Την ανησυχία του για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η λίμνη της Καστοριάς και για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρά τις ανακοινώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ότι τα νερά της είναι κατάλληλα ακόμη και για να κολυμπούν οι πολίτες του Νομού , εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εξυγίανσης της Λίμνης κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Καστοριάς την Μ. Τρίτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, έχοντας μαζί του τα επίσημα αποτελέσματα των μετρήσεων του  ερευνητικού κέντρου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για το νερό της λίμνης της Καστοριάς τα οποία και παρουσίασε.

Οι μετρήσεις οι οποίες παρουσίασε ο κ. Παπαδημητρίου και ήταν άκρως ενδιαφέρουσες για το μέλλον της λίμνης , πραγματοποιήθηκαν στο ερευνητικό κέντρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της Νανοτεχνολογίας. Το εργαστήριο που πραγματοποίησε τις μετρήσεις είναι το μόνο στο είδος του στην Ελλάδα, διαπιστευμένο, και από τα λίγα σε όλη την Ευρώπη.

Ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Παπαδημητρίου και διεργασιών μερικών μηνών οι άνθρωποι του Δήμου Καστοριάς έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα μετρήσεων σε δείγματα νερού και πλαγκτόν της λίμνης μας.

Για το θέμα της λίμνης ουκ ολίγες φορές Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και Δήμος Καστοριάς έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για το σε ποιον ανήκει η διαχείρισή της με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού να παίρνει πρωτοβουλίες από μόνος του μη αντέχοντας όπως δήλωσε την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια τους θερινούς μήνες με τους πολίτες να είναι αυτοί που υποφέρουν όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μια πρωτοβουλία που έχει έναν και μόνο στόχο σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Παπαδημητρίου να ‘’ ξυπνήσει ‘’ τους υπεύθυνους ώστε να γίνουν επιτέλους οι έρευνες, μελέτες, προτάσεις, που χρειάζονται για να σωθεί η λίμνη της Καστοριάς.

Ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε το πρόβλημα της λίμνης σε δύο βασικές αιτίες την υπερτροφία των χόρτων και την εμφάνιση του πλαγκτόν. Τα δύο αυτά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά αλλά και παράλληλα, τόνισε. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης συνέστησε να μην πειράζονται τα χόρτα αλλά όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος αν δεν κοπούν τα χόρτα όταν αυτά σαπίσουν δεν θα μπορεί να συλλεχθεί το πλαγκτόν.

Για τις μετρήσεις του ‘’ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ‘’ που σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου είναι απόλυτα αξιόπιστες, ανέφερε πως με την επιστήμη της νανοτεχνολογίας που εφαρμόσθηκε για την λίμνη της Καστοριάς, δώσανε στοιχεία υψηλής ακρίβειας και αξίας.

‘’ Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας ‘’

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παπαδημητρίου δεν δίστασε να σχολιάσει και τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών από τον Δήμο Καστοριάς , αλλά και την Π.Ε. Καστοριάς οι οποίες κάνανε λόγω ακόμη και για πόσιμο νερό της λίμνης, με τον κ. Παπαδημητρίου να τονίζει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας ‘’ Εάν αυτή την εποχή δεν έχουμε καλή ποιότητα της λίμνης τότε πρέπει να φύγουμε όλοι από την Καστοριά. Αλλά το πλαγκτόν αυτή την στιγμή δεν το βλέπουμε . Δεν έχει εξαφανιστεί από την λίμνη είναι στο βυθό και κάποια στιγμή θα ξανακάνει την εμφάνισή του . Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι μετρήσεις που έγιναν ήταν πάρα πολύ καλές, έγιναν από το χημείο στα Ιωάννινα, αλλά είναι μετρήσεις, επιτρέψτε μου ξέρω κάποια πράγματα περισσότερα λόγω της ιδιότητάς μου, είναι μετρήσεις αναλυτικής χημείας της οποίας κάνουν όλοι δηλαδή το νερό που πίνουμε πηγαίνει σε παρόμοια εργαστήρια και γίνονται αναλύσεις. Είναι πολύ καλές για να μην παρεξηγηθώ. Μπορεί το νερό αυτή την στιγμή να είναι πόσιμο όπως αναφέρθηκε αλλά σας το ξαναλέω το πρόβλημα είναι ότι το πλαγκτόν είναι μέσα στην λίμνη. Και εκείνο είναι το επικίνδυνο, εκείνο πρέπει να προλάβουμε και ίσως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας .’’

