Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

Στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης φιλοξενείται από την Πέμπτη 23 Μαΐου το πρώτο αστικό λεωφορείο υδρογόνου, όπου πραγματοποιείται το Balkan Energy Forum.

Το ταξίδι του λεωφορείου ξεκίνησε από τη Ρουμανία, πέρασε από τη Βουλγαρία, έφτασε στην πόλη της Κοζάνης και θα συνεχίσει το ταξίδι του σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα, όπου θα δοκιμαστεί σε υφιστάμενα δρομολόγια υπό πραγματικές συνθήκες.

Πρόκειται για ένα λειτουγικό, αθόρυβο, με μηδενικές εκπομπές CO2 λεωφορείο, βέλτιστο στις αστικές μεταφορές και με  μεγαλύτερη αυτονομία από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Για την κίνηση του χρησιμοποιείται  πράσινο υδρογόνο και η ένωση του με το οξυγόνο έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος που κινεί τον κινητήρα. Έχει αυτονομία 600 χιλιομέτρων με ένα γέμισμα 35 κιλών υδρογόνου. Επίσης μπορεί να ανεφοδιαστεί άμεσα, μέσα σε 15 λεπτά γεμίζει υδρογόνο σε έναν σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως την επόμενή του βάρδια, όπως εξήγησε  ο Διαχειριστής και Συνιδρυτής του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας CluBE, Νίκος Ντάβος.

Το κόστος αγοράς του ανέρχεται στις 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα 35κιλα υδρογόνου κοστίζουν 10€.

Ο κ. Ντάβος ανέφερε πως για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας το χρονικό διάστημα για την έλευση λεωφορείου με υδρογόνο υπολογίζεται περίπου το 2029 “έχουμε καταθέσει πρόταση η όποια  βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής το Δήμο Κοζάνης, ώστε να γίνει ο πρώτος εμπορικός σταθμός υδρογόνου στην πόλη μας, όπου θα προβλέπονται και λεωφορεία, αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα υδρογόνου”.

Ο κ. Δημήτρης Φιλόπουλος από την Hellenic Hydrogen ανέφερε πως” ένας από τους στόχους της χρήσης του πράσινου υδρογόνου είναι η βιώσιμη αστική κινητικότητα. Όσο αναφορά την περιοχή έχουμε ανακοινώσει ότι το πρώτο μας έργο θα αναπτυχθεί στην παλιά λιγνιτική μονάδα του Αμύνταιου για παραγωγή πράσινου υδρογόνου”.

Το λεωφορείο υδρογόνου πραγματοποίησε ένα μικρό δρομολόγιο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των τοπικών ΜΜΕ , δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτή την καινοτόμο τεχνολογία κινητικότητας.

Την έλευση του λεωφορείου με υδρογόνο διοργανώνουν στα πλαίσια του 3ο JIVE Roadshow, η Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό έργο TRIERES, την Hellenic Hydrogen και της Coral Gas Μέλος του Ομίλου Motor Oil και τους  φορείς των αστικών και τελεί υπό την αιγίδα του Yπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

 

 

https://www.kozanilife.gr/

You May Also Like

Μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας σε φρεγάτα και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

Μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας σε φρεγάτα και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

Ένταξη 6 νέων έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης  Δημόσιων Κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ

Ένταξη 6 νέων έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης  Δημόσιων Κτηρίων της Περιφέρειας…

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Δε σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα κατά το μήνα Αύγουστο του 2023

Θ. Καρυπίδης: «Επιτέλους Κυρία Ζεμπιλιάδου, ο πανικός σας είναι εμφανής! Σταματήστε να εκτίθεστε κι άλλο!

Θ. Καρυπίδης: «Επιτέλους Κυρία Ζεμπιλιάδου, ο πανικός σας είναι εμφανής!  Σταματήστε να…

Ανοίγει ο δρόμος για τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων-Μαυροπηγής

Παράθυρο για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων-Μαυροπηγής ανοίγει η εκπόνηση των Ειδικών…

Δήμος Γρεβενών: «Πράσινο» και το κτίριο του παλιού Δασαρχείου

Υπεγράφη η σύμβαση ενός ακόμη ενεργειακού έργου της Δημοτικής Αρχής Δασταμάνη

Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού, σε περιοχή της Φλώρινας

Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού, σε περιοχή της Φλώρινας

Συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ – ΔΕΥΑ με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη

Συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ – ΔΕΥΑ με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη