Επίμονες αυξήσεις στον πληθωρισμό, αλλά και συγκεκριμένα στο κόστος των τροφίμων παγκοσμίως, αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Earth & Environment.
«Διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες θερμοκρασίας, που προβλέπονται για το 2035 στο πλαίσιο της μελλοντικής υπερθέρμανσης, οδηγούν σε ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρουν οι ερευνητές από το Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) και από την ΕΚΤ.
«Πέραν του 2035, το μέγεθος των εκτιμώμενων πιέσεων στον πληθωρισμό διαφέρει σημαντικά βάσει των σεναρίων για τα επίπεδα των ρύπων, που σημαίνει ότι ο αποφασιστικός περιορισμός των ρύπων θα μπορούσε να τις αποκλιμακώσει σημαντικά», αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα τρόφιμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η κατηγορία του πληθωρισμού που θα επηρεαστεί περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα. Επίσης, αναμένεται ότι ο πληθωριστικός αντίκτυπος θα κατανεμηθεί άνισα, καθώς οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν σε χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής.
Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής, οι πιέσεις αυτές είναι πιθανό να μετριαστούν. Οι ερευνητές, όμως, προειδοποίησαν επίσης ότι εάν οι ρύποι δεν μειωθούν, τότε οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να επιδεινωθούν.
«Στο βέλτιστο σενάριο των ρύπων, οι εξωγενείς πιέσεις στον πληθωρισμό είναι μόνο οριακά μεγαλύτερες το 2060 σε σύγκριση με το 2035, αλλά στο χείριστο σενάριο, των ρύπων, ο πληθωρισμός τροφίμων θα μπορούσε να ανέβει κατά τουλάχιστον 4% τον χρόνο σε μεγάλες περιοχές του κόσμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider