρια.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών (1850-σήμερα). Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,48 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) και ξεπέρασε κατά 0,17 ° C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2016. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν θερμότερος από τους αντίστοιχους μήνες όλων των προηγούμενων ετών.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τη χώρα ως προς τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των ετησίων ανέμων, των μελτεμιών. Αυτό σημαίνει λιγότερος δροσισμός στο Αιγαίο μεγαλύτερη αίσθηση θερμικής επιβάρυνσης και μεγαλύτερη ρύπανση στην Αθήνα. “Είναι μία από τις επιπτώσεις που πιθανόν θα φέρει το Ελ Νίνιο”, σημειώνουν.

Νικήστε τη ζέστη: Βασικές συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και  δροσεροί τις καυτές καλοκαιρινές μέρες | Διαγνωστική Αθηνών

Είναι ενδικτικό ότι 5 μήνες σημείωσαν θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα και συγκεκριμένα οι μήνες ο Ιανουάριος, Ιούλιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος. Τον φετινό Ιανουάριο, του 2024, παρατηρούνται επίσης, πολύ υψηλές για τα επίπεδα θερμοκρασίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Αρχές Ιανουαρίου για παράδειγμα υπήρξαν αποκλίσεις έως και 12 βαθμών στην Φλώρινα. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα στις μέγιστες τιμές τουλάχιστον έχει σημαντική απόκλιση προς τα πάνω.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τον Δεκέμβριο του 2023 η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

https://edwzeis.gr/

You May Also Like

Επιστήμονες έβαλαν κάμερες σε καρχαρίες και έλυσαν ένα υποθαλάσσιο μυστήριο

Οι Μπαχάμες φιλοξενούν μεγαλύτερα θαλάσσια λιβάδια από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη.

Ισλανδία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ

Εντυπωσιακές εικόνες από τη λάβα

Μελέτη Harvard: Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο

Οι ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης

Η βροχή έσβησε μετά από 29 ημέρες τη φωτιά στον Όρβηλο

12.000 στρέμματα η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus

Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες έναστρου ουρανού σε όλον τον κόσμο

Από τη Σαχάρα ως την Παταγόνια αυτές είναι ορισμένες από τις πιο απίθανες φωτογραφικές λήψεις έναστρου ουρανού

Γαλλία: Σοκαριστικές εικόνες με 100.000 νεκρά ψάρια στη θάλασσα

Γαλλία: Σοκαριστικές εικόνες με 100.000 νεκρά ψάρια στη θάλασσα