Τις ενστάσεις του για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου για την εξυγίανση της Λίμνης Καστοριάς εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ‘’ Άκουσα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας . Εμείς δεν βγήκαμε να κάνουμε ανακοινώσεις οι οποίες να είναι για κάποιο σκοπό ούτε βγήκαμε να πούμε κολυμπήστε , πιείτε νερό ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς βγάλαμε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις από το χημείο του κράτους δείχνουν ότι η λίμνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ καλό επίπεδο.’’

Κεντρικά συμπεράσματα από την παρουσίαση του κ. Παπαδημητρίου:


1. Αρχές Σεπτεμβρίου η πυκνότητα του πλαγκτόν είναι χαμηλή και για πρόληψη χρήζει συνεχών επεμβάσεων.


2. Αργά το φθινόπωρο, χωρίς προληπτικές ενέργειες, η πυκνότητα του πλαγκτόν μπορεί να φθάσει σε επικίνδυνα υψηλά όρια.


3. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και πλήρης και οριστική λύση δεν υπάρχει.

Αντιμετωπίζεται με σταθερές, ήπιες και σε ετήσια βάση επεμβάσεις

Οι προτεινόμενες λύσεις


Ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε σε δύο τομείς που μπορούν να αποτελέσουν και τη λύση:


Α) ΚΟΠΗ ΧΟΡΤΩΝ


1.
Κοπή των χόρτων σε καθημερινή βάση από Μάιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου


2. Αγορά δύο μικρών σχετικά και ευέλικτων κοπτικών μηχανήματα ένα σε κάθε πλευρά της λίμνης. Με δύο μηχανήματα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και ανάγκες ναυταθλητικές. Το υπάρχον μηχάνημα δεν επαρκεί πλέον και λόγω μακροβιότητας παρουσιάζει πολλά προβλήματα, πλέον και μηχανικά.


3. Δύο παραδοσιακά καράβια (ένα σε κάθε πλευρά της λίμνης) θα μπορούν να χρησιμεύσουν για αποκομιδή διαφόρων σκουπιδιών από πολύ μικρά απομονωμένα λιμανάκια


4. Τα κομμένα χόρτα θα μεταφέρονται σε καθορισμένο παραλίμνιο χώρο ώστε να μαζεύονται και πιθανόν να αξιοποιούνται για βιομάζα.

Β) ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΑΓΚΤΟΝ


1. Από τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να μαζεύεται το πλαγκτόν, αφού προηγουμένως η επιφάνεια της λίμνης είναι καθαρή από χόρτα Προτείνονται τρεις τρόποι για να επιλεχθεί ο πλέον πρόσφορος:


α) Με κατάλληλα δίχτυα σάρωση της επιφάνειας της λίμνης. (Είναι αρκετά χρονοβόρος με πολλά εργατικά)
β) Απορρόφηση του πλαγκτόν με ειδικές αντλίες, συγκράτηση του πλαγκτόν και επιστροφή του νερού στη λίμνη (φωτό)

γ) Ψεκασμός της επιφάνειας με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Δεν επηρεάζει τίποτε εκτός του πλαγκτόν.
Πρέπει να διερευνηθεί πόσο τακτικά να γίνεται και το κόστος.


2) Συλλογή του πλαγκτόν με τα χόρτα για βιομάζα.

Προτάσεις για την συνέχεια των ερευνών

  • Να συνεχισθεί η συνεργασία με τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ
  1. Δειγματοληψίες όλο το χρόνο
  2. Δειγματοληψίες από επιλεγμένες περιοχές επιφανειακά και ίσως και σε βάθος

Ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε ερευνητική πρόταση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

  • Συνεργασία με επιστημονική ομάδα, κυρίως πανεπιστημιακή, για την εκμετάλλευση της βιομάζας

 

Τα επόμενα βήματα του Δήμου και του κ. Παπαδημητρίου
Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως οι μετρήσεις που είχε προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό έγιναν, η έκθεση συντάχθηκε, διαβιβάστηκε στους αρμόδιους φορείς που έχουν άμεση σχέση με τη λίμνη Ορεστιάδα ( Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , Αντιπεριφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ) και από εδώ και πέρα οι αρμόδιοι πρέπει να δουν τι θα γίνει με τη λίμνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.