Προσπάθειες να «µαζέψουν» τα περιθώρια ένταξης που οι ίδιοι άνοιξαν µε την προδηµοσίευση του Μέτρου των Νέων Γεωργών εφόσον τους βγάζει εκτός προϋπολογισµού, κάνουν τον τελευταίο καιρό οι αρµόδιοι µε αφορµή το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους παραγωγούς για το πριµ πρώτης εγκατάστασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι έχει ανοίξει και η κουβέντα για εκκρεµότητες που «καίνε» όπως είναι οι επιλέξιµοι βοσκότοποι και η ένταξη των νεαρών δέντρων και αιγοπροβάτων στο Μέτρο.

Οι οριστικές αποφάσεις σύµφωνα µε όσους έχουν γνώση των πραγµάτων, θα προκύψουν µετά από συζήτηση των διαχειριστικών αρχών µε τον γενικό γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπο Κασίµη, και θα σφραγιστούν µε διευκρινιστική εγκύκλιο την ερχόµενη εβδοµάδα.

Λείπουν οι επιλέξιµοι βοσκότοποι για ένταξη

Όσον αφορά ιδιαίτερα τους βοσκότοπους, υπάρχει έντονη ανησυχία για όσους νέους κτηνοτρόφους δεν λάβουν δικαιώµατα από µεταβίβαση, για το εάν η «τεχνική λύση» έχει αφήσει το αναγκαίο απόθεµα επιλέξιµου τόπου ανά γεωγραφικό διαµέρισµα. Μάλιστα πληροφορίες που φέρνει για πρώτη φορά στο φως η εφηµερίδα Agrenda, λένε ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστηµα δίνουν τη δυνατότητα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να µοιράσει δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα µε αντίκρισµα σε αγροτική γη από τα αδιάθετα «βοσκοτόπια» σε ξερονήσια των Κυκλάδων.

Επιλεξιµότητα των νεαρών δένδρων

Αναλυτικότερα στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται µεταξύ άλλων τα εξής ζητήµατα:

– Η επιλεξιµότητα των νεαρών δέντρων στον φάκελο των νέων αγροτών ώστε να υπολογίζονται στην «τυπική απόδοση» του υποψήφιου για να πιάνει τα 8.000 ευρώ που απαιτούνται. Όπως αναφέρουν οι µελετητές δεν γίνεται να θεωρούνται νεοεισερχόµενοι µόνο όσοι έχουν παραγωγικά δέντρα.

– Στην αιγοπροβατοτροφία θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν για τον υπολογισµό της «τυπικής απόδοσης» θα λαµβάνονται υπόψη ζώα θηλυκά αναπαραγωγής, τα οποία έχουν ηλικία µεταξύ 4 και 12 µηνών, όπως είχε γίνει στη προηγούµενη προκήρυξη του προγράµµατος. Για τη συγκεκριµένη περίπτωση σηµειώνεται το πόσο δύσκολο είναι να αποκτηθούν ενήλικα ζώα (άνω των 12 µηνών) από τους νέους αγρότες, γιατί οι ιδιοκτήτες κοπαδιών χρειάζονται τα ενήλικα ζώα για την µίσθωση βοσκοτόπου και την ενεργοποίηση δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, οπότε δεν πωλούν ενήλικα ζώα πλην σπανίων περιπτώσεων.

-Η επιλεξιµότητα ειδικών κατηγοριών υποψηφίων όπως είναι οι φαντάροι και οι φοιτητές µε τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ακόµα «παίζεται» αν τελικώς περάσουν, παρόλο που σύµφωνα µε την προδηµοσίευση ήταν επιλέξιµοι.

-Προβλήµατα που έχουν προκύψει στον υπολογισµό της «τυπικής απόδοσης» για κάποιες εκµεταλλεύσεις όπως οι εκτροφές (σαλιγκάρια, µεταξοσκώληκες), και τα Super Foods (ιπποφαές, κρανιά, goji-berry) που λείπουν από το δηµοσιευµένο πίνακα.

 

Ετοιµάζεται διευκρινιστική για νεοεισερχόµενους

Προς υπογραφή οδεύει παράλληλα και διευκρινιστική εγκύκλιος για τον ορισµό του νεοεισερχόµενου στον αγροτικό τοµέα, όπου θα καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιµότητας για υποψηφίους που υποβάλανε ΟΣ∆Ε το 2015 και παλιότερα. Οι παραπάνω ενδιαφερόµενοι αναµένεται να είναι επιλέξιµοι αρκεί να µην τηρούσαν τις προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτιών & Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων προς 12µήνου (πχ ασφάλιση στον ΟΓΑ και να ήταν κατ’ επάγγελµα αγρότες).

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Self test : Πρεμιέρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς ένα θετικό τεστ μπορεί να οδηγήσει σε υποχρεωτική υπερωρία

Table of Contents Hide Self test : Πρεμιέρα σε ιδιωτικό και δημόσιο…

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας!

Μετά το Σάκη Ρουβά και τον Αντώνη Ρέμο, το όνομα του Δημήτρη…

Κέρκυρα: Μπότης που έριξαν από το Δημαρχείο έπεσε πάνω στο κεφάλι γυναίκας.

Κέρκυρα: Μπότης που έριξαν από το Δημαρχείο έπεσε πάνω στο κεφάλι γυναίκας.

Κοινό έγγραφο -με 18 κράτη- για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ

Κοινό έγγραφο -με 18 κράτη- για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ

Έρευνα ΕΣΕΕ: Πανάκριβη η συμφωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

To ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος,…

Κτηματολόγιο: Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν -Έρχονται προσλήψεις ΑΣΕΠ

Κτηματολόγιο: Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν -Έρχονται προσλήψεις ΑΣΕΠ

Καλλιακμάνης για Γλυκά Νερά: Υπάρχουν «κενά» σε αυτό το έγκλημα

Καλλιακμάνης για Γλυκά Νερά: Υπάρχουν «κενά» σε αυτό το έγκλημα

Μακελειό στη Μόσχα: «Βράζει» από οργή η Ρωσία

Τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες και τα επόμενα βήματα του Πούτιν

Χατζηδάκης – Από 16 Αυγούστου σε επ’ αόριστον αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Table of Contents Hide Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στο…

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Θα βουλιάξει η Αθήνα την Κυριακή- Χιλιάδες αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Θα βουλιάξει η Αθήνα την Κυριακή- Χιλιάδες αστυνομικοί,…