Προσπάθειες να «µαζέψουν» τα περιθώρια ένταξης που οι ίδιοι άνοιξαν µε την προδηµοσίευση του Μέτρου των Νέων Γεωργών εφόσον τους βγάζει εκτός προϋπολογισµού, κάνουν τον τελευταίο καιρό οι αρµόδιοι µε αφορµή το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους παραγωγούς για το πριµ πρώτης εγκατάστασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι έχει ανοίξει και η κουβέντα για εκκρεµότητες που «καίνε» όπως είναι οι επιλέξιµοι βοσκότοποι και η ένταξη των νεαρών δέντρων και αιγοπροβάτων στο Μέτρο.

Οι οριστικές αποφάσεις σύµφωνα µε όσους έχουν γνώση των πραγµάτων, θα προκύψουν µετά από συζήτηση των διαχειριστικών αρχών µε τον γενικό γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπο Κασίµη, και θα σφραγιστούν µε διευκρινιστική εγκύκλιο την ερχόµενη εβδοµάδα.

Λείπουν οι επιλέξιµοι βοσκότοποι για ένταξη

Όσον αφορά ιδιαίτερα τους βοσκότοπους, υπάρχει έντονη ανησυχία για όσους νέους κτηνοτρόφους δεν λάβουν δικαιώµατα από µεταβίβαση, για το εάν η «τεχνική λύση» έχει αφήσει το αναγκαίο απόθεµα επιλέξιµου τόπου ανά γεωγραφικό διαµέρισµα. Μάλιστα πληροφορίες που φέρνει για πρώτη φορά στο φως η εφηµερίδα Agrenda, λένε ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστηµα δίνουν τη δυνατότητα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να µοιράσει δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα µε αντίκρισµα σε αγροτική γη από τα αδιάθετα «βοσκοτόπια» σε ξερονήσια των Κυκλάδων.

Επιλεξιµότητα των νεαρών δένδρων

Αναλυτικότερα στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται µεταξύ άλλων τα εξής ζητήµατα:

– Η επιλεξιµότητα των νεαρών δέντρων στον φάκελο των νέων αγροτών ώστε να υπολογίζονται στην «τυπική απόδοση» του υποψήφιου για να πιάνει τα 8.000 ευρώ που απαιτούνται. Όπως αναφέρουν οι µελετητές δεν γίνεται να θεωρούνται νεοεισερχόµενοι µόνο όσοι έχουν παραγωγικά δέντρα.

– Στην αιγοπροβατοτροφία θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν για τον υπολογισµό της «τυπικής απόδοσης» θα λαµβάνονται υπόψη ζώα θηλυκά αναπαραγωγής, τα οποία έχουν ηλικία µεταξύ 4 και 12 µηνών, όπως είχε γίνει στη προηγούµενη προκήρυξη του προγράµµατος. Για τη συγκεκριµένη περίπτωση σηµειώνεται το πόσο δύσκολο είναι να αποκτηθούν ενήλικα ζώα (άνω των 12 µηνών) από τους νέους αγρότες, γιατί οι ιδιοκτήτες κοπαδιών χρειάζονται τα ενήλικα ζώα για την µίσθωση βοσκοτόπου και την ενεργοποίηση δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, οπότε δεν πωλούν ενήλικα ζώα πλην σπανίων περιπτώσεων.

-Η επιλεξιµότητα ειδικών κατηγοριών υποψηφίων όπως είναι οι φαντάροι και οι φοιτητές µε τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ακόµα «παίζεται» αν τελικώς περάσουν, παρόλο που σύµφωνα µε την προδηµοσίευση ήταν επιλέξιµοι.

-Προβλήµατα που έχουν προκύψει στον υπολογισµό της «τυπικής απόδοσης» για κάποιες εκµεταλλεύσεις όπως οι εκτροφές (σαλιγκάρια, µεταξοσκώληκες), και τα Super Foods (ιπποφαές, κρανιά, goji-berry) που λείπουν από το δηµοσιευµένο πίνακα.

 

Ετοιµάζεται διευκρινιστική για νεοεισερχόµενους

Προς υπογραφή οδεύει παράλληλα και διευκρινιστική εγκύκλιος για τον ορισµό του νεοεισερχόµενου στον αγροτικό τοµέα, όπου θα καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιµότητας για υποψηφίους που υποβάλανε ΟΣ∆Ε το 2015 και παλιότερα. Οι παραπάνω ενδιαφερόµενοι αναµένεται να είναι επιλέξιµοι αρκεί να µην τηρούσαν τις προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτιών & Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων προς 12µήνου (πχ ασφάλιση στον ΟΓΑ και να ήταν κατ’ επάγγελµα αγρότες).

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Πατήρ Χρήστος Μήτσιος: Ο εκπληκτικός ιερέας που εξομολογεί νέους με κιθάρες και ποτά

<<Ο Χριστιανός ότι νηστίες κι αν κάνει αν δεν έχει αγάπη για…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»